Można lubić 4 sezon lub nie (są różne opinie), ale nadejście Odyna pod koniec odcinka 16 jest genialne. Nie zawaham się stwierdzić, że jest to już jedna z moich ulubionych scen. Jak się objawia każdemu z synów, żeby ogłosić śmierć Ragnara. Do tego śpiew Wardruny. Rewelacja.
Ciekawe czy ta burza i wichura na koniec to już moment wkroczenia Ragnara do Valhalli. W 1 odcinku 1 sezonu, jak na początku Ragnar i Rollo pokonują wrogów, to też pojawia się Odyn i kruki. W momencie jak polegli wojownicy są zabierani przez Walkirie, to również pojawia się burza i wichura
Wygląda na to, że przemowa Ragnara i cały spisek z doprowadzeniem do pamiętnej śmierci - wierzył czy nie - zrobiły swoje. A może nabrał i nas, i Egberta, a w głębi duszy miał nadzieję, że jednak trafi do Walhalli? Teraz czekam czy pokażą nam jakieś znaki odnośnie tego, czy nie, skoro już tak dosłownie pokazali Odyna. Pięknie by było zobaczyć na koniec scenę, jak wrota Walhalli się przed nim otwierają, klamra spinająca cały sezon.
Wskazywały by na to różne znaki. Np. próba samobójcza Ragnara, jak próbował się powiesić. Pojawiły się wtedy kruki Odyna i nagle spadł na ziemie. Tak jakby dostał sygnał - że dostaje jeszcze szansę na przepustkę do Valhalii. Pisałem to w innym wątku, że też mam taką nadzieję. Pamiętasz może początek 4 sezonu? Jak w wizji Ragnar kroczył do Valhalli i złote wrota zostały przed nim zamknięte? Czemu by mieli pokazywać te scenę, jak nie po to, żeby teraz pokazać że został do niej wpuszczony? Marzy mi się taka scena - jak wkracza przez złote wrota, w tle gra muzyka Wardruny, a w środku spotyka poległych przyjaciół (Thorstein, Leif, Siggy, jednooki) i wszyscy go witają z uśmiechem i uniesionymi rogami z piwem :)
Do tego właśnie nawiązuję, że taka scena byłaby ładnym spięciem sezonu - zamknięte drzwi go rozpoczynały, to otwarte mogłyby zakończyć.
Oho!!!!!!!
Obym się nie mylił, ale coś się chyba kroi w tym temacie!
Pojawiło się oficjalne zdjęcie z opisem "Enter the Great Hall", gdzie wcześniej kilkakrotnie w serialu pojawiło się to stwierdzenie w kontekście Wielkiej Sali w Valhalli.
Na zdjęciu widać salę, po środku które znajduje się tron jakby ze skrzydłami kruka.
Wisi też wielki żyrandol ozdobiony porożami zwierząt. Czyżby czyżby???? :)