PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=36607}

Z Archiwum X

The X Files
1993 - 2002
7,9 102 tys. ocen
7,9 10 1 102204
8,2 22 krytyków
Z Archiwum X
powrót do forum serialu Z Archiwum X

Wielokrotnie w różnych rankingach na filmwebie dziwiłem się jak Polacy postrzegają aktorów, filmy, czy seriale, ale nigdy nie byłem tak zniesmaczony gównianym gustem rodaków. W jaki sposób taki serial może być na 116 miescu?! Jak to możliwe, że teoria wielkiego podrywu, czy jakieś Twin Peaks są w pierwszej 10, a ten wspaniały, kultowy serial nie mieści się nawet w setce. Nie wiem po prostu jak wytłumaczyć wysokie miejsca niektórych podrzędnych produkcji, które nie zasługują na nie pod żadnym względem. Dla przykładu seriale jak np. Californication, 24 czy Lost równiż są bardzo nisko w rankingu, więc problem nie dotyczy tylko Archiwum x. Gdybym był obcokrajowcem i zobaczył jak polacy oceniają na filmwebie od razu bym był zdania, że ostatnie co można o nas powiedzieć to, że mamy dobry gust filmowy...

wengard

Dziś już 121 miejsce. Ja nie przywiązuję zbytnio wagi do pozycji moich ulubionych filmów czy seriali na wszelakich listach, bo mógłbym się nabawić nerwicy ;) traktuję to raczej jako ciekawostkę. Faktem jest, że Archiwum od zeszłego roku leci na łeb na szyję w zestawieniu filmwebu. A przed rozpoczęciem tendencji spadkowej utrzymywał się około 30 miejsca przez spory czas, co jak na serial z lat 90-tych i tak jest sporym osiągnięciem. Wspomniany przez Ciebie Lost brylował w pierwszej 10 gdy był na fali, rozczarowujące większość zakończenie przyczyniło się prawdopodobnie do obniżenia ocen a tym samym spadku w rankingu. Dziś jest już na 322 miejscu. Archiwum może też nie skończyło swojej kariery w najlepszym stylu, ale i tak długo utrzymywało się w setce najlepszych. Emisję zakończono w 2002r. a jeszcze w 2010 był ok miejsca 30-tego - jest to swego rodzaju osiągnięcie :) Gusta się zmieniają, królują nowe trendy, starzejemy się czas na zmiany...

wengard

Jedną z przyczyn takiego a nie innego miejsca w rankingu, jest sposób obliczania i naliczania głosów przez Filmweb. Zauważcie, że w TOP 100 znajdują się zarówno seriale z liczbą głosów powyżej 15.000 - 20.000 jak i te które nie przekroczyły nawet 900. Wg mnie te pułapy powinny być wyższe, tak żeby ocena była miarodajna. Serial który nie dostał przynajmniej 5000 - 6000 głosów w ogóle nie powinien być brany pod uwagę przy tworzeniu TOP 100.

Gdyby coś takiego wprowadzili (co oczywiście pozostanie tylko moim pobożnym życzeniem) to Archiwum X podskoczyłoby o jakieś 30 pozycji do góry ;]

kwestia jest taka, że większośc filmwebowiczów miała styczność z archiwum X w wieku szczenięcym, kiedy nie bardzo byli w stanie ogarnąć fabułę archiwum x. i myśląc, że t po prostu serial o duchach, zaniżają mu ocenę.

To fakt, ale trzeba przyznać, że widziałem kiedyś kilka tematów na forum, gdzie niektórzy użytkownicy apelowali do redakcji o to, pisząc także, iż jest duża liczba seriali, która już przekroczyła tysiąc głosów (bo taki warunek jest do rankingu w filmach). Widocznie redakcja filmwebu woli się zajmować swoim nowym dziełem - grami wideo i nie spieszy im się z poprawieniem rankingu seriali. Myślę, iż Zagubieni mogli by na razie wejść do TOP100, ale w końcu by wypadli, bo ocena 7,8 w rankingu TOP100 filmów nie daje takiego miejsca nawet przy ogromnej liczbie głosów. Jednak czy jest aż tak dużo dobrych seriali jak filmów, aby taka ocena nie dawała miejsca? Może kiedyś jak nadal będzie takie parcie na produkcję dobrych seriali, to się uzbiera.

wengard

Nie pozostaje nic jak ignorować ten ranking bo faktycznie ma się on nijak do rzeczywistości.Dla mnie X files jest że tak powiem santo subito bez rankingu:)Do sezonu 7 12/10 potem 6 /10 - stąd średnia 9/10;) Pozdrawiam fanów

wengard

Zgadzam się ale nie do końca odwal się od Twin Peaks bo zasłużenie jest w top 10. X files to też powinien być w top 20

N3rgal

He he, dla mnie również Archiwum x jest poza jakimkolwiek rankingiem ^_^ A tak kur**sko niskie miejsce tego serialu jest z całą pewnością zemstą samego rządu USA, za ujawnienie tych wszystkich super-tajnych tajemnic zwykłym śmiertelnikom, ot co !

Kroth

Niestety zmartwię Cię ale to nie dlatego. ocenę zaniżają pryszczate gimbusy które robią wszystko żeby ich doktory hausy czy inne pierdy były wysoko w rankingu. Taka sytuacja ma miejsce nie tylko w przypadku X-files ale i innych świetnych filmów lub aktorów.