Serial był jednym z najlepszych w historii TV. Może nawet najlepszym. Dla mnie kojarzy się z latami 90. i z dzieciństwem. Zwłaszcza pierwsze serie teraz jak się ogląda fajnie jest natknąć się na odcinek, który człowiek zapamiętał z przeszłości. A jak się ogląda pierwsze serie to nawet czuje się trochę oldschoolowo : kasety VHS, wielkie telefony komórkowe, czy nawet stroje i fryzury. Ale to tylko dodaje temu serialowi trochę uroku ;)
Wszystko się zgadza, poza tym że najlepszym serialem w historii tv był Twin Peaks :-) Ale X Files jest zaraz po nim :-)
Właśnie zamierzam obczaić Twin Peaks bo jakoś nigdy nie miałem okazji. Z podobnych seriali mogę polecić jeszcze Królestwo Larsa von Tiera. Na szczęście Z Archiwum X Twin Peaks i Królestwo są pomimo upływu lat ciągle powszechnie dostępne w necie z lektorem, ale niestety część seriali z lat 90. czy nawet początku 00 została zapomniana i nie jest powtarzana w polskiej TV, a ja sam powiem szczerze przypomniał bym sobie parę fajnych i godnych polecenia seriali.ale co zrobić...czasu się nie cofnie:)
Ja z kolei zamierzam obczaić właśnie "Królestwo", ale dość powoli się do tego zabieram, bo mam lekki uraz do filmów von Triera :-)
Witam. Za dzieciaka obejrzałem w TV pewnie z 4 sezony archiwum X. Pewnie pare odcinków
pominąłem. Widziałem też te pełnometrażowe filmy. Czy warto wrócić do serialu i obejrzeć od 5
sezonu do końca? Czy w serialu w ogóle wyjaśnia się cokolwiek? Kosmici, siostra Muldera itp??
Warto wrócić, pewnie, choć nie wiem czy warto oglądać do końca. Ale 5,6 i 7 sezon jak najbardziej warto, jeśli lubiło się ten serial. Sam nie obejrzałem nigdy do końca X-Files, więc nie mogę powiedzieć czy coś się wyjaśniło. Sprawa siostry chyba tak, a obecność kosmitów była wiadoma od początku.
Kosmici w sumie tak już w pierwszym sezonie :) ale chodziło m bardziej kto chce to ukryć itp. :) Mam juz 5 6 7 8 9 sezon więc dziś zaczynam :)
Serial nie odpowiada na wszystkie pytania, ale rozwiązuje chociażby kwestię siostry Muldera, Syndykatu. W serialu jest masa świetnych odcinków i nawet w dwóch ostatnich (okrytych złą sławą) sezonach można znaleźć prawdziwe perełki. Jak napisał yossarian84, jeśli lubiło się ten serial, jak najbardziej warto go obejrzeć i ja dodam, że do końca. Faktycznie od ósmego sezonu twórcy wystawili serial na wielką próbę, ale im szybciej zaakceptujesz zaistniałe fakty tym przyjemniejszy będzie odbiór. Dla mnie ósmy sezon stoi na bardzo dobrym poziomie, a zasadniczą wadą dziewiątego jest oczywista oczywistość... Podsumowując, jak nie obejrzysz to się nie przekonasz.
Masz rację, jeden z najlepszych seriali.
Ale są równie dobre, a nawet ciut lepsze np:
Twin Peaks, Robin of Sherwood, Breaking Bad, The Shield oraz seriale HBO:
Oz, Sopranos, Sześćstóp pod ziemią, The wire, Rzym, Zakazane imperium, Gra o tron, True Detective.
Wszystkie bardzo polecam :)