ogromnie niebezpiecznego. jest to tak niebezpieczne, że musi być ukrywane przed światem zewnętrznym. dlatego na ogół, dzięki działaniu Dharmy, wyspa jest niewidoczna dla satelity i oddzielona od świata zewnętrznego. Kolejnym powodem dla którego Wyspa jest ukrywana, są badania ludzi z Dharmy prowadzone nad różnymi zjawiskami przez minimalną grupę naukowców, którzy mogą za pomocą jednego, pilnie strzeżonego komputera kontaktować się ze światem zewnętrznym i przekazywać swoje wnioski do głównej 'centrali' Dharmy.
Najdziwniejsze jest to, dlaczego im kazali w "Perle" robić te notatki, skoro one sobie leżą na środku wyspy hehe... Widać tu gdzieś podstęp...
Kazali im robić te notatki bo to oni byli w psychologicznym eksperymencie a nie ludzie z łabędzia.
teoria byłaby ciekawa, ale jedno pytanie się nasuwa: dlaczego Desmond nie mógł odpłynąć na swoim statku i po powrocie twierdził że kręcił się w kółko?
Co do Walta to jestem prawie pewien że to była lipa z tą podarowaną im motorówką, bo i tak ich później złapią, a umiejętności Walta wykorzystają do opanowania "Dymu" (jeśli sami już nad nim nie panują).
A z tym pilnie strzeżonym komputerem to też nie jest chyba do końca prawda, bo po co doktorek z taśmy mówiłby o tym żeby nie używać komputera do innych celów, tylko do wpisywania liczb?
Wydaje mi się że wszyscy o tym zapomnieli. Chodzi mi o to że Lock odzyskał władzę w nogach, co to mogło spowodować? może na wyspie jest jakaś istota (myślę że to 'dym') która ma właściwości lecznicze i inne takie tam, ale sama nie może się całkowicie kontrolować i do tego potrzebny jest właśnie ten mega magnez w bunkrze.
wlasnie na tym polega fenomen tej wyspy ze nie da sie z niej uciec. mozna to zrobic tylko jednym sposobem - udajac sie w kierunku, w ktorym zostal wyslany michael. ja wierze w to, ze nie zostal on oszukany i uda mu sie powrocic do cywilizacji. czytalem, ze w przyszlym sezonie ma byc pokazane duzo wydarzen ze swiata zewnetrznego, dziejacych sie rownolegle do wydarzen na wyspie (to wiadomosc potwierdzona). a co do leczniczych mozliwosci wyspy, to to rowniez na 100% bedzie wyjasnione w nadchodacym sezonie. pozostaje czekac... :)