Hej :) Robię projekt o Inarritu i mam wielką prośbę do tych, co znają jego twórczość ;) Chodzi mi o charakterystyczne elementy jego filmografii, takie, po których widać, że to jego film, np. tematyka, charakterystyka postaci, jakieś elementy scenografii itp.
Tak dla przykładu, w skrócie:
Filmy Burtona...
W filmach reżysera słońce bardzo rzadko świeci dla bohaterów. Ci, skąpani w gorzkim losie często
sami sobie są winni. Twórca lubi "karać" postacie w swoich filmach. Miejscami słusznie, jednak czasami
stoją oni po prostu na drodze rozpędzonej karmy, która niekoniecznie biegnie właśnie po nich...
Dzisiejszy...
Stworzył trzy genialne filmy na spółkę ze swoim nadwornym scenarzystą - Guillermo Arriaga. Każdy z tych filmów nasuwa liczne refleksje i myśli (oczywiście osobom nieco światłym, bo niektórzy odrzucają tą formę kinematografii po części nie rozumiejąc jej). Pozostawiają wewnętrzną pustkę u widza, który płacze w sobie...
Chodzi mi o wspólny projekt braci Cuaronów, Del Toro, Inarritu i Rodrigo Garci ??
Meksykańscy reżyserzy Guillermo del Toro, Alfonso Cuaron i Alejandro Gonzalez Inarritu, twórcy, którym media nadały przydomek Trzej Amigos, postanowili przekształcić swoje ostatnie sukcesy na pięciofilmowy projekt, który, razem z...