Lech Aleksander Kaczyński

data urodzenia:1949-06-18
data śmierci:2010-04-10
miejsce urodzenia:Warszawa, Polska
Wzrost:168 cm
stan cywilny:żona Maria (od 1978 do jego śmierci), córka Marta (ur. 22.06.1980)
Lech Kaczyński

W 1971 r. ukończył studia prawnicze na Uniwersytecie Warszawskim. W latach 1971-1997 pracownik naukowy Wydziału Prawa Uniwersytetu Gdańskiego. W 1980 r. uzyskał tytuł doktora, w 1990 r. doktora habilitowanego, a w 1996 r. profesora nadzwyczajnego. Od 1998 r. wykładowca na Uniwersytecie im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego w Warszawie. W 1977 r. rozpoczął działalność polityczną, początkowo w ramach Biura Interwencji KOR, Wolnych Związków Zawodowych, a następnie jako członek "Solidarności".

filmografia

przejdź do zawodu:
tytułśredniaw roli
1962
5,1Jacek
    2013
    7,1
    • (zdjęcia)
    • (on sam)
    2011
    6,0
    • (zdjęcia)
    2010
    6,7
    • (zdjęcia)
    • (on sam)
    2007
    1,8
    • (zdjęcia)
    • (on sam)
    2007 
    7,1
    • (zdjęcia)
    • (niewymieniony w czołówce)
    • (on sam)
    2003
    6,0
    • (zdjęcia)
    • (on sam)
    2013
    6,2
    • (on sam)
    2009
    7,2
    • (on sam)
    2009 
    4,2
    • (on sam)
    2008
    1,0
    • (on sam)
    1981
    5,5
    • (on sam)
    • Był bratem bliźniakiem Jarosława Kaczyńskiego.
    • Od 23 grudnia 2005 do 10 kwietnia 2010 był Prezydentem Rzeczpospolitej Polskiej.
    • Był kawalerem Orderu Orła Białego, wielkim mistrzem Orderu i przewodniczył jego Kapitule.

    Dowiedz się więcej o