7,9 82 tys. ocen
7,9 10 1 81507
8,3 58 krytyków
Krótki film o zabijaniu
powrót do forum filmu Krótki film o zabijaniu

Zdecydowanie zasłużona pozycja, chociaż trochę dziwi mnie pierwsza lokata dla "Pianisty", wszak nie jest to polski film w pełym tego słowa znaczeniu. ALe niech będzie. Ważne, że na forum FW ceni się kunszt nieżyjącego Kieślowskiego.

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
ocenił(a) film na 1
Thommy

to ma być film na 2 miejsce? masakra! lipne aktorstwo, beznadzieja z nakładaniem cieni na niebie, większość rozmów to syf niczego nie wnoszący do filmu, nie moglem doczekac sie konca... i nie bede dalej wymieniał bo się zaraz "znawcy" popłaczą.
Film daje do myślenia i tylko to jest w nim dobre. Chociaż wystarczyło by ten sam film pokazać z perspektywy rodziny taksówkarza pogrążonej w smutku i ciekawe co wtedy by napisali pajace bronicy mordercę!
A film totalnie nie zasluguje na tak wysoką pozycję!!! Oszaleliscie???
Chyba chcecie ośmieszyć polska kino....:/ Jest bardzo wiele lepszych filmow...

ocenił(a) film na 10
arekbaryla

Twoja wypowiedź jest tyleż prowokacyjna co nietrafiona. Lipne aktorstwo, rozmowy to syf, itp. itd. To świadczy tylko o twoim niskim poziomie, koleżko a także o braku pewnego taktu. Z dialogów i aktorstwa można sporo wynieśc, bo w obu przypadkach mamy do czynienia z oszczędnością wyrazu, aktorzy grali tak, jak powinni, bez wielkich ekspresji, za to ze skupieniem i naturalnością. Baka i Globisz zagrali jedne z lepszych ról w swoich karierach, zwłaszcza ten pierwszy, którego większośc może kojarzyc z ról w "Chłopaki nie płaczą" czy serialu "BaoBab". Także, Panie Kolego, większośc polskich autorytetów potwierdziło klasę Kieślowskiego, a Ty tylko dałeś radę się ośmieszyc.

ocenił(a) film na 8
Thommy

Dobry film ale drugie miejsce to trochę przesada. Filmy lepsze i w podobnej tematyce (powtarzam, że w podobnej tematyce) to moim zdaniem "Symetria" i "Dług" - chyba najlepsze filmy polskie. Oczywiście trzeba wziąć poprawkę, że jest to film, który ma już 22 lata. Gdyby ktoś wtedy kręcił "Symetrię" i "Dług" to też inaczej by wyglądały te filmy. Wracając do filmu - jedyna "śmieszna" scena to chyba tekst "wolałbym bez filtra".

ocenił(a) film na 10
Jagiel_2

Owszem, "Dług" może jeszcze konkurowac z Kieślowskim, ale "Symetria" w żadnym razie. To dośc naciągany film, zwłaszcza w końcówce, podczas gdy u Krauzego i Kieślowskiego mamy wiarygodnych bohaterów i ich rozterki od początku do końca.

ocenił(a) film na 9
Thommy

Na dzień dzisiejszy znajduje się na 13. miejscu. A Dług, Symetria czy nawet Chłopaki nie płaczą (cóż za ironia) wyżej.

ocenił(a) film na 10
Jagiel_2

Wspomniany przez Ciebie "Dług" jest dobrym filmem, rzetelnie opowiedzianą historią. Film ten jednak zrobił rzemieślnik według standardów Hollywood. "Krótki film o zabijaniu" to dzieło sztuki, o "Długu" za kilkanaście lat nikt nie będzie pamiętał natomiast film Kieślowskiego pozostanie na trwałe w historii kina światowego"

ocenił(a) film na 9
tymonb

Dlug moze dzielem sztuki nie jest ale na pewno nie pojdzie w zapomnienie
mocna strona Krotkie filmu... jest na pewno jego minimalizm i naturalnosc
mnie najbardziej rozbawila scena w szalecie publicznym - od razu polubilem Jacka

ocenił(a) film na 7
Thommy

Najlepszy polski film to dla mnie "Dzień świra".
"Krótki film..." nieco mnie rozczarował, na drugim miejscu top Polska na pewno bym go nie umieścił. Gra aktorska przyzwoita, Baka moim zdaniem był wręcz rewelacyjny, grał bardzo przekonująco. Mocne strony filmu to na pewno realizm i naturalność.
"Krótki..." dużo u mnie stracił przy przejściu ze sceny: Jacek i dziewczyna siedzą w taksówce do sceny w sądzie. To było takie nagłe, zupełnie nie pasowało do akcji filmu. Dużo pominięto. Brakowało mi np. przyznania się Jacka do winy, zaangażowania Balickiego jako adwokata, jakiegoś dochodzenia (chociaż w sumie to nie kryminał).
Film nawet mocny, głęboki, ale nie taki wstrząsający jak go okrzyknięto.