Kolor purpury

The Color Purple
1985
7,8 43 tys. ocen
7,8 10 1 43037
6,9 22 krytyków
Kolor purpury
powrót do forum filmu Kolor purpury

użytkownik usunięty

syf, badziewie, szmatławiec, gniot czyli kompletna strata czasu. zdecydowanie nie polecam. po tym filme wiem że nigdy więcej w życiu nie obejrzę dramatu obyczajowego bleeee

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Purplecuckoo

Najwyraźniej za mało efektów specjalnych i dlatego mu się nie podobało...dzieciak.

ocenił(a) film na 9
Mavelius

Żal takich ludzi...

ocenił(a) film na 10

basler ile ty masz lat prowokatorze? :) Ludzie ignorujcie takie posty, toż to na odleglosc smierdzi prowokacja! pewnie prawda jest taka ze basler sam niejednokrotnie plakal na tym filmie, no chyba ze naprawde jest dzieckiem odmóżdżonym przez dzisiejsza technike...szkoda slow

użytkownik usunięty

potwierdzam-gniot, nuda i szajs, widzę, że komentarza nie moge umieścić bo za krótki-beznadzieja...............ble ble ble

ocenił(a) film na 10

Heh dzieci NEO...szkoda gadac :] prózne wasze prowokacje wy marne imitacje :]

użytkownik usunięty
Nozix

kultura się odezwała, epitety z ust poleciały, gratuluję

Jeżeli ktoś daje serialowi Świat Wg. Bundych 10/10 a filmom tpu "Lśnienie", "Scarface", "Thruman Show" lub "Szeregowiec Ryan" 1/10 to nie mam więcej pytań :)

użytkownik usunięty
Szeryf_Rottingham

"Świat wg. Bundych" dostał 10/10 bo to klasyka i nieustannie śmieszy wszystkich osobników Homo sapiens sapiens płci męskiej (nie wiem czemu żeńskiej nie?). a co do reszty moich ocen to oceniając filmy na 1/10 daję taką ocenę żeby maxymalnie obniżyć ich pozycję w rakningu bo nie zasługują na tą na której są (normalnie dałbym 7 lub 8 jeśli tylko ode mnie zalezala ich pozycja) a jak daję 10/10 to dlatego żeby max podnieść ich niesłusznie zaniżoną pozycję. co do "Lśnienia" to comet007 najpierw było przeczytać sobie książkę a potem obejrzeć film to byś zobaczył jaki ten film jest marny.

Świat wg. Bundych mnie nie śmieszy, jest na najniższym amerykańskim poziomie humoru właśnie dla takich koneserów z miodem w uszach jak Ty :) Pozdrawiam, i proponuję porzucić ambitne kino skoro Cię męczy, i pozostać na Bundych.

Szeryf_Rottingham

Troche sie wyglupiles, bo akurat Bundy to genialny serial, satyra na Ameryke, nie rozumiem, jak mozna dac 10/10 Bundym, a filmom wymienionym przez ciebie taka slaba note. W sumie gosc jest debilem, z etakie noty wystawia, ale Bundych sie nie czepiaj.

killafornia

Odrzuca mnie martwy śmiech i epoka ponowoczesna ;)

Szeryf_Rottingham

jaki marwty smiech ? Chyba nierozumiesz istote sitcomow, a gagi czy dialogi w Budnych to kwintesensja czarnego humoru, ten serial jest zaprzeczeniem wsystkich innych sitcomow z tamtego okresu, nawet byl zakaz puszczania w niektorych stacjach ze wzgledu na to jak bardzo wysmiewano tam Ameryke lub pokaywano jąw krzywym zwierciadle.
To nie jest to gowno co Kiepscy, tylko naprawde genialny, ponadczasowy serial. Zaloze sie, ze nie ogladales Bundych zbytnio.

ocenił(a) film na 10
killafornia

dobrze gadasz killaforia . A jesli ciebie "szeryf_Rottingham" odrzuca postmodernizm to może się do epoki kamienia łupanego wróć coby się móc odnaleźć ;)

maciekb80

Postmodernizm to okres pozimnowojenny a nie przednowoczesny. Dokształć się ;)

ocenił(a) film na 10
Szeryf_Rottingham

czy aby tylko ? przyganiał kocioł

maciekb80

A nie tylko?

killafornia

To prawda, nie rozumiem istoty sitcomów.

killafornia

Poza tym odrzuca mnie tutaj przede wszystkim forma. Można czytać Kanta i zachwycać się jego krytyką czystego rozumu, ale forma jest ciężka do przebrnięcia i nie da się temu zaprzeczyć. Lecz tam nacisk kładziemy na treść, natomiast sztuka ponowoczesna to już głównie epoka obrazkowa, głównie i ciężko mi zanurzać się w treści, jeżeli sama forma jest dla mnie nie do przełknięcia. A sztuka ponowoczesna ma bardziej cieszyć moje zmysły niż intelekt.

Szeryf_Rottingham

co ty pier.dolisz o jakiejs sztuce ponowoczesnej, w kontekscie Budnych, ty czlowieku nie wiesz nawet o czym bredzisz, bo na pewno nie mas zpojecia o takowej sztuce.

killafornia

O sztuce stricte nie. Ale o prądzie filozoficznym dość duże pojęcie mam.

Szeryf_Rottingham

raczej watpie w to

użytkownik usunięty

To się towarzystwo poruszyło moją skromną sugestią na temat tego filmu. No to wam odpowiem.
"The Color Purple" obejrzałem tylko dlatego że zasugerowałem się waszą oceną tego filmu. Po godzinie chciałem go wyłączyć ale twardo wymęczyłem go do końca bo pomyślałem że z jakiegoś powodu ma taką wysoką ocenę i może warto go obejrzeć do końca. Wniosek jest jeden...nie warto. Ten film to 2,5 godziny smutów z końcówką, po której ci którzy się popłakali dali 10/10 a ci so nie ... zmarnowali 2,5 godziny. Więc wy dla których "M jak miłość" to klasyka polskiej kinematografi, proszę was o jedno nie oceniajcie więcej filmów to może więcej w życiu nie obejrzę takiego gniota.

użytkownik usunięty

A słyszałeś o tym pomyśle, żeby wybrać kilka osob, które podobnie oceniają filmy do Ciebie i na podstawie ich opini wybierać film? Podobno trafność w 90%. Ale może się zdarzyć, że na ich liście nie ma tego co akurat proponuje telewizja w danym dni. Ale świat spada na psy-pokolenie"Brzyduli" ciągle rządzi.

nie karmić trolla! Patrząc po tym jak oceniał filmy to konto założył wyłącznie wzbudzania kontrowersji i zwracania na siebie uwagi.

ocenił(a) film na 10

Włącz lepiej Teletubisie

ocenił(a) film na 10

W takim razie, tak samo nie bd Ci się podobało Out of Africa, Doctor Zhivago, Seven Seals i inne melodramacidła. Po prostu nie dla Cb.
Poza tym nie wiem, czy w tym chodzi tylko o smutasy, płaczki, czy też może o coś więcej i sposób przekazania tego "czegoś więcej". W M jak Miłość nie znajdziesz rasowej dyskryminacji i ucieczki z domu, gdy jesteś zdominowany. I to zdominowany od samego dzieciństwa. Nie ma tam wyrywania się ze świata, w którym wydaje się, że nic nie może pójść gorzej, ani osób które taki czyn by umożliwiły (albo pomogły w podjęciu o nim decyzji).

użytkownik usunięty

"M jak miłość" to gniot - podobnie jak "Świat wg. Bundych". Może tylko w MjM chociaż bohaterów więcej... Ale czy "Świat..." śmieszy? Chyba tylko pierwowzory Ala....

ocenił(a) film na 9
NickError

Uważaj, bo ktoś ciebie posłucha...-_-'

ocenił(a) film na 8
Nagini

Akurat Predator jest dobrym filmem. Klasyczne kino akcji z elementami sci.-fi.
Jak dla Ciebie nie jest dobry to może znaczy, że ty jesteś ograniczona do pozycji "intelektualnych"?

Pozdr.

ocenił(a) film na 9
GinaG

film jest niesamowity dla mnie arcydzieło. nie chciałbym nikogo obrażać bo wiem, że o gustach się nie dyskutuje. no więc nie będę nikogo obrażał ;) PS nie sądziłem , że Spielberga stać na taki poruszający film, zawsze kojarzył mi się z serią "Szczęk" za którą nie przepadam.

k_rach

Spielberga stać na dużo

prowokacja.... ignorować.... nie obrażać.... ale ignorować...:D

każdy ma prawo wyrazić swoje zdanie, więc nie rozumiem komentarzy niektórych osób.
a tak poza tym to właśnie dzięki takim komentarzom jaki dał "basler", rozpoczyna się dyskusja "jaki to ten film jest rewelacyjny" :)

ocenił(a) film na 10

To nie jest film dla dzieci. Skończ najpierw jakąś szkołę. Pleciesz bzdury jakbyś dopiero co oglądał gumisie.

ocenił(a) film na 10

Do oglądania filmów podczas których należy używać mózgu powinno zostać wprowadzone ograniczenie wiekowe >16.

ocenił(a) film na 10

Trzeba być niedojrzałym i wyjątkowo płytkim żeby tak się wypowiadać o tym Filmie, ale cóż forum jest dla każdego a szkoda że co nie którzy mają do niego dostęp .

ocenił(a) film na 8
Vood00

Film każdego gatunku może mi się podobać tylko musi mieć iskrę w sobie coś co poruszy ten mnie poruszył chodź nie tak bardzo jakbym tego chciał. Ale czuje że to moja wina bo się uniewrażliwiłem na niektóre tematy. Nie boję się na horrorach a o to chodzi w takich filmach. Ale za to czaem wzruszam się na dramatach.

NIE NIE NIE przeciwko takim komentarzom, jeśli Ci się nie podoba to chociaż napisz dlaczego, jeśli oglądasz filmy zbyt głębokie dla Ciebie to może daj sobie z nimi spokój... Warto trzymać się ulubionego gatunku filmowego chociażby po to aby nie musieć pisać bzdurnych komentarzy, i tak się dziwię że mózg Ci wytrzymał tych 2,5 godziny smutów.
Wybacz jeśli uraziłam, rzadko irytują mnie komentarze tu na forum, rozumiem że gusta filmowe są przeróżne, ale warto trzymać się poprawnego wyrażania swoich opinii - czyli zachować ciąg przyczynowo skutkowy: bardziew - ok, ale dlaczego, jakieś konkrety... Jako użytkownik forum marzy mi się że kiedyś polski poziom forumowych wypowiedzi będzie mógł nosić miano kulturalnego i pozytywnego.
Pozdr.

k0chanka

Nic dodać, nic ująć.

ocenił(a) film na 10

Obejrzyj Avatar będzie git.

Oglądaj sobie lepiej M jak miłość to coś na twojm pożiomie

ocenił(a) film na 8

Chciałabym wierzyć ,że to prowokacja - naprawdę.

ocenił(a) film na 10

a możesz użyć jakiś merytorycznych argumentów a nie bełkocic cos pod nosem ?

Skończ pieprzyć bo się tego czytać nie da!

Aż zachciało mi się płakać ,kiedy czytałam twoje wywody na temat tego filmu. Płakać z twojej głupoty i ignorancji.