Szkoła dla łobuzów

Song for a Raggy Boy
2003
7,8 17 tys. ocen
7,8 10 1 17179
7,5 2 krytyków
Szkoła dla łobuzów
powrót do forum filmu Szkoła dla łobuzów

Wszystko tu jest czarne albo białe. Mamy świętego nauczyciela i złych księży. Można to było zrobić lepiej.

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
pozytywny_zawodnik

nie zapominajmy ze to film oparty na prawdziewej historii. Dla mnie rewelacyjny film. Połowe przeryczałam. Jakbym takiego sukinsyna na ulicy spotkała to bym go normalnie zabiła!

ocenił(a) film na 8
pozytywny_zawodnik

do pozytywny_zawodnik ---> chyba kolego nie oglądałeś uważnie całego filmu...
Nie mogę się z tobą zgodzić - w filmie występują wszystkie odcienie szarości!!!

ocenił(a) film na 9
pozytywny_zawodnik

Jestem świeżo po seansie. Film mocny i chyba na każdym robi wrażenie. Najstraszniejsze jest to,że na faktach.

ocenił(a) film na 7
Arczet

Też go wczoraj obejrzałam i jestem wstrząśnięta.Genialny film,ale nie wiem czy zdobyłabym się na obejrzenie go powtórnie.Ostatnie pół godziny przepłakałam...

użytkownik usunięty
pozytywny_zawodnik

Tendencyjny jest. Nawet ci księża, którzy nie krzywdzą dzieci, są przedstawieni jako zahukani tchórze którzy za bardzo się boją żeby reagować. Mogli dodać chociaż jednego dobrego księdza, bo w ten sposób moim zdaniem dopuszczono się drastycznego przerysowania.
Ale film i tak bardzo wartościowy.

ocenił(a) film na 7

Trzeba zrozumieć, że to film na faktach. Autorzy przedstawili to tak, jak było naprawdę. Nie można dodawać nieistniejących postaci. Natomiast film dla mnie świetny, wart przemyślenia. Ogólna fabuła skojarzyła i się z filmem "Stowarzyszenie Umarłych Poetów" jednak na pewno nie jest on jego kopią.

ocenił(a) film na 6
domino

Film jest bardzo drastyczny. Ale określenie "oparty na faktach" praktycznie nic nie znaczy. Oparty na faktach to może równie dobrze znaczyć że faktami został tylko zainspirowany i nie ma zbyt wiele z nimi wspólnego po za np samą sytuacją istnienia ośrodka i zabójstwa wychowanka.
Nie ma tez sensu generalizować jak robią to niektórzy. Nie wszyscy księża byli czy są źli, podobnie jak nie wszyscy źli byli czy są komuniści. To nie jest nawet kwestia ideologii co człowieczeństwa. Człowiek powinien pozostać człowiekiem w każdej sytuacji.
Warto na marginesie zadać sobie pytanie jak ja bym się zachował na miejscu uczniów- czy buntował bym się czy schował głowę w piasek żeby mieć spokój? Obawiam się że wielu z Was nie zrobiło by nic żeby pomóc np maltretowanemu lub odepchniętemu na margines koledze w klasie. Zawsze łatwiej odpowiedzialność moralną zepchnąć na nauczyciela że nic nie zrobił. Ale nie oszukujmy się takich nauczycieli jak ten w filmie jest niewielu. A ci tchórzliwi nauczyciele których spotykacie na co dzień na korytarzach szkół wyrośli właśnie z tchórzliwych uczniów którzy nie potrafili pomagać słabszym kolegom bo im było wszystko jedno.

pozytywny_zawodnik

nie sądzę.. ja tam widziałam kolory.. np. ksiądz pedofil nie jest czarny.. co najwyżej ciemno- szary.. i nie wszystkich księży pomalowałabym na jeden kolor.. a zrobić lepiej można większość filmów.. :)

ocenił(a) film na 7
pozytywny_zawodnik

Odniosłem podobne wrażenie, ale ogólnie film mi się podobał. Moim zdaniem jest bardzo podobny do Stowarzyszenia Umarłych Poetów, a to dziwne w sumie, bo scenariusz napisała sama historia.

ocenił(a) film na 9
pozytywny_zawodnik

Tendencyjny?

ocenił(a) film na 9
pozytywny_zawodnik

Czytając opis tego filmu też stwierdziłem,że będzie to banalna historyjka. Po jego obejrzeniu zdecydowanie zmieniłem zdanie.Film jest bardzo dobrze zrobiony i według mnie nie dało by się go lepiej zrobić, bo albo wyszła by "krwawa jatka" albo słowne przepychanki między dobrym nauczycielem a złym księdzem. Z drugiej strony nie ma co sie rozwodzić nad tym czy dało by się go zrobić lepiej czy nie. Film oparty na faktach,więc pewnie w dużej mierze odpowiada oryginalnej historii. Oceniasz ten film kolego/koleżanko tak a nie inaczej,masz do tego prawo i szanuje Twoją opinie.

ocenił(a) film na 10
pozytywny_zawodnik

Pewnie , że "nie wszyscy księża" ...., ale faktem jest , że Watykan długo robił wszystko , aby podłość wobec podopiecznych ("Siostry Magdalenki" - także na faktach) , oraz pedofilię maskować.
Tego się nie da demaskować delikatnie.