Bliżej

Closer
2004
7,2 107 tys. ocen
7,2 10 1 107421
7,1 52 krytyków
Bliżej
powrót do forum filmu Bliżej

Na początku chciałem zauważyć, że film ten jest dla dośc wąskiej grupy społecznej. Nie jest to na pewno film dla dzieci. Młodzież będzie się nudzić, a wiekowi widzowie będą rozwarzać nad tym co sami przeżyli. Wychodzi na to, że film jest dla osób w wieku zbliżonym do tego, który posiadają jego bohaterowie. Żeby poczuć ten film trzeba już nieść ze sobą spory bagaż życiowo- miłosnych doświadczeń. Film jest bowiem bardzo sugestywną analizą samotności, miłości i zdrady.
Największymi atutami filmu są stonowany, ale trfiający w sedno scenariusz. Jego dialogi są ciente, ale inteligentne. Nie przeszkadza nawet duża ilość słów typu: "orgazm"; "rżnąć" itp.
Kolejna zaletą jest świetne aktorstwo. Wszystkie role są dopracowane i zaangażowane, ale mnie osobiście najbardziej do gustu przypadła rola Natalie Portman.
Obraz Nicholsa to dojrzały obraz obyczajowy, dotykający trudnych i delikatnych spraw, ale który rozprawia się z nimi w bardzo prawdziwy (czyt.życiowy) sposób. Skormny, ale wartościowy.
7/10

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
Bialy_Pielgrzym

Co za brednie. 'Młodzież będzie się nudzić' . Nie uważasz,że niektórych ta bezpodstawną opinia obrażasz ? Wiek nie jest wyznacznikiem inteligencji,tym bardziej ,że ten film akurat do najtrudniejszych w interpretacji nie należy .
Przykładowo nie trzeba być narkomanem żeby zrozumieć 'Requiem for a dream' .
Film (ten,ale też wszystkie inne) jest dla każdej grupy wiekowej .

rox16

"Żeby poczuć ten film trzeba już nieść ze sobą spory bagaż życiowo- miłosnych doświadczeń."

Myślę, że nie chodzi tu o jakieś życiowe doświadczenie. Ja sam jestem jeszcze gówniarz i nic o życiu nie wiem. Chodzi tu raczej o wrażliwość i dojrzałość emocjonalną. Jako obserwator ludzkich zachowań byłem tym filmem poruszony, wstrząśnięty, skołowany... a zarazem przerażony, że kiedyś też wkroczę w ten etap swojego życia!
Mimo moich 18 lat nie byłem ty filmem znudzony, wręcz przeciwnie - chociaż film opiera się w większości na samych dialogach, siedziałem "jak na szpilkach"...
Film, jak napisał ktoś powyżej, dla każdej grupy wiekowej, ale faktycznie, nie dla wszystkich... ;)

Mimo wszystko, polecam każdemu ;P

użytkownik usunięty
Bialy_Pielgrzym

A widzisz, mój drogi, żyję na tym świecie lat szesnaście, a film mnie zachwyca i porusza każdą komórkę mojego ciała. Bagażu jako takiego nie posiadam, oczywiste, ale wcale nie muszę. Bagaż posiadają bohaterowie i przedstawiają go nam minuta po minucie.

Film świetny, ale koledze radzę czasem lepiej dopasować słowa, bo rzeczywiście mogą niektórych obrazić ;)

ocenił(a) film na 9
Bialy_Pielgrzym

Jeśli chodzi o to ograniczenie wiekowe - również zaliczam się do młodzieży, a film uważam za świetny. Oczywiście wiadomo, że chodziło o to, iż większość raczej by znudził, (w końcu nie jest to film typu "Zmierzch":P) jednak ja oglądając go nie nudziłam się ani przez chwilę. Bardzo podoba mi się to, że napomknąłeś o tym, że nawet z pozoru wulgarne słowa nie brzmią w tym filmie źle. Ja ten film oceniłam na 9. Bardzo subiektywnie, możliwe, ze z powodu tematyki, a możliwe, że z powodu Natalie Portman i Jude'a Law :)

ocenił(a) film na 9
Bialy_Pielgrzym

Bzdura. Nie jestem dzieckiem, ani też 'wiekowym widzem' a jednak film niesamowicie mnie poruszył, i nie było chwili żebym się nudziła. Zgodze się, że 'film jest dla dość wąskiej grupy społecznej' - nie każdemu będzie się podobać, jednak myśle, że nie zależy to od wieku. Istnieje też taka młodzież która chociaż nie posiada swojego sporego 'bagażu życiowo-miłosnegych doświadczeń' umie spojrzeć na świat, miłość, samotność własnymi oczami i zrozumieć film o takich skomplikowanych relacjach między ludźmi. I przy okazji może czegoś się nauczyć..
Natomiast jeżeli chodzi o wulgarne słowa - oczywiście, że nie przeszkadzają. Przekleństwa w filmie potrafią być dobre, gdy są prawdziwe i gdy autor wie, kiedy ich użyć. Uważam, że tu na przykład uwydatniają jak bezpośrednia, szczera jest czwórka tych bohaterów.
Podsumowując, moim zdaniem film jest dla ludzi starszych, którzy dzięki własnym doświadczeniom potrafią się w jakiś sposób utożsamić z bohaterami, może odnaleźć siebie, oraz dla widzów młodych, którzy ciągle poszukują.

ocenił(a) film na 8
Bialy_Pielgrzym

Również uważam, że film jest dobry dla każdej grupy wiekowej, oczywiście ze względu na treść, dialogi itp jest to film film +18 czyli nie dla dzieci lecz wszystkim innym polecam. Na prawdę bardzo dobry film.
Miłość jest skomplikowana :)

ocenił(a) film na 4
Bialy_Pielgrzym

A w moim przypadku udało Ci się przewidzieć-strasznie się wynudziłam ;)

Bialy_Pielgrzym

9/10
Dokładnie to co powiedział Pielgrzym.
Zanim obejrzysz film:
miej swój własny bagaż.
Historia sprawnie manewruje po delikatnych obszarach ludzkiej psychiki:
zdrada nie jest oczywista,
niedomówienia są lepsze niż sprzedanie 100% informacji o sobie.

myśl, ktora moglaby podsumowac ten film
"pokaz tylko polowe i sam nie dociekaj całej prawdy"