Ziemiomorze

Earthsea
2004
6,1 4,8 tys. ocen
6,1 10 1 4810
Ziemiomorze
powrót do forum filmu Ziemiomorze

ocenił(a) film na 3

Ksiazki czytac okazji nie mialem, ale po obejrzeniu tego filmu z gory zakladam, ze ja sprofanowano. i niech nikt nie pisze, ze nie maja racji ci, ktorym ksiazka przypadla do gustu, a film nie.
Tylko raz mialem okazje przekonac sie, ze film jest lepszy od ksiazki (Cztery Pory Roku: Wiosna Nadziei - Skazani Na Shawshank S.Kinga), a i to tylko dlatego, ze to byla 'tylko' nowela, a nie pelnoprawny utwór.
I jesz\cze jedno: skoro to jest mini-serial - ja to obejrzalem 'dzieki' torrentom i tam byla tylko jedna opcja do pobrania, a nie np iles-tam odc., wiec zakladam, ze te 85 minut co obejrzalem to nie byla cala produkcja?

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
_guchy_

Owszem. Książka (swoją droga bardzo polecam) została sprofanowana tak, że gorzej się chyba nie dało. A skoro obejrzałeś 85 minut filmu, to widziałeś połowę. Nie wiem tylko którą, ale to bez znaczenia, bo obie są beznadziejne.

Co do porównania książka-ekranizacja to ja jestem w stanie przywołać jeden przypadek gdy film podobał mi się bardziej. Malowany welon. W tym jednym przypadku Filmowe zakończenie bardziej przypadło do gustu mojej romantycznej naturze. Poza tym zdarzały się drobne zmiany względem książek w fabule różnych filmów, które uważałam za uzasadnione i ubogacające, ale raczej mi się nie zdarza skreślać książki, bo film był lepszy.

W tym wypadku sądzę, że każdy komu książka Le Guin się podobała, będzie tym filmem zdruzgotany. Ja jestem.

ocenił(a) film na 3
ghania

ja znam jeszcze jeden przypadek. Był kiedyś taki dość sentymentalny film "Podaj dalej" na podstawie książki bodajże o tym samym tytule. Ekranizacja jak dla mnie była lepsza niż literacki pierwowzór. Literatura może nie potężnego formatu, ale co przykład to przykład :)

abdullak

Oglądałam "podaj dalej" ale nie miałam pojęcia że to jest ekranizacja jakiejś książki.

ocenił(a) film na 3
ghania

to radzę jej nie czytać :). Ekranizacja mocno odbiega od pierwowzoru, ale w tym wypadku to była mądra decyzja