Drabina Jakubowa

Jacob's Ladder
1990
7,6 41 tys. ocen
7,6 10 1 41105
7,7 30 krytyków
Drabina Jakubowa
powrót do forum filmu Drabina Jakubowa

użytkownik usunięty

Psychodelia! Klimat! Schiza!
To są elementy które powinien posiadać horror.
...no i posiadał! 10/10

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
ocenił(a) film na 10

Ma klimat nie ukrywam. Po paru sekundach stwierdzasz, że nie tracisz czasu

ocenił(a) film na 9

Jak dla mnie to żaden horror... ale klimat ma i bardzo mi sie podobał - 9/10

ocenił(a) film na 9
tsoq

Tutaj mamy mieszankę wielu gatunków, a ocena 9/10 to minimum za ten obraz, który jeszcze na długo po obejrzeniu pozostaje w pamięci.

ocenił(a) film na 10
anonimowy

Myślę, że najważniejsze że film jest naprawdę schizowy o kreci nami jak malo który. Z horroru ma tylko elementy, ale generalnie to istne combo różnych gatunków.

"ocena 9/10 to minimum za ten obraz"
"jeszcze na długo po obejrzeniu pozostaje w pamięci."

100% zgody

ocenił(a) film na 8
Muszrom

Skończyłem go oglądać jakieś 0,5 godz. temu, wcześniej nie wiem czy dałbym radę się tutaj wypowiedzieć. Świetny, charakterystyczny, zapadający w pamięć, zgoda ale moim zdaniem największą zaletą tego filmu jest to, że pozostajesz przy nim dłużej niż te niecałe 2 godz. Samo forum na filmwebie pokazuje ile pytań rodzi ten film, ile różnych interpretacji i sposobów tłumaczenia sobie tej całej historii. Do tego dochodzi jeszcze biblijna Drabina Jakuba, o której wcześniej zapewne nikt nie miał pojęcia. To dzieło, bo nie boję się użyć tego słowa, wybiega gdzieś dalej niż te 2 godz., nie kończy się tak po prostu, dociekamy, badamy, analizujemy. Jeżeli coś takiego występuje to moim zdaniem znaczy, że to nie pierwszy, lepszy ,,Avatar".
Tak dodatkowo: Szkoda, że film mało znany, trafiłem na niego przez przypadek, gdyby nie on, pewnie nigdy bym go nie zobaczył...

ocenił(a) film na 9
Tomek_filmweb

To prawda, że po seansie w głowie pozostaje jeszcze na długo. Według mnie ten film nie jest aż tak bardzo mało znany. Był wydany w Polsce w znanej serii QDVD.

ocenił(a) film na 9

dla mnie rowniez rewelacja, az dziwie sie ze dowiedzialem sie o tym filmie
dopiero teraz, wlasnie go obejrzalem i dlugo zapamietam!

ocenił(a) film na 9
goldeno

oczywiście 9/10, rewelacyjny film, rodzi różne interpretacje (tu skojarzenia z "Wyspą Tajemnic", świetny film), całkowicie zgadzam się z osobami wyżej, że ma wszystko to co prawdziwy horror mieć powinien, nie hektolitry krwi i dzikie dziwki z tasakiem w zębach. Powoli budzi nastrój niepokoju, który nasila się z każda minutą, końcówka szokuje i sprawia, że nie da się nad tym filmem przejść obojętnie. I oczywiście bardzo lubiany przeze mnie Tim Robbins:) Zakochałam się w jego kreacji w Skazanych na Shawshank:)

ocenił(a) film na 10
MaRobbins

ode mnie 10/10. Aktorstwo rewelacja, Robbins daje w tym filmie czadu, że głowa mała, świetnie skonstruowana postać, a klimat leje się z ekranu hektolitrami. Końcowy twist był do przewidzenia, ale co z tego skoro film tak mnie zahipnotyzował swoją atmosferą, że straciłem poczucie czasu. Na plus idzie także bogata symbolika filmu, możliwość różnych interpretacji i oldskulowe efekty animatroniczne. Jedyne czego żałuje to usuniętych scen, które są równie zajebiste co reszta filmu i zaprawdę nie wiem po co reżyser je wywalił.

Tu można je obejrzeć:
http://www.youtube.com/watch?v=EfMjoVYcg9g
http://www.youtube.com/watch?v=6krzUvx5Waw
[spoiler]
http://www.youtube.com/watch?v=HF_rd2YFEiw
[/spoiler]

MEGAFILM

użytkownik usunięty
Venomorph

ludzie dla mnie ten film znajduje się chyba w pierwszej trójce filmów ktore zrobiły na mnie największe wrażenie. 10/10 absolutnie najwyższa nota, wszystko perfekcyjne - fabuła, zdjęcia, gra, muzyka. Ten film jest jak idealna symfonia, nie można nic z niego zabrać i nic dodać bo już by zaburzyło ideał. pzdr dla fanów filmu