Mechanik

El Maquinista
2004
7,6 143 tys. ocen
7,6 10 1 143066
7,2 37 krytyków
Mechanik
powrót do forum filmu Mechanik

ocenił(a) film na 1

i do tego strasznie nudny. Zakonczenie banalne. Po tylu swietnych
recenzjach spodziewalem sie przyzwoitego filmu, a nie usypiacza :)

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
ocenił(a) film na 4
gigilatrotolla

Ano prawda, niestety. Również wiele się po nim spodziewałem.

_verte_

Wszystko zależy od nastawienia. Wiadomo że jak człowiek naczyta się samych cudownych recenzji to poprzeczka idzie w górę. Ja trafiłam na ten film przypadkiem, po serii filmowych niewypałów i bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Świetna rola Chrystiana Bale za którym normalnie nie przepadam. Scenariusz też dobry i co najważniejsze choć minęło tyle czasu ciągle pamiętam ten film.

ocenił(a) film na 8
gigilatrotolla

widocznie nic nie zrozumiales i nic nie zauwzyles-zdarza sie.

gigilatrotolla

GNIOT?!
Oglądnij sobię ten film jeszcze raz albo jak dorośniesz,może za 15 lat.Zarzuć.

mihura

Niepotrzebny po prostu ten rok, jak można rok nie spać? Gdyby nie, to byłby, to niezły film ukazujący paranoję i obłęd i kolejny świetny film o schizofrenii, a tak wpadka.

ocenił(a) film na 8
marcinek259

O kurcze...no teraz to przesadziłeś:P faktycznie jeden błąd zdyskwalifikowałby największe nawet dzieło....

wszystkim ignorantom polecam lekturę na temat bezsenności (zwłaszcza tej chronicznej, na którą cierpi główny bohater)

Dobranoc;]

gigilatrotolla

Jestem podobnego zdania. Może nie strasznie nudny, bo szczerze mnie zaintrygował, ale miałam wrażenie, że ciągnie się niemiłosiernie... Ja dałam ocenę 4/10, dla mnie poniżej oczekiwań. Po tych waszych niektórych ocenach i opiniach pomyślałam, że to arcydzieło jakieś, a się trochę zawiodłam. Szkoda, bo zapowiadało się naprawdę ciekawie. I to nie, że filmu nie zrozumiałam, bo dobrze wiem o co chodzi. Tyle, że fabuła i bieg zdarzeń nie był zaskoczeniem, widziałam już kilka takich filmów z chociażby takim zakończeniem.

I to, że ktoś nie dał oceny 9 lub 10, nie znaczy zaraz, że nie zrozumiał filmu, albo że ma 12 lat. Ogarnijcie się trochę ludzie! Nie wszystkim musi się podobać to samo! Taka riposta ode mnie.

ocenił(a) film na 9
mexi_111

Możesz mi podać te filmy o podobnym zakończeniu do tego Mechanika.Dla mnie film rewelacyjny i chętnie bym obejrzał te podobne.

tofik13pl

Przychodzi mi na myśl tylko "Tożsamość". Jak sobieprzypomnę resztę, to dam znać, bo niepamiętam wszystkich filmów, które widziałam.
Pzdr

ocenił(a) film na 7
mexi_111

Secret Window, a resztę to jakoś tu może
http://www.filmweb.pl/topic/632103/schizofrenia.html

ocenił(a) film na 9
_muaddib_

Zdecydowaną większość tych filmów widziałem i mało który może się równać z "Mechanik". Natomiast wymienianie filmów jak na tym topicu o podobnej tematyce mało jest przydatne bo większość tych dzieł jest lekko mówiąc słaba.
Chodziło mi bardziej o filmy z dobrą obsadą i oceną na FW.

ocenił(a) film na 7
tofik13pl

Dobra obsada i ocena na FW nie jest gwarantem jakości utworu audiowizualnego.

użytkownik usunięty
gigilatrotolla

Mnie także nie podobał się ten film. Dałam mu 4/10 chociaż od początku było wiadomo, o co tak naprawdę chodzi. Zawsze tak jest - jeśli coś jest zbyt pokręcone i za długo w filmie trwa rozwiązywanie jakiejś zagadki to zawsze okazuje się, że to główny bohater jest chory na schizofrenie, cierpi na jakieś psychozy albo ma jakąś inną chorobę psychiczną albo wszystko to mu się śniło. Tutaj od początku widać, że z mechanikiem jest coś nie tak, a kiedy wszystko zaczyna się kręcić wokół snu no to już naprawdę nic nie jest w stanie widza zaskoczyć, bo wszystko zostało w zasadzie powiedziane. Generalnie nic mi się w tym filmie nie podobało - ani muzyka, ani obsada, ani zdjęcia, ani fabuła. A zagadka _ _ _ _ E R pojawiająca się zaraz po pokazaniu, jak mechanik wyrzuca ciało do wody w dywanie - przecież już po tej scenie było oczywiste, jakie jest rozwiązanie.
Beznadzieja.