PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=299113}
7,4 815 tys. ocen
7,4 10 1 814867
6,7 79 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

ocenił(a) film na 10

Proponuje tutaj wpisywać wszelkie informacje związane z premierą Avatara w krakowskich kinach.

Rozmawiałem z uprzejmą panią w Imaxie. Sprzedaż biletów - jak powiedziała - ma się rozpocząć w następny piątek tj. anno domini 11.12. 2009 r.
Troszke mnie to dziwi zważywszy na fakt, że w Łodzi czy Warszawie - jak tu czytałem - sprzedaż ma być już od tego piątku.

Nie omieszkałem zadać jej również parę pytań kierując strumień światła biurowej lampki prosto w jej buzie.
A mianowicie:
Ceny biletów grupowych (min.15 osób) to 18 zł. Cena biletu pojedynczego nie jest jeszcze sprecyzowana.
W połowie filmu ma być podobno krótka przerwa. Na moje zapytanie czy to z obawy na stany przedzawałowe widowni, ta odpowiedziała, iż wynika to między innymi z powodu konieczności wymiany taśmy filmu.
Napisy mają być w 2D. Sama jest bardzo ciekawa jak to będzie wyglądać.
Nie zamawiają karetek przed kinem.
Na koniec powiedziała, że wszyscy pracownicy Imaxa dziwią się jak wogóle prawie 3 godziny filmu w takiej głebi 3D będzie można oglądać.
No cóż. Nie długo przyjdzie nam się dowiedzieć.

pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
shirak0

No, ja już kupiłem w krakowskim Imaxie bilety; dokładnie 11 sztuk. Sprężać się fanatycy!

shirak0

no to może byś podał jaka jest cena biletów???

ocenił(a) film na 8
leszek_b22

Ceny biletów masz podane w KAŻDYM kinie IMAX dokonując JUŻ rezerwacji. Ja osobiście wybieram Imax w w-wie bo jest mi tam najbliżej a wiem że tego nie pożałuję. Mieszkam w Olsztynie i niestety mamy kino helios co jest totalnym zerem poniżej zera. Ten film NALEŻY obejrzeć TYLKO w kinie IMAX i TYLKO w 3D. To nie jest Terminator Salvation czy Transformers Revenge co wynikło w ostateczności nieporozumieniem.This Is Avatar Jamesa Camerona

ocenił(a) film na 9
Heaven_And_Hell

to dobrze ze mi wyjasniles ze Avatar to nie Terminator Salvation. Jak na to wpadles?

ocenił(a) film na 9
scotyy

Heaven_And_Hell, nie chcę spamować w temacie ale także jestem z Olsztyna i myślę żeby się wybrać do Warszawy. Sądzisz, że ten film w Heliosie to będzie prawdziwa porażka? Jak w tej sieci wygląda odtwarzanie 3D bo jeszcze nie miałem przyjemności żadnego oglądać? Szkoda byłoby kasy gdyby się okazało,że na ekranie nic nie widać...

ollorin

nie wiem jak wygląda film 3D w kinie "normalnym", ale widziałem dwa filmy w IMAX'ie w Londynie (Duchy z głębin i Tyranozaurus) i to jest nieprawdopodobne. To jest RZECZYWISTOŚĆ!!! Tak totalna rzeczywistość, że w pewnym momencie MUSIAŁEM zdjąć okulary, bo się włączyły w głowie takie podświadome mechanizmy (wrodzony lęk przestrzeni), że były one silniejsze niż świadomość tego, że siedzę wygodnie w wygodnym fotelu i że nic mi nie grozi. Przed seansem pojawiało się ostrzeżenie na ekranie, że ludzie z kłopotami sercowymi powinni opuścić salę z uwagi na realność i rzeczywistość oglądanego obrazu. I to ostrzeżenie wcale nie jest śmieszne!
Nie wyobrażam sobie, że jakiś Helios albo Multiplex zapewnią takie wrażenia jak to zapewni technologia IMAX'a. Oglądanie tego filmu w innym kinie niż IMAX to prawdopodobnie wyrzucone pieniądze.

ocenił(a) film na 8
ollorin

ollorin. Jeżeli chcesz mieć pozytywne wspomnienia z Avatara w 3D to pojedź tylko do Imaxa ( do jednego z 5ciu miast). Miałem okazję obejrzeć "krwawe walentynki 3D" w heliosie i zawiodłem się bardzo ponieważ efekt 3D był widoczny tylko przez jakieś 30 min do tego słaba jakość obrazu i dźwięku. Poza tym mam i będę miał uraz do heliosa głównie dla tego że to ta sieć przyczyniła się do usunięcia kina Kopernik który stanowił poważną konkurencję dla heliosa. To co napisał leszek b22 jest DOSŁOWNIE tym co można autentycznie w kinie Imax przeżyć. Dla tego też nie biorę pod uwagę obejrzenia tego filmu nigdzie indziej jak tylko w Imaxie :) bo wiem że się nie zawiodę.

ocenił(a) film na 9
Heaven_And_Hell

Jasne. Pytam i staram się sam siebie zapewnić że Helios da radę bo zdaję sobie sprawę, że wyprawa do Warszawy plus bilety do Imax'a to dość spory wydatek, zwłaszcza że nie planuję jechać sam. Czekam tylko na pierwsze recenzje ludzi, którzy obejrzą już Avatara w Heliosie i przyznają, że to kino to jedna wielka..., no. Tak więc wszystko się okaże po premierze. Wyjazd planuję na 3,4,bądź 5 stycznia.

ocenił(a) film na 8
ollorin

Bez urazy ale dziwię się że nie poszedłbyś do Awangardy gdyby tam wyświetlali. Jeżeli teraz tak podchodzisz do tego filmu to stwierdzam że nie do końca wiesz co to jest Imax i nie wiesz co tracisz. Idąc do heliosa stracisz kasę, czas, i satysfakcję obejrzenia filmu.

ocenił(a) film na 8
ollorin

Bez urazy ale dziwię się że nie poszedłbyś do Awangardy gdyby tam wyświetlali. Jeżeli teraz tak podchodzisz do tego filmu to stwierdzam że nie do końca wiesz co to jest Imax i nie wiesz co tracisz. Idąc do heliosa stracisz kasę, czas, i satysfakcję obejrzenia filmu.

ocenił(a) film na 9
Heaven_And_Hell

Nie, nie wiem co to jest IMAX bo nigdy nie miałem przyjemności oglądać
filmu ani w tym miejscu , ani w rzeczonej technologii. Tak więc moje
uzasadnienie chyba jest wystarczające. Nie wiem dlaczego wspominasz o
Awangardzie, bo wcześniej nie było o niej mowy. Poza tym, to raczej kino
kameralne i wyjątkowe, więc raczej Avatara tam nie uświadczysz.
Podsumowując, wszystko przemawia jednak za tym, że to IMAX będzie moim
ostatecznym przystankiem, nie Helios. No, chyba że zdarzy się cud.

ocenił(a) film na 8
ollorin

O Awangardzie użyłem jako "przenośni" zresztą mniejsza o większość :)

Tu masz co to jest Imax --> http://www.kinoimax.pl/index.php?module=misc&action=info&id=13

Ja osobiście do heliosa na avatara nie idę dla tego że pozbyli się kina Kopernik ale dla tego że helios nie spełnia wymogów do tego filmu. Dźwięk kartonowy i lipna jakość obrazu. A podobno helios dysponuje ekranami perełkowymi. Tere fere. Być może "kiedyś" wybudują w OLS Imax wtedy helios solidnie dostał by po dupie.

ollorin

>że to IMAX będzie moim ostatecznym przystankiem, nie Helios.
nawet się nie zastanawiaj nad alternatywą "heliosa". Jak nie masz kasy na wspólny wyjazd do Warszawy i bilety, to pojedź wtedy, gdy będziesz ją miał. Ten film będzie grany w IMAX'ach pewnie przez kilka lat. Bo właściwie takich filmów 3D to jest zaledwie parę (pomijam kreskówki), więc coś muszą puszczać w tych kinach by na siebie zarobiły. Więc Avatar to dla tych kin żyła złota i "samograj" produkujący pieniądze i publikę. Tylko IMAX - uwierz!!! Byłem, widziałem, nie zapomnę!

ocenił(a) film na 8
leszek_b22

Dokładnie że pewnie leszek_b22. A jeżeli ktoś zastanawia się helios czy Imax to tak jakby nie widzieć różnicy jakości obrazu pomiędzy VHS a Blue Ray.