6,6 12 tys. ocen
6,6 10 1 12488
6,3 6 krytyków
Drzazgi
powrót do forum filmu Drzazgi

ocenił(a) film na 8

Bardzo dobry film,dobra gra aktorska,tylko czemu w Polsce sie takich filmów nie promuje tylko tandetne komedyjki romantyczne?Ambitne kino na wysokim poziome jak dla mnie.Polecam ,10/10

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
ocenił(a) film na 8
ka1e1

nie promuje się, bo jeszcze widz przez chwilę musiałby się zastanowić...
daję 8/10. bardzo dobry film!

utada86

niestety, ale oboje macie racje;/
Zamiast masy tego badziewia, które nas zalewa, milo dla odmiany obejrzeć
polskie kino na całkiem przyzwoitym poziomie...
Mi tez film się spodobał.

ocenił(a) film na 10
ka1e1

Zgadzam się z Wami!
Szkoda, że promuje się wynalazki typu "Ciacho", "Lejdis" i inne głupoty...
Sam film mi się podobał, M. Pieprzyca pokazał Śląsk trochę inaczej niż to robił K. Kutz, mniej monumentalnie.
A z minusów:
Karolak a.k.a. Elvis - kompletnie niepotrzebny
kolejny film z Pawlickim jako Ślązakiem (po fatalnym "Z odzysku"), a to przecież Warszawiak. Aczkolwiek sama gra Pawlickiego bez zarzutu.
wątek z Romami - jednak jestem za poprawnością polityczną. Nie ma co jątrzyć.

Ale ogólnie film w porządku 8/10

ocenił(a) film na 8
Diallo

Co do Romów taka tutaj prawda... Jest ich tutaj dużo, dawno temu dostali (za coś?) całe ulice i sie tam osiedlili... i wśród Ślązaków istnieje przekonanie, że lepiej sie tam na te ulice nie zapuszczać, bo można cało nie wyjść... Więc miłości nie ma...

ocenił(a) film na 7
ka1e1

Film faktycznie bardzo dobry, ale rola Pawlickiego... Śląski kibic, który mówi z tak silnym polskim akcentem? Nie, nie, nie...

ocenił(a) film na 10
joannakd

Zgadzam się z wami w 100%. A później słyszę od takiego co się zwie
kinomanem że polskie kino to totalne dno.Tak można pomyśleć po obejrzeniu
tych wszystkich komedii nie bardzo romantycznych. A przecież POLSKIE KINO
ma także drugą, ambitniejszą twarz i DRZAZGI są tego najlepszym dowodem.

ocenił(a) film na 8
joannakd

"Śląski kibic, który mówi z tak silnym polskim akcentem? Nie, nie, nie"

A dlaczego nie? Pewnie, mógłby to być w filmie jakiś chłopak który "godo" a nie mówi, ale prawda taka że nie wszyscy śląscy kibice mówią gwarą i nie są to pojedyncze przypadki. Ja jestem tego przykładem, mieszkam w okolicach Zabrza, urodziłem się na Śląsku, połowę mojego dotychczasowego życia chodzę na przedstawiony w filmie Górnik i ani jednego słowa nie wypowiadam w rozmowach gwarą, podobnie jak bardzo wielu moich kolegów (również kibiców). Myślę, że to akurat żaden zarzut dla filmu, że aktor nie "godał".

użytkownik usunięty
Kris_KNW

godoł ! a nie godał.

ocenił(a) film na 9
ka1e1

Też jestem mile rozczarowany tym filmem. W zalewie komercyjnych gniotów, to perełka. Bardzo dobra gra aktorów, fajna muzyka, zdjęcia i generalnie reżyseria. 9/10.

P.S. Bardzo pozytywny film...wywołuje dobre emocje