Złoty kompas

The Golden Compass
2007
6,3 75 tys. ocen
6,3 10 1 75017
4,8 19 krytyków
Złoty kompas
powrót do forum filmu Złoty kompas

ocenił(a) film na 4

Poniżej oczekiwań. Zaznaczam, że nie widziałam całego filmu, ale drugą połowę i powiem, że nie chcę widzieć początku.
1. Ani kropelki krwi. Tyle cholernych walk, strzały lecą, niedźwiadki się gryzą, ale krwi nie ma. Po dostaniu strzałą ludzie się zamieniali w piep- cholerny złoty proszek, a niedźwiedź został zagryziony i dostał krwotoku. Wewnętrznego! Jakie to jest wkurzające, no.
2. Mary Sue. Mała dziewczynka, ale jaka mądra, odważna i pomysłowa. Irytowała mnie przez calutki czas. Bym się posikała ze śmiechu: smarkula jedzie na białym niedźwiedziu, ratuje swojego chłopaka i wraca w chwale i blasku. A dorośli faceci, jej kumple, to sobie siedzieli przy ogniu piosenki śpiewając?
3. Przerost formy nad treścią.
Jak już chcą ekranizować jakieś książki fantasy to zawsze muszą wybierać te z dolnych półek. I wychodzi później takie 'cudeńko'. To samo było z 'Eragonem'. Książka taka sobie, zekranizowali i nawet im się nie zwróciło. Tak samo jak z tym filmem. Nie wiem jaka jest książka, ale nie sądzę, żeby scenarzyści zmienili całą jej fabułę, więc myślę, że jest tak samo bezwartościowa jak to, co obejrzałam.
Jakby zainwestowali w ekranizacje jakiejś prawdziwej sagi fantastycznej, to fani byliby zachwyceni, że WRESZCIE coś normalnego, ale producenci wolą inwestować w bajki, które trafią do wszystkich grup wiekowych (i tym samym zarobią więcej kasy. Haha, coś nie widać zysków, nie?). Nie rozumiem tego. Władca Pierścieni też nie interesuje dzieci, a raczej starszych odbiorców, w dodatku zainteresowanych fantastyką, a trylogia zarobiła miliardy $. Boją się? Od dobrych paru lat nie pojawił się dobry film fantasy, a książek jest mnóstwo. k***a.

Podobno Peter Jackson jest zainteresowany serią 'Temeraire'. Tak jest napisane na tylnych okładkach książek. Nawet jeśli mam czekać na to 10 lat, niech to zrobi O.O.

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
ocenił(a) film na 4
aaanime

zrobi, tfu. Znaczy zekranizuje ją :>
/za krótki

aaanime

Książka była całkiem całkiem, nie była nadzwyczajna ale krew się lała, niedźwiedź chlał spirytus i wszystko było ok, a teraz zrobili film i przerobili całkiem fajny film na jakąś bajkę. I jeszcze mają całą trylogię zekranizować?! To już będzie profanacja!

ocenił(a) film na 6
alberrto

PG-13 się kłania. Jak by pokazali za dużo krwi to musieliby podnieść granicę wieku.

ocenił(a) film na 8
reese

nic dziwnego, że denerwował Cię ten pył skoro nie wiedziałaś dokładnie o co z nim chodzi. według mnie nie można oceniać nic jeśli nie zobaczyło się tego od początku do końca.