1408

2007
6,8 274 tys. ocen
6,8 10 1 274271
6,5 31 krytyków
1408
powrót do forum filmu 1408

ocenił(a) film na 2

Jak dobrze, że ludzie mogą mieć własne zdanie.

Jestem pół godziny po obejrzeniu tego filmu, i muszę przyznać, że nie podobał mi się wcale, bardzo zły. Próbowałem doszukać się głębszego przekazu, ale to że pokój wykrywał największe słabości bohatera nie przemawia za mną wcale. Cały czas albo chciało mi się albo śmiać albo odczuwałem zażenowanie i zgorszenie. Nie nie, jak dla mnie takich filmów jak najmniej, co prawda obejrzałem go tylko i ze względu na sir L., którego było prawie w ogóle. Zmarnowane godzinę i ponad pół.

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
ocenił(a) film na 10
demoniasty

Właśnie, dobrze że mogą mieć własne zdanie

Nie jest to film wybitny, ale mnie w filmie najbardziej urzekło zaserwowane kilka razy zwątpięnie np. gdy Mike budzi się na plaży, i okazuje się że to co dotychczas widzieliśmy tylko mu się wydawało gdy leżał nieprzytomny uderzony deską surfingową, albo genialne zakończenie z odsłuchiwaniem nadpalonego dyktafonu przez Mike'a.

ocenił(a) film na 6
Chester79

6/10

Chyba z pustego pokoju więcej strachu nie da się wykrzesać. Film cierpi na
"syndrom smakosza" (moje hasło ;p) - ile bliżej końca filmu, tym niestety
słabszy. Przed filmem obiecałem sobie, że jeśli będzie dobry - to kupię
książkę. Książki nie kupię.

ocenił(a) film na 8
LA4

Dwa zakończenia mnie zmieszały! Jedno co on zginął w wybuchu, a drugie co go strażacy uratowali. To coś nowego lecz nie podoba mi się to;(

ocenił(a) film na 8
pinol1993

Mi też nie, wpierw widziałem zakończenie ze śmiercią, a dzisiaj z happy endem... Film powinien mieć jeden koniec, a nie jakieś alternatywne zakończenia.

cokane87

A mógłby mi ktoś powiedzieć jakie jest oryginalne zakończenie? Tj. z książki?

ocenił(a) film na 8
michalj007

Nie powiem Ci jakie jest w książce, bo nie czytałem, mimo iż Kinga bardzo lubię. Ale mogę Ci powiedzieć jakie są w filmie:

SPOILER!!!

Wpierw widziałem z śmiercią głównego bohatera. Spalił się, a Samuel L. Jackson przyszedł na pogrzeb do jego byłej żony i chciał jej wręczyć dyktafon z nagraniem całej akcji. Ona nie przyjęła tego, więc wsiadł do samochodu, odpalił nagranie i coś w lustrze zobaczył (dawno to oglądałem, szczegółów nie pamiętam)

A drugie, to bohater przeżył... i siedząc ze swoją żoną odpalił dyktafon, słychać było ich córkę... muzyczka i koniec filmu.

Strasznie nie podobają mi się alternatywne zakończenia, psują ogólne doznania z filmu. Później ludzie różnie oceniają ten sam film, bo widzieli inne zakończenia...

ocenił(a) film na 7
cokane87

o tym, że są dwa zakończenia dowiedziałam się dopiero teraz. ja widziałam to na którym przeżył.

ktoś wspomniał, że z powodu iż film mu się nie podobał to nie kupi książki, pomimo iż zamierzał. złe podejście. ekranizacja nigdy nie odda książki, może się ona okazać naprawdę dobra. ja sama książki nie czytałam. ogólnie to niezbyt lubię styl Kinga, ale jego pomysły są świetne. dziwi mnie jednak to, że jego książki nazywają horrorami. za bardzo straszne to one nie są. już prędzej pasują do horrorów książki Deana Koontza, które są określane sensacyjnymi, thrillerami.

ocenił(a) film na 7
LeaMao

Akurat opowiadanie '1408' jest na prawdę słabe i niewiele ma wspólnego z
filmem. Jedna z gorszych rzeczy jakie King stworzył. A łatka 'mistrza
grozy' rzeczywiście niesłuszna. Trochę horrorów napisał, ale na pewno nie
zamyka się tylko w tym gatunku.

pinol1993

A ja na DVD mam 3 zakończenia! Haha xD
Powinny być możliwości ocenienia każdego z zakończeń osobno, bo to jednak znacząca część filmu... ;)
Pozdrawiam

ocenił(a) film na 9
demoniasty

mnie się ten film podobał czuć się wystraszonym jak królik w klatce, mnie ten film trzymał w napięciu, i nie chciałabym sie znaleźć w takiej sytuacji jak ten facet,

demoniasty

Zgadzam się dawno nie widziałem tak słabego horroru.

ocenił(a) film na 9
demoniasty

no coz horror z tego nijaki . Ale film na wieczor z dziewczyna sie nadaje Ja tem postawilem 9

zel89

a wogole widzieliście jakis dobry horror tj. straszny ? no bo taki powinien być horror, ten może straszny nie był ale chociaż troche w napięciu trzymał tylko trzeba po ciemku oglądać i w słuchawkach :)
inaczej horrory nie mają sensu
:)

demoniasty

Zgadzam się, też nie widzę tu żadnej logiki - taki sobie wredny, zły pokój wyszedł budowlańcom. Dobry horror powinien pozostawić w umyśle jakieś (może być trudno uchwytne) wrażenie istnienia przyczyny zjawiska, a tu nie ma żadnego. Na szczęście film nie był za długi, tak może 4-5/10 może dostać moim zdaniem.

ocenił(a) film na 9
uzi13

vivacious tak jak nap;isał... zgadzam sie, oglądałam po ciemku i film robił wrażenie,

ocenił(a) film na 9
demoniasty

"Próbowałem doszukać się głębszego przekazu" - a czy każdy film musi nieść ze sobą jakiś przekaz ?? Film może być też dobrą rozrywką po której nie siedzimy wryci w fotel przez godzinę jak np. po Requiem dla snu czy Nieodwracalne. I nie przyjmij broń Boże tego jako mój atak na Ciebie czy coś takiego :) po prostu lubię rozmawiać o filmach ;)

Aha - tak na marginesie - polecam polską produkcję, mało znaną - Dla Ciebie i Ognia...warto zobaczyć....