o samotnikach, nieprzewidywalnych psychopatach, prowadzących niekonwencjonalny tryb życia. Jeżeli znacie prosiłbym o tytuły :)
Mi od razu przychodzi na myśl "Pająk" Cronenberga i jeszcze może "Wstręt" i "Lokator" Polańskiego. Jak coś sobie więcej przypomnę to napiszę.
"To nie jest kraj dla starych ludzi" - w tym filmie Javier Bardem wykreował jedną z najlepszych ról psychopaty jakie w życiu widziałam. "Przylądek Strachu" z de Niro też dobry ;)
Tak! "Sekretne okno" z Johnnym Deppem. Świetny film. No i oczywiście "Fight club"
Na pewno "Utalentowany pan Ripley" (1999).
Wymienione wcześniej "American Psycho", "Sekretne okno" i "To nie jest kraj dla starych ludzi".
Może jeszcze "Mr. Brooks" (2007), mniej "Zakładnik" (2004).
Do klimatu "Mechanika" zupełnie wyżej wymieniony "Upadek" nie pasuje, ale chodzi mi o to, że główny bohater popada w swego rodzaju maniakalną obsesję i jest jakby sam przeciw całemu gównianemu światu, na który się nieźle wkurzył!:-) Chociaż nie do końca jestem przekonany czy można douglasowskiego D-FENSa nazwać psychopatą, czy raczej frustratem, ale na pewno zachowuje się niekonwencjonalnie, jest nieprzewidywalny.
W dodatku to jego skrajne wyczerpanie (szczególnie na samym początku filmu) przywiodło mi na myśl "Mechanika".
dodaję Wyspę Tajemnic i Przeczucie- to filmy o tym jak człowiek "radzi " sobie z tym, z czym wydaje się że poradzić sobie nie można;
Dajecie całkiem fajne propozycję, ja od siebie proponuję: One Point O, 2004, Naboer, 2005, The Jacket, 2005, a potem już trochę coś mniej pasującego do tematu, czyli 1408, 2007 i In the Mouth of Madness, 1995.
Bardzo lubię takie filmy, więc miło byłoby jak byście w przyszłości podali jeszcze kilka ciekawych tytułów :]
Podano tu dużo ciekawych propozycji, ja jeszcze raz podkreślam: Upadek, Barton Fink i Zagubiona autostrada, może jeszcze Podziemny krąg.
Sam Mechanik to najsłabszy film z tej serii, przewidywalny i usypiający pseudothriller. Nawet Bale go nie ocalił przed oceną 1/10
Dzięki za wszystkie propozycje. Wiele tu świetnych tytułów jak choćby "Pająk", albo "To nie jest kraj dla starych ludzi". Od Założenia tematu minęło sporo czasu. Niektóre filmy zdążyłem już obejrzeć, inne widziałem jeszcze wcześniej, są też takie które zobaczyć muszę jak np "Synkodecha" czy "Bug". Od siebie dorzuciłbym jeszcze 3 filmy:
-Henry: Portret seryjnego mordercy
-Zbrodnia ze snu
-Człowiek, który pogryzł psa
polecam w takim wypadku revolver, psychoze, tak jak ktos poprzednio wspominial- taksowkarz tez moze sie nadac.
Harry Potter tez prowadzi niekonwencjonalny tryb życia, więc chyba tez wpasowuje się w powyższe kryteria :]
Dla "Mechanik", "Fight Club" i "Konroll"-produkcja węgierska są w bardzo podobnym stylu i wszystkie warte obejrzenia
Kiedys tez szukalem podobnych tematyk ale nie dostalem tylu tytułów jak Ty, pozazdrościć :P. Ale są wady tego, ze pytasz o te filmy. Teraz ogladajac te filmy wiesz, ze wiekszosc jest o zaburzeniach osobowości, o tym ze okazuje ze to glowny bohater wyobraza sobie osobe, ktora tak naprawde jest, tylko o tym nie wie. Kiedy ogladasz te filmy po zapytaniu, niestety nie ma elementu zaskoczenia, ale nie zmienia to faktu ze swietnie oglada sie te filmy.
Troche nagmatwalem ^^
Ja zaczalem interesowac sie tymi filmami poczynajac od FIGHT CLUB. Potem byl Mechanik, 'Secret Window' z Deepem, '23', Memento.
A ja zaproponuje Ci 'Triangle' oraz 'Donnie Darko'. Nie wiem dlaczego ale jakims dziwnym trafem od razu skojarzyly mi sie te filmy gdy wymienialem te z poczatku posta.
Wracajac do pytania o filmy tego rodzaju, kiedys moj brat namawial mnie zebym ogladnal Sekretne Okno. Jakos nie mialem ochoty aby ogladac film o ktorym nie slyszalem, ale wtedy on powiedzial "Spodobał Ci się Fight Club, to i ten Ci się spodoba, bo jest TROCHĘ podobny". I w tym momencie patrzlem na film, z innej perspektywy, czyli takiej, że wiedziałem o co chodzi od samego początku.
Pozdrawiam :)
P.S. Wiem, ze po historii z moim bratem nie powinienem Ci mowic nic o tych filmach no ale coz :D Zepsuje Ci to troche ogladanie tych filmow ale tylko ze wzgledu, ze nie bedzie elementu zaskoczenia. A filmy sa tak czy siak niesamowite.
Nieproszeni Goście (2009, The Uninvited,) i Siła Strachu (Hide and Seek, 2005, de Niro i Fanning). Może nie są bardzo mocne, ale nieźle się ogląda
W tej kategorii filmów polecam "Bad Boy Bubby" z 1993r. Naprawdę niezły :)
http://www.filmweb.pl/film/Bad+Boy+Bubby-1993-212570
http://www.filmweb.pl/film/Spokojny+cz%C5%82owiek-2007-301001 - Zdecydowanie polecam jeżeli lubisz kino w stylu mechanika.
Fan (1996 Fan, The) Robert De Niro, Wesley Snipes, Benicio Del Toro
http://www.filmweb.pl/film/Fan-1996-5532
Oczywiście "Session 9" TEGO SAMEGO reżysera. Jeden z najlepszych filmów wszechczasów.
http://www.filmweb.pl/film/Dziewi%C4%85ta+sesja-2001-91013
Ja jak ogladnelem ten film od razu mi sie skojarzyl oczywiscie " Fight Club" a oprocz tego klimatycznie moga pasowa:
- "Sala Samobojcow"
- "The Truman Show"
mi się jeszcze kojarzy - Dom snów, nie wiem jak innych, ale mnie zaskoczył i tożsamość