7,0 201 tys. ocen
7,0 10 1 201043
6,5 62 krytyków
Vicky Cristina Barcelona
powrót do forum filmu Vicky Cristina Barcelona

użytkownik usunięty

Słowem wstępu napiszę że VCB to jeden z najlepszych filmów Allena- aktorska perełka. Ale ja nie o tym- otóż nurtuje mnie pytanie: Dlaczego VCB sklasyfikowano jako melodramat? Czy ktoś może udzielić mi sensownej odpowiedzi?

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
ocenił(a) film na 8

W sumie masz racje:) Mi tez nie pasuje na melodramat. W sumie nawet nie wiem dokładnie do jakiego gatunku go sklasyfikować, obyczajowy, może romans, chociaż też nie za bardzo. A tak wracając do twojego pytania możemy ten "melodramat" interpretować w sposób taki, iż nie skończył się sielankowo. Bohaterki przeżyły romantyczna, niespełnioną miłość i jednocześnie również same siebie nie spełniły;)

ocenił(a) film na 8

napewno nie jest to melodramat, bardziej bym sklasyfikowała na obyczaj. Bez względu na to,bardzo dobry film. Polecam!

użytkownik usunięty
miss_scare

No tak, na pewno nie było modelowego happy endu, ale dramat, czy wręcz melodramat kojarzy mi się z tragicznym zakończeniem, a do takiego dużo jednak w VCB brakowało. "Film obyczajowy" czy "Romans" to rzeczywiście najbliższe filmowi określenia:)

ocenił(a) film na 8

Zakończenie jest Allen'owskie. Czyli jak to mówi mój kolega o nim: "Coś jest, ale czegoś nie ma".

ocenił(a) film na 3

Perełka - no dobre. Obyczajowa szmira to właściwe określenie dla tego filmu. Najlepszych filmów... - chyba nie wiesz co piszesz.

ocenił(a) film na 8

masz rację
to jest romans
może ktoś się pomylił tak po prostu?