Gorączka złota

The Gold Rush
1925
7,8 13 tys. ocen
7,8 10 1 12804
7,6 36 krytyków
Gorączka złota
powrót do forum filmu Gorączka złota

ocenił(a) film na 10

jeden z lepszych filmuw niemych jakie widzialem.10/10.wzruszajacy,zabawny,momentami smutny(motyw samotnej wieczerzy trampa w chatce.)klasyczne sceny jedzenia buta(czytalem ze byly zrobione z marcepanu,a gwozdzie to gozdziki).taniec buleczek,niedzwiedz.piekny film o slabym wrazliwym czlowieku zagubionym wsrud nieokrzesanych,brutalnych i porywczych osadnikuw i poszukiwaczy zlota.odtracony,niechciany,zagubiony w okrutnym swiecie w koncu odnajduje milosc i przyjazn.ucieka uod swojej samotnosci.jesli ktos nie widzial chaplina ten obraz jest idealny jak na poczatek.

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
blandest

Oczywiście film wspaniały, ale wypadałoby zaznaczyć, że większość filmów Chaplina była właśnie mieszaniną komedii z dramatem, a ich bohaterem był zawsze taki sam, a jednak za każdym razem inny tramp Charlie, który zmagał się z okrutną rzeczywistością. Mówiąc krótko: każdy film przedstawiał to samo, jednak zawsze w innej, odmiennej oprawie.

blandest

Gwoli ścisłości: buty i sznurowadła do w/w sceny były zrobione z lukrecji.
:)

ocenił(a) film na 8
racjo

oglądałem to w kinie, śmiałem się przez ponad połowę filmu, wszyscy inni praktycznie cały film siedzieli cicho - nie rozumiem, dlaczego ludzie nie mają w dzisiejszych czasach poczucia humoru.

użytkownik usunięty
snowus

buty wymiękają. ja też się śmiałam jak naćpana mrówa, gdy zaczęli zjadać buciora :):)

przypomniałeś mi właśnie tą scene, mistrzostwo świata :-))))

ocenił(a) film na 8
blandest

Roll Dance wymiatał! :P

ocenił(a) film na 10
None200

Genialny film!!!!!!
Miejce w rankingu-wypadł z TOP1000
Do dupy ten ranking!!!!!!!!!!!