6,9 135 tys. ocen
6,9 10 1 134628
5,9 37 krytyków
Ogniem i mieczem
powrót do forum filmu Ogniem i mieczem

Każdy typ który czepia się tego filmu to podszywający się pod Polaka, rosyjski zdrajca! Trylogia pokazuje męstwo Polaków w walce o obronę Rzeczypospolitej. Wy żyjecie w czasach takich że przyzwyczajeni jesteście do Amerykańskich badziewi(Pełno akcji, zero rozsądnej fabuły). Patrioci i Polacy z was jak z Hitlera papież. Chwała i szacunek dla Polaków którzy krew przelewali w obronie ojczyzny!!

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
ocenił(a) film na 9
peter5_14

Zgadzam się z tobą, ale jak taki z ciebie patriota, to nazywaj się piotrek, bo peter tak trochę z niemiecka brzmi.
No i jak ktoś krytykuje 'Matrixa', to nie znaczy od razu, że jest agentem czy innym zbuntowanym programem komputerowym, który ma w nosie odwagę i poświęcenie bohaterów, którzy w tym filmie przelewają krew w obronie rodzaju ludzkiego. Wiem, że 'Matrix' to fantazja, a 'Ogniem i Mieczem' to historia, ale nie może być tak, że obowiązkiem każdego Polaka jest od razu wielbić ten film pod niebiosa - bo dyskusja dotyczy filmu, a nie historii, więc jeśli film jest do bani ( ten oczywiście nie jest ), to każdy może o tym napisać, co sądzi.

ocenił(a) film na 9
peter5_14

A tak w ogóle to uważam ten film za najlepszą polską produkcję :)

peter5_14

Toj film jest nie tylko polski, ale i ukraiński. Jeży Hofman jest polak, dlatego pokazuje tylko zwyciętwa polskie, ale w historii ukraińskich było również dużo. I ja nie jestem rosyjskim zdrajcą, ja jesem - UKRAIŃSKI PATRIOT, który troche zna język polski.

Dinarx

Jesteś Ukraińcem? A zatem pozdro dla ciebie ;) Mam wielki szacunek do Ukrainy, bo to nasz sąsiad z którym chyba dogadujemy się najlepiej i mamy wspólną Historię. Wiem że wasz kraj został bardzo dotknięty nie tylko przez Rosję ale również przez Polską szlachtę i nie będę tego ukrywał. Powiem że z naszych sąsiadów to najbardziej lubię Ukraińców i Litwinów. Pozdro ;)

peter5_14

Nie będę się spierał. Jesteśmy braci. Ja również lubie Polską, temu i uczę język. Mędży nami kiedyś było dużo złego, ale najważniejsze jest, że to wszystko minęło. Zaraz... pamiętasz mistrzostwo Europy z futbolu "Ukraina&Polska 2014"? (Dla mnie - ????????? ?????? ? ??????? "???????+?????? 2014") Prosto może być u was tam reklama jakaś nie taka. Zaraz to są dwie przyjacielki i dla mnie to jest bardzo przyjemnie, że to jest nie tylko na papierach, ale i w sercach ludzi.

ocenił(a) film na 1
Dinarx

nigdy wam nie wybacze zbrodni na wołyniu i mordu na 200 000 Polakach. Nie bedziemy was za nic przepraszac. Moi przodkowie byli chlopami i nic wam nie zrobili. Gdybysmy musieli tak samo, musielibysmy wymordowac wszystkich Niemców w Polsce.

ocenił(a) film na 1
peter5_14

Uwaga, nie odpisywać...To napisał pajac.peter 5 12, czy jak tam się zwie to pajac i matołek.

Do poważnych ludzi- "Trylogia" Sienkiewicza to wspaniała rzecz, krzepiła serca Polaków, wlewaała nadzieję.Ja sam znam "Trylogię" na pamięć i ją uwielbiam.Jak idę na kibelek to najczęściej z "Potopem".

Natomiast to co zrobił ten cały hofman, to zakrawa na kpinę."Ogniem i mieczem" to jest takie dno, że widziałem jak ludzie wychodzili z kina.Ja wytrzymałem ledwo-ledwo.Facet powinien zapłacić wysoką karę albo dostać 2 lata za coś tak skandalicznego.Wypaczył wszystko, a jego bohaterowie to ROZPACZ I ŻENADA!
"Potop" i "Pan Wołodyjowski" jeszcze ujdą...

Taka jest opinia ludzi, którzy czytali...W tym moja.
Założyciel nie umie czytać, więc nie czytał, a "Trylogię" zna tylko z dziadowskich filmów hofmana.
dziękuję...

lisoszakal

Stary, wyluzuj ;) Co w tym złego że koleś jest patriotą? Każdy ma inne poglądy. Ja czytałem książkę i oglądałem film. Faktycznie różni się od książki Sienkiewicza, ale nie zgadzam się że jest do niczego. Nie musisz zaraz kogoś obrażać i wyzywać, bo tylko pokazujesz swój poziom, dla innych zdań. Dlatego rada: Zwracaj uwagę innym ale nie obrażając ich, a będziesz miał dobrą opinię u wszystkich ;)

ocenił(a) film na 1
baner9

Tak, wiem...Ale kolo to tandetny prowokator, sam zobacz jak to napisał...

Dlatego tak mu odpisałem jak mu odpisałem. Gdyby napisał z sensem, dlaczego lubi tę szmirę-OK, gdyby nie pieprzył o Hitlerze- OK. Ale to nie patriotyzm, tylko błazeńska prowokacja...

Taki z niego patriota jak małpa ;-)

nara...

baner9

Od patriotyzmu do szowinizmu jeden krok i z całą pewnością stosunek do filmu nie odzwierciedla patriotyzmu, Nie wiem czy ten "koleś" jest patriotą, to nie forum patriotyczne a filmowe a jego wpis w tym kontekście świadczy raczej o tym iż jest idiotą

peter5_14

A jak się poprawnie nazywa ksiąszka? Nie znam literatury polskej wogółe, trzeba coś czytać... Tym więcej, że w latu będzie dużo czasu. A czytać po polsku mogę nie bardzo dawno: od 30 listopadu tylko uczę sam język, a zacząłem dobrze rozumieć wogółe niedawno.
P.S. A język wasz jest piękny! Mnie się spodobał!

Dinarx

Książka też ,,Ogniem i mieczem" autor: Henryk Sienkiewicz. A co do języka to może i piękny :P Ale nie sądzę żeby u nas ci się spodobało bardziej niż na Ukrainie. Mamy kraj piękny i ciekawe zabytki, ale nasza polityka i społeczeństwo typu kibole itp to szkoda gadać ;/ Ja muszę się podszkolić trochę w historii Ukrainy ;) Pozdro.

peter5_14

Peter, dopisz do mojego nicku "@ukr.net", chce pomówić z tobą nie tutaj, a przez e-mail. Tak byłoby lepiej. Jeżeli ktoś jeszcze chce - niech pisze, odpowiem wszystkim, ale z Peterem chciałbym pomówić najwięcej.
P.S. Nie trzeba pisać "ą, ć, ę, ł, ń, ó, ś, ź, ż" - moja poczta tego nie czyta, zamiast można napisać prosto "a, c, e, l, n, o, s, z", ja zrozumiem.

Dinarx

A! Jestem rosyjskim zdrajcą! Taaak! Odkryłes moje prawdziwe "ja".
Po za tym, ze jestem już żydóką, satanistką i faszystką.

"Wy żyjecie w czasach takich że przyzwyczajeni jesteście do Amerykańskich badziewi(Pełno akcji, zero rozsądnej fabuły)."

Ile to już razy słyszałam?

"Patrioci i Polacy z was jak z Hitlera papież"
Przepraszam, ale patriotyzm to nakaz? Ciekawe...

"Chwała i szacunek dla Polaków którzy krew przelewali w obronie ojczyzny!!"
Tak! Chwała dzielnym sarmatom! Pomniki im wytawiać!

Wiesz, gdy czytałam Twoją wypowiedz przypomniała mi się moja polonistka. Liczyły się dla niej tylko dwie rzeczy: Polska i Bóg. każdy kto się nie chciał "przystosować" do jej "wymagań" był przez nią poniżany.
Przykład:
Wg mniej każdy kto nie wielbi, zaznaczam NIE WIELBI "Pana Tadeusza" nie jest Polakiem....
Albo wg niej kazdy powinien conajmniej dwa razy w życiu odwiedzić Częstochowę, bo jeśli tego nie zrobi to nie jest patriotą i Polakiem...
A na lekcji robiła mały ranking...wypytywała się (!), które z dziewczyn są dziewicami. I te które były, to otrzymywały od nauczycielki "fory" i lepsze oceny na koniec.

Powiedz mi czy w tym wyraża się "polskość"?

najlepiej podsumował to Gombrowicz:
"A Słowacki wielkim poetą był. I zachwyca nawet jak nie zachwyca"

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
miss_Bolt

Buhaha :) I może jeszcze powiesz, że koleżanki bezkompromisowo przyznawały się jedna po drugiej do dziewictwa lub nie na lekcji polskiego?

ocenił(a) film na 2
peter5_14

Właśnie patrioci, zamiłoawani przodkowie husarzy i piłsudczyków, oczekują,że film podkreśli glorię narodowych jednostek, nie zaś ich wrogów, kolego. Tu tego nie ma, ten film to kolejna klęska jak pod Korsuniem.

peter5_14

hej!
Ja też jestem Polska patriotką, ale do błędów i niedoskonałości polaków potrafie sie przyznać. Po pierwsze ważna jest książka a nie film. W książce było męstwo, i owszem, ale równiez tchórzostwo (które zgrabnie sienkiewicz przeobraził w końcu w honor). Pozatym polacy zasłużyli sobie na to, co ich spotkało ze strony Ukraińców (co przwda urządzali orgie a nie po prostu mordowali, ale cóż) bo chyba mi nie powiesz, że mądre i fair było traktowanie Kozaków jak chłopów i ciągłe zmienianie zdania. A pozatym każdy ma prawo krytykować ten film i wcale nie znaczy to, że jest rosyjskim zdrajcą. A to co sobą reprezentujesz to tzw. CHORY PATRIOTYZM.

ocenił(a) film na 10
g_rzeczna

Ha Ha ale się uśmiałam czytając niektóre posty!!!!!!!!
idiota zaczynający wątek nie zna historii!!!!!Sienkiewicz pisał KU POKRZEPIENIU SERC wiecie co to znaczy? Trzeba było podbudować gnębiony naród:) Ogniem i mieczem przedstawia wszystko od strony szlachty! Przecież chłopi chcieli wolności!!!!!!!!!!!Przypominam słowa Władysława IV kiedy kozacy skarżyli się na polaków "Cuż to szabel przy boku nie macie" Co było robić...

ocenił(a) film na 10
mada288

A z ukraińcami nie rozumiemy się najlepiej! Raczej to jeden z wielu krajów z którymi się nie rozumiemy dzieli nas przeszłość:) Co do mordu w wołyni to najpierw trzeba by było wybaczyć katyń lub II wojne światowa a to jest trudne...

mada288

powazny temat. Moze potraktujmy ten film jako lekcje historii. Jestesmy Polakami, laczy nas ojczyzna, wiec na litosc boska nie obrzucajmy sie miesem! Sausta i gusciki.

mada288

Może nie wiesz, ale pisząc "Ogniem i mieczem" Sienkiewicz opierał się
głównie na ukraińskiej kronice Samoiła Weliczko. Stąd też przykłady
polskich "okrucieństw", których w rzeczywistości nie było. Np. Wiśniowiecki
nie wymordował kozackiego poselstwa, jak to jest w książce (i w filmie).
Zdrajca Krzeczowski nie został też wbity na pal z rozkazu Radziwiła po
bitwie pod Łojowem (tak jest w książce), ale zmarł z ran w niewoli. Słowa
Władysława IV ("A to nie macie samopałów i szabel przy boku?")nie dotyczyły
jakiś nieokreślonych "Polaków", ale dotyczyły skarg Kozaków na ukraińskie
"królewięta", czyli potężnych magnatów. A z nich chyba tylko Koniecpolscy
byli Polakami z pochodzenia, reszta; Wiśniowieccy, Ostrogscy, Zbarascy, to
rdzenni Rusini (Ukraińcy).

roxana33

Święte słowa! Niestety na historii uczą pierdół. Ja sam dopiero teraz tak na prawdę, 10 lat po szkole średniej, poznaję dzeje swojego kraju i szczerze mówiąc dopiero teraz nabieram szacunku i dumy z osiągnięć RZECZPOSPOLITEJ OBOJGA NARODÓW, a tak naprawdę WIELU NARODÓW,Korony, II RP itd. Niestety nie umiemy nakręcić dorego filmu ku chwale polskeigo oręża, nauki, kultury. I nie chodzi mi tu o jakiś patos, uśwęcanie narodu itp. Po prostu pokazać różnorodność ówczesneych lat,pokazać jak to kiedyś było, jakie były wartości, jak się żyło po prostu, jakie były czasy nie tylko w Polsce, ale całęj Europie. No, ale tego na fabule się uokzać nie da. Może jaki Pasek kiedy się pojawi na dużym ekranie...
Polska, Polacy używam w zaczeniu wszystki mieszkańców RON.
Pozdrawiam!

peter5_14

czytałam Trylogię wiele razy. Natomiast ten film nie podobał mi się w ogóle. Aktorzy (na czele z Heleną) dobrani tak fatalnie (może z wyjątkiem Bohuna), że już gorzej nie można było! tylko osoba nie czytająca Trylogii mogłaby pozytywnie wyrazić się o tym filmie. Co do relacji polsko-kozackich to są dość skomplikowane. Wg mnie my straciliśmy więcej. Naturalnie nie pochwalam postawy polskiej szlachty, uważam że była po prostu głupia. Zapłacili by na żołd dla Kozaków, Rzeczpospolita miałaby świetną armię, nie byłoby tej wojny domowej. Prawdą jest, że szlachta nie wykorzystała tej szansy i pazernie próbowała schłopić Kozaków (mimo to z carem mieli gorzej). Ale nie ulega wątpliwości, że odpłacili się nam oni z nawiązką, dokonując masowych mordów podczas drugiej wojny, donosząc na Polaków bolszewikom i hitlerowcom, dokonując dokładnych spisów (łącznie z małymi dziećm) ludności polskiej osiadłej od stuleci na Ukrainie (wywożono wszystkich spisanych na Sybir, zabierano często w środku nocy tak szybko, że czasem nawet nic ciepłego nie zdążyli wziąć). Zaniedbali wszystkie prawie wspaniale zabytki, popadało to w ruinę, we wspaniałych bazylikach urządzano składy. Przez cmentarz OL chciano przeprowadzić drogę. Co powiedziawszy chciałabym zaznaczyć, że żadnej prywatnej urazy nie chowam (na Ukrainie byłam z koleżanka u jej rodziny i spotkałam sie z przemiłym przyjęciem), ale nie należy zapominać o tym co było (PRZEBACZYĆ NIE ZNACZY ZAPOMNIEĆ)i np. twierdzenie ze z Litwą i Ukrainą mamy znakomite stosunki wydaje mi się troche na wyrost.

milady_m

milady
też czytałem trylogię i również uważam, że Scorupco się do roli Heleny nie nadaje, ale reszta aktorów jest dobrana wyśmienicie.
Ogólnie uważam Ogniem i Mieczem za najlepszą [jak na razie] polską produkcję.

Co do stosunków z Ukrainą...
hmmm, sprawa jest prosta, Kresy powinny wrócic do nas i tyle,
może mam zdanie zbyt radykalne i raczej nie do zrealizowania, to w moim sercu jest iskra nadziei, że w niedalekiej przyszłości tak się właśnie stanie.
Polski rząd powinien zając się Polakami na Kresach oraz prowadzic politykę przybliżającą Ukraińców do Polski, nie mówię tu o żadnym brataniu się, ale po prostu przyjazne stosunki.
Polacy nie mogą zapomniec o przeszłości, tak samo o wrogości jaką pałają Niemcy i Rosjanie, ale głupi Polak zapomina...

Patruell

zgadzam się ze wszystkim oprócz zdania o filmie jako o najlepszej polskiej produkcji. może to dlatego, że im bardziej lubię książkę tym mniej podoba mi się adaptacja. A poza tym Skrzetuski też jakoś mnie nie przekonał (taki poważny i smutny już na początku), a w roli pana Wołodyjowskiego wolałam Łomnickiego.
Co do Ukrainy ja już nie mam nawet tej iskierki. A tak żal patrzeć jak to wszystko niszczeje, ze Lwowem na czele. A głupi Polak nie tylko zapomina, ale popada nawet w kompleksy z powodu domniemanej niższości swojego narodu wobec wielkich europejskich sąsiadów. Ze niby byliśmy i jesteśmy strasznie zacofani itd. A przecież powinniśmy być z siebie dumni, że w XIV wieku byliśmy największym państwem w Europie, że mieliśmy unikalny system państwowy i dużą demokrację, że nigdy nie zgodziliśmy się na "namiestniczy tron", że coraz ratowaliśmy Europę przed zalewem dzikich Azjatów, że nigdy głupio nie szliśmy za carem czy sekretarzem jak bezwolna, potulna, masa, że nie mordowaliśmy niewinnych ludzi w imię wszechpotężnego Rozkazu. A naszą obecną sytuację zawdzięczamy geografii (politycznej) i niestety dziecinnej naiwności.

milady_m

Zgadzam się, że powinniśmy być z tego dumni i nie popadać w kompleksy, ale osobiście czasami wstydzę się za naszą historię. Za te głupstwa, które zrobiliśmy. Słuszne jest powiedzenie "Mądry Polak po szkodzie". niestety. Szlachta najpierw chciała "złotej wolności" i rujnowała państwo, a gdy dostawaliśmy się w niewolę i okazywało się, że jest jeszcze gorzej to dopiero wtedy bronili kraju (między innymi za tą waleczność kocham Polaków xD). Albo porażka z Korybutem Wiśniowieckim :(
No cóż. Uważam też, że należy wybaczyć Ukraińcom i oni nam z tym, że my przyznajemy się do zbrodni a Oni do tych wołyńskich nie, więc na takich zasadach nie ma o czym mówić. nie podoba mi się to, bo nie uważam, żeby Polacy musieli wszystkich za wszystko przepraszać. Nam też się należą przeprosiny.

g_rzeczna

pewnie, że robiliśmy głupstwa, a na szlachtę wściekałam się nie jeden raz. ale ja już wolę naszą sarmacką szlachtę, która miała fantazję, nie dawała się zastraszyć i nie godziła się ślepo z losem od tych rosyjskich bojarów. Co do Wiśniowieckich, to czasem sobie marzę, że "Jarema" dożył do elekcji i to jego wybrano, a nie jego syna. na pewno dogadałby się z Sobieskim i wszystko potoczyłoby się zupełnie inaczej.

milady_m

Nie wiem skąd masz takie wiadomości, że w XIV wieku byliśmy największym
państwem w Europie. Największy obszar zajmowała Rzeczpospolita po pokoju
w Dywilinie (Deulinie)w 1618 r. (prawie 1 milion km kwadratowych), ale i
wtedy ustępowała obszarem Wielkiemu Księstwu Moskiewskiemu, a ludnością
Francji. Jeśli chodzi o sytuację na Ukrainie, to była ona bardziej
złożona, niż niektórzy tu piszą. Ci "Lachy" przeciw którym wybuchały
powstania, to w większości nie byli Polacy, ale szlachta ukraińska.
Prawda, że część tej szlachty była spolonizowana, ale duża część nadal
posługiwała się na co dzień językiem ukraińskim. Posiadacze największych
majątków, jak Ostrogscy, czy Wiśniowieccy, to Ukraińcy. Sławny "Jarema"
Wiśniowiecki nie miał w sobie kropli polskiej krwi; jego matka była
Wołoszką (Rumunką), a ojciec ukraińskim kniaziem. Jego przodek Dymitr
Bajda Wiśniowiecki dowodził Kozakami w łupieżczych wyprawach na Turków i
Tatarów i założył pierwszą Sicz Zaporoską, czyli warowny obóz kozacki za
porohami Dniepru. Sami Kozacy to też nie byli w 100% Ukraińcy, chociaż
oni stanowili większość. Byli wśród nich także Polacy, Moskale, Tatarzy,
ba zdarzali się nawet Niemcy i Szkoci. Dowódcą pierwszego znanego
powstania kozackiego w 1591 roku był polski oficer Krzysztof Kosiński. A
powodem jego był zatarg Kosińskiego (Polaka) z magnatem Januszem
Ostrogskim (Ukraińcem). Zresztą następcą Chmielnickiego był również Polak
i szlachcic Jan (Iwan) Wyhowski. Kozakom sprzykrzyło się wtedy
moskiewskie panowanie i pod wodzą Wyhowskiego pobili moskiewskie wojska
pod Konotopem. Jeśli chodzi o powody kozackich powstań, to zasadnicze
były dwa. Pierwszy to ciągłe zmiany liczby tzw. Kozaków rejestrowych,
czyli opłacanych ze skarbu państwa. Rzeczpospolita nie miała pieniędzy na
stałe opłacanie kilkunastu tysięcy Kozaków. Zwiększała rejestr w czasie
wojen i zmniejszała natychmiast po zawarciu pokoju, co z reguły
powodowało bunt zwolnionych "rejestrowych". Drugi powód to zwalczanie
przez Rzeczpospolitą łupieżczych wypraw Kozaków na Turków (tzw. chadzki
kozackie na Morze Czarne). Napady kozackie powodowały odwetowe ataki
Turków, a nawet wojny (Cecora 1620, Chocim 1621).

roxana33

o ile dobrze pamiętam to N. Davies pisał w miarę dokłasdnie o zmianach terytorialnych Rzeczpospolitej. A co do wieloetniczności Ukrainy to zgadzam się. Nabardziej jest to zauważalne kiedy się tam pojedzie, a szczególnie w muzeach.

milady_m

Jakie się kółko historyczne zrobiło, prawie by się zapomniało, że to portal filmowy;] O patriotyzmie w ogóle nie mówię - każdy ma tu własne zdanie.

"Wy żyjecie w czasach takich że przyzwyczajeni jesteście do Amerykańskich badziewi(Pełno akcji, zero rozsądnej fabuły)."
Proszę cię, polskie kino w ogóle nie umywa się amerykańskiej kinematografii, która jest bezapelacyjnie najlepsza na świecie.

Miał powstać film o Sobieskim autorstwa Gibsona, ale cicho strasznie. Szkoda, bo Gibson filmy potrafi robić i dostaje na nie kasę. W Polsce jak na razie jest fala na durnawe i kiepskie komedie romantyczne:/ nie ma co liczyć na dobre kino historyczne raczej.

ocenił(a) film na 8
Abukashi

jacy Polacy przelewali krew za ojczyzne ? polscy zolnierze to maly pikus, wiekszosc to ruscy zolnierze ( spolonizowani ale ruscy ), sa tez kozacy wierni Rzeczpospolitej oraz zachodni najemnicy ( Niemcy )
Ogniem i Mieczem dobry film ale z Trylogii mi sie podobal najbardziej Potop, Ogniem i Mieczem do Potopu sie kryje

peter5_14

ktoś pojechał... ;)
zdecydowanie nie uwazam tego filmu za arcydzielo. duzo lepszy byl Potop, ba o niebo lepszy... ogniem i mieczem odpada w przedbiegach....
nie pisze o fabule tutaj rzecz jasna. aktorzy , muzyka oraz ... coś mi nie lezało w klimacie.
zdecydowanie najlepsza rola Domagarowa i tych kilka sekund kondrata ;)

ocenił(a) film na 10
peter5_14

Ludzie wyluzujcie..
Dla mnie bardzo sie podoba film "Ogniem i mieczem" ale to tylko moje zdanie..każdy ma swoje i cicho!. ;D
Aktorzy - świetni. Wszystko super zgrane..
.
A Hitlera sobie mogłeś odpuścić - to nie te czasy xD

ocenił(a) film na 4
peter5_14

ludzie się czepiaja filmu, a nie Trylogii.. Książka to książkaa film de facto zrobiony był kiepsko...

LadyBurton

przesłodzony film ;) jakos z miłą chęcią wracam do "potopu' ale czemu nie do filmu "Ogniem i mieczem"?? ;)