Goście Wieczerzy Pańskiej

Nattvardsgästerna
1963
7,6 6,1 tys. ocen
7,6 10 1 6100
8,0 24 krytyków
Goście Wieczerzy Pańskiej
powrót do forum filmu Goście Wieczerzy Pańskiej

Na rany boskie, czy zwyczajny dwunastolatek bylby w stanie ten film obejrzec i zrozumiec? W sumie pytanie retoryczne, ale ilosc niedomowien i tematyka to sa tematy przeznaczone dla doroslych (czy tez dojrzalych) widzow i nastolatkom takich filmow sie raczej nie puszcza (wylaczajac geniuszy, jakim np. mogl byc w tym wieku juz Bergman;).
A sam film - oczywiscie wielka klasa artystyczna. Zimny, odpychajacy, tak jak zimnym czlowiekiem jest glowny bohater - poszukujacy Boga w swiecie pastor Ericsson (znowu wielki Bjornstrand). Dla niego nie ma Boga, bo nie ma zadnych przeslanek, zadnych dowodow na jego istnienie. Nie ma oparcia w wierze, ktora sklada sie z powtarzajacych sie co tydzien w kosciele, odprawianych przezen rytualow.
Kapitalny jest juz sam poczatek, kiedy pastor odprawia msze sw.; nie ma praktycznie ludzi, ktorzy nie zajmowaliby sie w miedzyczasie czyms innym, traktujac msze jako kolejny, bezcelowy w zasadzie obowiazek.
Znowu wiele refleksji, choc brakowalo mi w niektorych momentach zastosowania muzyki - czyzby Bergman odrzucal jej zastosowanie jako srodek zbyteczny do podkrecenia nastroju?

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
ocenił(a) film na 10
Thommy

Tak. Bergman uważał, że traktowanie muzyki w filmie na równi z obrazem jest barbarzyństwem.

ocenił(a) film na 8
astrayheart

Tak powinien chyba powiedziec o teatrze. No, ale w końcu to on był jedynym w swoim rodzaju filmowcem, więc można mu to wybaczyc. Chociaż ja wolę, kiedy w tle jakaś nutka pogra:]

Thommy

W kategoriach wiekowych dokładnie nie chodzi raczej o samo zrozumienie odbiorcy, lecz to czy obraz który ogląda nie jest dla niego nieodpowiedni z powodu drastycznych bądź erotycznych scen.Tak przynajmniej mi się wydaję.Ale co prawda, to prawda.Bergmana czasami rzadko który dorosły rozumie, a co dopiero przeciętny 12-latek.

użytkownik usunięty
Thommy

Ty jełopie, w kategoriach wiekowych nie chodzi o "rozumienie filmu", tylko o przemoc, seks, wulgaryzmy itp.

ocenił(a) film na 8

Icek, najwyraźniej wszystkie rozumy zeżarłeś, skoro wyzywasz resztę od jełopów:] Następnym razem puknij się widelcem w czoło...

użytkownik usunięty
Thommy

Nie resztę, tylko ciebie.