Na filmwebie od:
17 grudnia 2010
4643
6
1831

michaltbg_filmweb

nie podano imienia i nazwiska

Rankingi

dodający:
4 pkt. #365 lipiec [-1]
44653 pkt. #71 wszech czasów [-]

Podobieństwo

? %
Poziom Waszego podobieństwa nie jest znany. Zaloguj się.

blog (MÓJ BLOG)

RSS
  • KĄCIK KUCHARSKI - PRZEPISY

    KĄCIK KUCHARSKI
    PLACKI

    SKŁADNIKI:
    biszkopt: 7 jajek
    1 szklanka cukru
    2 kopiaste łyżki ciemnego kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia (z górką)
    5 łyżek mąki pszennej tortowej  (z górkami)
    szczypta soli

    ciasto orzechowe: 5 białek
    250 gramów włoskich orzechów pokrojonych średnio drobno
    1 pełna po brzegi szklanka cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej (z górką)
    1 łyżka mąki pszennej tortowej (z górką)
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    krem budyniowy: 5 żółtek
    250 gramów masła lub margaryny
    0,5 l mleka
    2 kopiaste łyżki cukru waniliowego
    1 i 1/4 szklanki cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej (z małymi górkami)

    polewa czekoladowa

    PRZYGOTOWANIE:
    1. Biszkopt czekoladowy
    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, wsypujemy cukier, miksujemy na najszybszych obrotach do uzyskania szklistej bezy.
    Potem wrzucamy żółtka, miksujemy na średnich obrotach krótko, do połączenia, potem wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, miksujemy krótko na średnich obrotach, do połączenia.
    Blaszkę o wymiarach 25 x 35 cm wyścielamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto.
    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy biszkopt i pieczemy ok. 35 minut, do suchego patyczka, studzimy.
    2. Ciasto orzechowe
    Białka ubijamy na sztywno, ze szczyptą soli, wsypujemy cukier, miksujemy na najszybszych obrotach do uzyskania szklistej bezy.
    Potem wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, miksujemy na średnich obrotach krótko, do połączenia.
    Na końcu wsypujemy posiekane orzechy, mieszamy delikatnie łyżką.
    Tę samą blaszkę wyścielamy nowym papierem do pieczenia, wykładamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię.
    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy ok. 30 minut, do suchego patyczka.
    Ciasto wyjmujemy i studzimy.
    3. Krem budyniowy
    5 żółtek ubijamy z cukrem i z cukrem waniliowym na piankę o jasnym kolorze, wlewamy mleko i dodajemy mąkę ziemniaczaną, wszystko miksujemy do połączenia składników, ale nie za długo.
    Resztę mleka zagotowujemy, kiedy zawrze wlewamy mieszaninę i podgrzewając do zagotowania cały czas mieszamy by nie powstały grudki. Kiedy masa zgęstnieje intensywnie mieszając gotujemy przez ok. 2-3 minuty, następnie zdejmujemy z gazu i studzimy do temperatury pokojowej.
    Masło lub margarynę (najlepiej o temperaturze pokojowej) ucieramy mikserem na puszystą masę, dodajemy budyń i miksujemy do połączenia składników.

    Ciasto czekoladowe przecinamy na dwa blaty.
    Blaszkę ponownie wyścielamy papierem, na którym piekł się ciemny biszkopt, wkładamy jeden blat ciemnego ciasta, smarujemy połową kremu budyniowego.
    Na krem układamy ciasto orzechowe i lekko, ale z wyczuciem dociskamy.
    Ciasto orzechowe smarujemy pozostałym kremem i przykrywamy wierzchnim blatem biszkoptu kakaowego.
    Ciasto wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
    Następnie przygotowujemy polewę czekoladową i dekorujemy ciasto.
    Na końcu wkładamy je do lodówki na kilkanaście godzin.






    SKŁADNIKI:
    Biszkopt: 
    7 jaj
    7 łyżek mąki
    7 łyżek cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka octu

    Masa:
    1 biała czekolada
    2 saszetki śnieżki
    10 dag wiórek kokosowych
    2 wafelki princessa kokosowe
    1/2 l śmietany 30 procentowej




    Biszkopt
    Białka oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy z nich sztywną pianę, dodając po 1 łyżce cukru. 
    Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem a następnie czekamy chwilę aż napęcznieje. 
    Do ubitych białek dodajemy żółtka ciągle ubijając. Kiedy mamy już ubitą pianę  z żółtkami, to dodajemy po łyżce mąki dokładnie mieszając łyżką. 
    Biszkopt pieczemy w temperaturze 200 stopni ok. 30 minut.

    Masa
    Do miski wlewamy śmietanę i ubijamy ją. 
    Kiedy śmietanę mamy już ubitą, dodajemy śnieżkę i dalej ubijamy ok 3-4 minut.
    Teraz w małym garnku rozpuszczamy białą czekoladę w 2 łyżeczkach mleka.
    Rozpuszczoną czekoladę odstawiamy na chwilę do ostygnięcia.
    Następnie do ubitej śmietany wsypujemy wiórka kokosowe, utarte wafle princessa oraz lekko wystudzoną białą czekoladę i wszystko to miksujemy.

    Biszkopt przekrawamy na pół. Na jedną część biszkopta wykładamy większą część masy, ale trochę zostawiamy, ponieważ przyda nam się na wierzch ciasta. 
    Na masę kładziemy drugą część biszkopta, którą z kolei smarujemy resztą masy i posypujemy wiórkami kokosowymi.
    Ciasto należy schłodzić w lodówce.




    SKŁADNIKI:
    1,5 szklanki mąki pszennej
    1/3 kostki margaryny
    1 jajko
    1/3 szklanki cukru
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa makowa:
    1/2 kg maku
    5 jajek, oddzielić białka od żółtek
    1 szklanka cukru
    1/2 kostki margaryny
    3 łyżki miodu
    3 łyżki bułki tartej
    2 jabłka
    garść orzechów i rodzynek
    olejek migdałowy
    lukier
    2 szklanki cukru pudru
    1/3 szklanki wrzącej wody

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
    1. Mak zaparzyć gorącą wodą lub mlekiem. Pozostawić na 24 godziny, następnie odcedzić i zmielić 2 razy przez maszynkę.
    2. Z mąki, margaryny, jajka, cukru i proszku do pieczenia zagnieść ciasto i wyłożyć je na posmarowaną tłuszczem i  wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 25 x 35 cm.
    3. Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
    4. W międzyczasie zabrać się do przygotowania masy makowej, tj. żółtka utrzeć z cukrem i margaryną, dodać po trochę zmielonego maku.
    5. Ubić białka na sztywno.
    6. Dodać miód, bułkę tartą, jabłka obrane i starte na grubej tarce, bakalie, olejek i na koniec dodać lekko mieszając ubite na sztywno białka. 
    7. Gotową masę wyłożyć na ciasto. Piec ok. godziny.
    8. Przygotować lukier: wsypywać do cukru pudru wodę, energicznie mieszając, dodawać po trochu aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
    9. Gdy ciasto wystygnie, wierzch udekorować lukrem.

      



    PROSTY PLACEK Z PORZECZKAMI

    SKŁADNIKI:
    3,5 szklanki mąki + 1 łyżeczka do np. porzeczek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1,5 szklanki cukru
    5 jajek
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    0,5 szklanki mleka
    szczypta soli
    2/3 szklanki oleju
    1 litr porzeczek

    Kruszonka:
    70 g masła  Pokroić w kostkę masło, dodać mąkę i cukier. Palcami rozcieramy masło z suchymi składnikami do
    6 łyżek mąki utworzenia kruszonki. Odstawiamy do lodówki.
    6 łyżek cukru

    Smarujemy masłem i wysypujemy bułkę tartą na blachę do pieczenia.
    Mąkę, sól i proszek mieszamy. 
    Mleko łączymy z olejem i odstawiamy. Włączamy piekarnik.

    Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Mieszamy.
    Dodajemy na przemian suche i mokre składniki. Wlewamy do formy.

    Do porzeczek dodajemy łyżkę mąki i mieszamy. Wykładamy na ciasto i posypujemy kruszonką. Piec 1 godzinę.




    SKŁADNIKI:
    Biszkopt:
    6 jajek
    225 g cukru
    110 g mąki pszennej
    53 g kakao
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier waniliowy

    Warstwa kokosowa:
    200 g wiórek kokosowych
    5 białek
    szklanka cukru
    łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa Cappuccino:
    5 żółtek
    cukier waniliowy
    3 łyżki mąki pszennej
    budyń waniliowy
    2 szklanki mleka
    3/4 szklanki cukru
    220 g masła
    2 płaskie łyżeczki kawy cappuccino

    Polewa czekoladowa:
    75 g czekolady gorzkiej
    75 g czekolady mlecznej

    ok. 50 g wiórek kokosowych

    PRZYGOTOWANIE:

    Biszkopt:
    Formę (ok. 25 x 35 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie powoli, najlepiej po 1 łyżce, wsypujemy cukier wraz z cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodajemy po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypujemy mąkę tortową, kakao i proszek do pieczenia.
    Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 C. Pieczemy ok. 30 minut do "suchego patyczka". Wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na 2 części.

    Warstwa kokosowa:
    5 białek ubijamy na sztywno, a następnie ciągle ubijając stopniowo wsypujemy cukier. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe, proszek i delikatnie mieszamy. Masę wkładamy do formy wyścielonej papierem do pieczenia (tej samej, w której piekł się biszkopt) i pieczemy w temperaturze 180 C ok. 20 minut do lekkiego zrumienienia wierzchu. Studzimy.

    Masa Cappuccino:
    Do mleka dodajemy cukier, budyń w proszku, mąkę i cukier waniliowy - łączymy składniki. Następnie dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Podgrzewamy niemal ciągle mieszając do zagotowania i zgęstnienia masy. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
    Masło ucieramy na jasną, puszystą masę, a następnie partiami dodajemy budyń. Na końcu wsypujemy cappuccino.

    Na dno formy, w której piekliśmy biszkopt kładziemy dolną jego część. Na ciasto wykładamy połowę masy cappuccino, na nią kładziemy warstwę kokosową i znów smarujemy kremem. Całość przykrywamy górnym biszkoptem.

    Połamaną czekoladę wraz z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej. Gdy tylko się rozpuści ściągamy z ognia, dokładnie mieszamy i wylewamy na wierzch ciasta. Posypujemy wiórkami kokosowymi. 
    Chłodzimy w lodówce przez minimum 3 godziny.

    Inny przepis na polewę czekoladową:
    kostka margaryny
    szklanka cukru
    3 łyżki wody
    3 łyżki kakao



    under construction
  • Zobacz całego bloga
michaltbg_filmweb Online
Na filmwebie od:
17 grudnia 2010