84Michal

Film przedstawia bardzo skrajny przypadek aspiego, u którego można dostrzec cechy autyzmu głębokiego. Według mnie, w tym filmie człowiek z zespołem aspergera jest przedstawiony w bardzo złym świetle.

Tak, to prawda, że mamy problemy z utrzymaniem kontaktu wzrokowego przy rozmowie i lubimy mieć wszystko dokładnie zaplanowane, ale nie jesteśmy całkowicie odcięci od reszty świata (tak jak np. główny bohater Rain Mana). Przede wszystkim możemy się wyuczyć pewnych zachowań, które podświadomie wykonują normalni ludzie. Główny bohater jest inżynierem i tworzy m.in. oprogramowanie komunikacji człowiek-komputer do tych zabawek, więc można założyć, że potrafi myśleć analitycznie. Skoro potrafi, to powinien się domyślić po jakimś czasie co oznaczają główne niewerbalne gesty innych ludzi. Takie proste sygnały, jak te, które pojawiły się w scenie z ciężkimi zakupami może rozpoznać też człowiek z AS. Skoro jego ojciec wiedział, że on ma aspergera, to mógł mu przez te wszystkie lata spędzone razem, wytłumaczyć co powinien robić w danych sytuacjach (ja np. nauczyłem się jak postępować w większość sytuacji społecznych).

Uważam, że przedstawiony człowiek jest egoistą z AS, przez co ktoś, kto obejrzy ten film będzie mógł sobie wyrobić zdanie, że każdy aspi = egoista. Wydaje mi się, że nie konsultowano się przy tworzeniu tego filmu z aspimi. Poza tym, w jednej z pierwszych scen Adam leży w butach na łóżku, asperger w tym przypadku nie ma tu nic do rzeczy, to jest kwestią wychowania, ten człowiek jest po prostu burakiem.

• alelas alelas

Dzięki za to co napisałeś, ponieważ oglądałam ten film a wcześniej o tej samej tematyce szwedzki film "W kosmosie nie ma uczuć" i zastanawiałam się na czy rzeczywiście to tak wygląda, a potem obejrzałam "Adama" i zupełnie nie wiedziałam co o tym sądzić. W tamtym filmie chłopak chory na AS był bardziej przystosowany do życia. Tutaj ten chłopak momentami rzeczywiście zachowuje się jakby miał autyzm (wiem, bo znam chłopaka z autyzmem).

• DJ76

Zgadzam sie, ze jest to przerysowany aspi pokazany moze w nienajlepszym swietle. Doszukiwalbym sie jednak innych niz egoizm motywacji glownego bohatera.

• Matowy
    ocena: 3

Witam, bardzo podoba ni się twoja recenzja i zgadzam się z nią w 100%.

• Bondman Bondman
      ocena: 8

Czasem też się tak zastanawiałem.Wydaje mi się że Adam miał i autyzm i zespół aspergera.Wiem że są i takie przypadki ;-)

• Bondman Bondman
        ocena: 8

Ale bardzo cieszę się że obejrzałem ten film.Daje do myślenia i dopiero teraz dowiedziałem się że Tomasz Jefferson też PRAWDOPODOBNIE miał Aspergera bo o Einsteinie i Mozarcie słyszałem

wczytuję Ladowanie

Zgłoś nadużycie

Opisz, dlaczego uważasz, że ten wpis nie jest zgodny z regulaminem serwisu: