Tuż po obejrzeniu filmu w kinie nurtuje mnie kilka wątków, które nie do końca zostały rozwinięte i wyjaśnione. Oczywiście może to wynikać z mojego nie zrozumienia filmu dlatego chętnie dowiem się jak widzą to inne osoby, które ten film już obejrzały.
- wątek omdlałej dziewczyny w klubie - jaki ma to związek z zabójstwem Emilii, czy ma to być jakiś kontrast?
- Zagadkowa postać matki - sławnej osoby i nieznanego ojca - o którego zaistniała kilku zdaniowa kłótnia
- Okoliczności zawarcia znajomości między Maćkiem a Emilią, w sensie chłopak podjeżdża pod szkołę i jedzie za miasto by rozdziewiczyć 16latkę? Coś tu jest nie tak.
- Praca Maćka, z jednej strony wojsko, studia(biochemia), gra w zespole a potem widzimy go w laboratorium?
- Postać psychologa(Gonera) i jego romans z "Dorotą", tatuaż i powód pojawienia się go w zmienionym image w klubie, jakieś przesłanie za tym idące?
- Kartka z notatką Maćka w więzieniu, zwykła nic nie znacząca scena czy jakieś głębsze dno? (nie zdążyłem przeczytać co było na niej napisane)
- Notatki w notesie odnośnie tych kilkuset stosunków i pozycji - przedstawienie miłości jako tylko cielesność? A może jakaś erotyczna przeszłość Maćka związana z tymi liczbami?
- Niespójne zeznanie koleżanki Emilii - mówi o "żałowaniu o namowie na powrót do gabinetu lekarza" - przecież aborcja nie doszła do skutku i w tym momencie, po śmierci Emilii było to już jasne
- Motywy kierujące Maćkiem - zabijając ukochaną, czemu nie zabija również siebie skazując się na pobyt w więzieniu?
- Tajemniczy telefon matki do więzienia - odezwanie się Maćka
Ogólnie według mnie na mnogości różnych pobocznych zdarzeń traci główny wątek. Nie łatwo jest przedstawić toksyczną miłość i jej aspekty w 1.45h, więc nie zrozumiałym jest dla mnie wprowadzanie tylu detali. Cierpi na tym główne przesłanie filmu.
- filmweb24
- filmweb24
- newsy
- recenzje
- publicystyka
- powiększenie
- premiery i zapowiedzi
- repertuar kin
- DVD/Blu-ray
- filmweb poleca
Polecane wiadomości - baza filmwebudziś urodziny mająNajbliższe odcinki
-