i granic dobrego smaku, jeśli W OGÓLE te rzeczy mają granice "dobrego smaku".
Szczególnie pierwsze dwie z wymienionych.
Obejrzałem film i doprawdy zastanawia mnie jak reżyser tak doskonałych filmów jak np. "Lilja 4-ever" mógł zrobić film właśnie taki. Nie czuć jego stylu, nie czuć niczego.
W filmach stylizowanych na tzw. mongo movies przyświeca przynajmniej (chory) sens - to kino adresowane do chorego człowieka, do człowieka wypaczonego, chorego na umyśle, sadysty. Który czerpie przyjemność z oglądania takich obrazów i one go zaspokajają.
Słynna seria "Guinea Pig" czy inne produkcje rangi "Cannibal Holocaust".
Natomiast w przypadku "Dziury w sercu" nie wiem co powiedzieć. Nie wiem co autor chce powiedzieć nam. Nie wiem o co chodzi w tym filmie. A może film tym właśnie jest?
Przedstawieniem nam zapisu wydarzeń w formie jakby reportażowej (sposób filmowania, wywiady, złamanie przeźroczystości - patrzenie w kamerę, cenzurowanie znaków towarowych firm, gdzie przecież można byłoby swobodnie zamienić rekwizyty na te pozbawione widocznego logo marki...) i zostawieniem nas z tym. Z odpychającą wizją świata.
W cyklu "Królika doświadczalnego" reżyser znęca się nad bohaterami filmu. W przypadku "Dziury w sercu" reżyser znęca się nad jego widzami.
Kino jednak widziało już wiele podobnych wypaczających dziwactw, czy to we wspomnianej "Guinea Pig" czy w "Człowieku, który pogryzł psa".
Ja akceptuję taką formę przekazu, dobitną, mocną, kontrowersyjną, życiową ale pod warunkiem, że przyświeca jej jakiś sens, tutaj sensu nie odnalazłem. I być może to jest motywem przewodnim filmu. Sztuka jednak ma to do siebie, że zawsze znajdzie zarówno grymaśnych malkonentów jak i melancholików pełnych zachwytu. Którzy będą rozpływać się nad pięknem sztafażu, który skrywa za sobą ujście ścieków.
- baza filmwebudziś urodziny mająNajbliższe odcinki
-
Pamiętniki wampirów
dzisiaj (Polska)
odcinek: s3e22 -
Na Wspólnej
dzisiaj (Polska)
odcinek: odcinek:1618
-
- społecznośćrecenzje użytkowników
-
Prosta historia