Nieraz słyszałem o tym filmie i nieraz widziałem odwołania od niego w dzisiejszej popkulturze. Wszystko to złożyło się na to, że film wylądował na mojej liście klasyków do oglądnięcia. Jednak kiedy już oglądać ten film zacząłem, moje rozczarowanie rosło wprostproporcjonalnie do jego upływu.
Film rozpoczyna się dość dobrze i do czasu spotkania z Nicholsonem włącznie, jest nawet ciekawy, ale potem to już jest absurd, przejaskrawienie i amatorszczyzna.
1. Człowieku... Postać grana przez Hoppera, człowieku, to najbardziej płytka, a do tego beznadziejnie zagrana postać, jaką, człowieku, pamiętam. Brakiem charyzmy, człowieku, przebija nawet sierżanta O'Neill z Plutonu. Jest po prostu przysłowiową, człowieku, 'ciotą' z osobowością bielizny Wyatta. Rozumiesz, człowieku?
Nic dziwnego, że drugi bohater opisywany jest jako 'charyzmatyczny' – przy Billym nawet wentyl w oponie wydawałby się fascynującym indywiduum. W dodatku człowiek jeździ, człowieku, na zdecydowanie za dużym dla siebie motorze. Ech, człowieku, człowieku.
Na miejscu Hoppera, poświęciłbym swoją karierę próbom zamazywania społecznej świadomości tej roli, bo facet aktorem był bez porównania lepszym, niż można wnioskować na podstawie tego nieszczęsnego występu.
2. Montaż, a konkretnie przejścia pomiędzy scenami, jest torturą. Nawet na youtube trudno znaleźć gorsze. Ból główny wywołanym stroboskopowym oczopląsem grozi rozwojem w kociokwik.
3. Poza monologiem o strachu i wolności, dialogi są infantylne. Historia płytka, z czasem nasiąkająca absurdem coraz głębiej, a kończy ją niczym nieuzasadnione przejaskrawienie redneckowatości mieszkańców stanów południowo-wschodnich.
Mógłbym tak jeszcze długo. Film jest przykład na to, że dodanie do siebie wartości jak najbardziej dodatnich (motocykle, krajobrazy południa USA, nieskrępowanie normami) może dać wynik ujemny.
- filmweb24
- filmweb24
- newsy
- recenzje
- publicystyka
- powiększenie
- premiery i zapowiedzi
- repertuar kin
- DVD/Blu-ray
- filmweb poleca
Polecane wiadomości - baza filmwebudziś urodziny mająNajbliższe odcinki
-