"Fanatyk", "Carrie", "Mgła",
Znacie jeszcze jakieś filmy z motywem fanatyka/ków religijnych?
Mgła z motywem fanatyków? Która mgła i w którym miejscu?
Oprócz tego co wymieniłeś to Kult, Dziecko Rosemary,
"The Mist"- Franka Darabonta żeby było jaśniej- na podstawie książki "Szkieletowa załoga" Kinga (pierwszy rozdział). Pojawia się tam heretyczka religijna -Pani Carmody
hmm ok. W sumie nie wyczułam tego jakoś w filmie, ale jak tylko będzie okazja to przybliżę to sobie dokładniej. Dzięki
no kaman,Silent Hill? sensem tego filmu w dużej mierze jest fanatyzm ludzi z tego "martwego" miasteczka. Przecież wszystko co tam sie działo było powiazane z fanatyzmem i prześladowaniami (ta dziewczynka w końcu była uznana za czarownice,a policjantka za podejrzenie tego samego została spalona na stosie-święta inkwizycja,już coś świta?) trzeba spojżeć a ten film szerzej,niż tylko to co widać na pierwszy rzut oka,ten film jest całkiem przyziemny ;) a Fanatyka znam tylko The Believer z 2001roku i nie jest to horror,chyba że o jakiś inny film chodziło? bo chetnie bym obejrzała jeśli jest takowy :)
tak poza tym to chyba jednym z lepszych filmó oprócz SH o fanatyźmie to kultowe Dziecko Rosemary ;)
zawsze z filmów z wątkiem religijnym można polecić Egzorcyste czy Dracule z Bela Lugosim ;)
a takim typowym filmem o fanatyźmie jest chociażby zaliczany do jednego z mocniejszych filmów, Martyrs - skazani na strach
No przecież napisałam, że się nie wgłębiałam w treść, więc proszę bez pretensji. A "Fanatyk" to ten o którym piszesz, z 2001 roku, nie żaden horror. "Dziecko Rosemary" i "Draculę" z Lugosim obejrzałam już parę razy. Świetne, "Egzorcysty" widziałam trzy części, za takimi jednak nie przepadam. Chyba, że chodzi o "Egzorcysta II: heretyk" to tego jeszcze nie, ale kiedyś obejrzę. "Martyrs - skazani na strach"- to również. Dziękuję i pozdrawiam