Malignus Malignus
ocena: 7

Vincent Price zagrał bardzo dobrze inkwizytora, niesamowitego sku... drania, ale wolę tego aktora w pozytywnych rolach. Film jest mocny i szokujący. Poza wieszaniem i paleniem na stosie, mamy też osławioną próbę wody i różne tortury. Jak na lata 60-te, film jest całkiem drastyczny i jest w nim nawet trochę golizny (mówię tu o wersji kontynentalnej, wersja reżyserska jest złagodzona). Nie jest to film bez wad, miejscami może nudzić. Ale zdecydowanie potrafi zbulwersować i ma satysfakcjonujące zakończenie. Film polecam przede wszystkim chrześcijanom, którzy uważają, że ich religia jest kolebką dobra.

• NW_ NW_
    ocena: 10

Film oceniam bardzo wysoko, wolna akcja może odstręczać co poniektórych ale mi przypadła do gustu. Price stworzył znakomity szwarccharakter, jego przygłupi pomocnik wcale mu nie ustępuje. No i świetne niedopowiedziane zakończenie.

• Lucky_luke Lucky_luke

Dla niektórych klasyk. Raczej nie jest to horror mimo że fani tego gatunku chlubią się tym filmem. Jest to wyjątkowo krwawy film kostiumowy, pełen akcji i krytykujący inkwizycje. Może wybuchłby jakiś skandal w czasach premiery gdyby nie fakt że Dzika banda Sam Packinpaha była wyświetlana w tym samym czasie. Tak czy inaczej warto sprawdzić.

• Cyryn Cyryn
    ocena: 6

Ogólnie da się obejrzeć, ale jakiś specjalny nie jest. Oczywiście świetna rola Price'a.

• klikk12 klikk12

"Film polecam przede wszystkim chrześcijanom, którzy uważają, że ich religia jest kolebką dobra."

Jak ja lubię takie komentarzyki... Odpowiedz mi na jedno proste pytanie: chrześcijaństwo było/jest złe, czy problem tkwi w ludziach?

Zgadzam się co do oceny filmu.

• Malignus Malignus

Obawiam się, że moja odpowiedź na to "proste" pytanie Ci się nie spodoba, ale nie widzę potrzeby rozpoczynania dyskusji na ten temat na portalu filmowym, więc nie będę zdania rozwijał.

• klikk12 klikk12

Więc może zadam Ci inne pytanie: po co wplatasz w swoją wypowiedź zdanie o wymiarze prowokacyjnym, a później piszesz, że to nie dyskusja na portal filmowy?

• Malignus Malignus

To dosyć proste. Najwyraźniej gdybyś zaczął ten temat cztery lata temu, chciałoby mi się go rozwinąć.

wczytuję Ladowanie

Zgłoś nadużycie

Opisz, dlaczego uważasz, że ten wpis nie jest zgodny z regulaminem serwisu: