Siła spokoju

Peaceful Warrior
2006
7,5 30 tys. ocen
7,5 10 1 29728
5,4 5 krytyków
Siła spokoju
powrót do forum filmu Siła spokoju

Ten film zdecydowanie uczy i rozwija aż chciałoby się oglądać kolejne jego odsłony i "iść za nim dalej"

Ale dość po wspaniałych recenzji tego filmu nie brakuje...
JAkie filmy Waszym zdaniem mogą również uczyć w sposób podobny do "Siły spokoju"

ocenił(a) film na 9
pusty76

The Secret w reżyserii Drew Heriot'a

polecam także książki Bandlera

pozdrawiam

ocenił(a) film na 9
Sarva

Bardzo dziękuję...

Książki Bandlera mam nawet na półce w "kolejce" do przeczytania...Idąc za Twoją radą przesunę je na początek kolejki :)
Podobnie zresztą z filmem "sekret"... czekał ... i się dziś doczeka premier u mnie :)

pozdrawiam

ocenił(a) film na 8
pusty76

Osobiście uważam, że ten film jest wręcz przeciwieństwem Sekretu.

Tam mamy de facto namowę do myślenia jak najwięcej o przyszłości, porównałbym to nawet do halucynacji. Sęk w tym, że właśnie najważniejsze jest wyrzeczenie się 90% myśli, a nie produkowanie innych tyle, że - hedonistycznych. Oczywiście lepiej myśleć pozytywnie o przyszłości niż negatywnie lecz nie jest to rozwiązanie, gdyż nadal uzależniamy się od wytworów ego.

Paradoksalnie jeśli przyjmiemy postawę zgodną z "Siłą spokoju" (szczerze polecam książkę "potęga teraźniejszości" Eckharta Tolle'a), będziemy czerpać radość z każdej sekundy życia, ze swojego wnętrza, samego faktu istnienia i przyjmiemy że prawdziwe jest "prawo przyciągania" przedstawione w Sekrecie, taka postawa i tak będzie dużo bardziej wydajna niż sposób jaki nam proponują w The Secret.

użytkownik usunięty
pruszyn

Świetnie to opisałeś, absolutely!

ocenił(a) film na 10
pruszyn

zgadzam się jest to niezmienne prawo życia. Czy Ci się podoba czy nie, ludzie powiedzą to Twoja opinia, przekonanie, uważaj z takimi stwierdzeniami itd. a to tak jest. Co do sekretu zawiązujemy kolejne nitki karmiczne produkujemy kolejne pragnienia. My mamy już zapisane tam co mamy robić i tutaj potem rodzi sie wybór czy będziesz spełniał wole Bożą czy gonił za swoimi pragnieniami.

ocenił(a) film na 8
pusty76

Polecam "Wiosna, lato, jesień, zima... i wiosna" - urzekający film z buddyjską filozofią w tle. Uprzedzam jednak, że nie znajdziesz w nim zbyt wielu porywających dialogów - siła przekazu tego filmu tkwi w obrazie, nie dialogach (których jest bardzo niewiele).

użytkownik usunięty
pszemo

Tu też zgadzam się w całej rozciągłości.
Pozdrawiam serdecznie

pszemo

Wiosna,lato... To film o Zen i w takowej konwencji utrzymany. Wiec nie dla każdego ,raczej nielicznych. Pomijając ,ze przydaloby sie znac tez sama symbolikę i kulture azji by go w pełni pojąć.

ocenił(a) film na 9
pusty76

Black sun - dokument warty obejrzenia

ocenił(a) film na 10
Sarva

Wiem, że odkopuję, lecz dobre filmy są dobre bez względu na czas. Ja Siłę spokoju odnalazłem z pewnej stronki (odważ się żyć), niestety filmweb nie akceptuje linków, więc wymienię tytuły:
Po prostu walcz
Huragan
W pogoni za szczęściem
Nietykalni
Champion
K-Pax
Podziemny krąg
Za wszelką cenę
Ali
Jestem na tak
Rudy

Tylko kilka z nich oglądałem i muszę przyznać, że są świetne tak jak i SS. Filmy mogą odbiegać od tematu takiego jak w SS, aczkolwiek ogólnie podobno zmuszają do myślenia i autorefleksji.
Pozdrawiam :)

ocenił(a) film na 7
pusty76

Ja widzę duże podobieństwo w filmie, którego chyba nikomu przedstawiać nie trzeba - Karate Kid.

pusty76

Lepiej poczytaj książki o Zen Np."Umysł Zen ,umysł początkującego" czy "Trzy filary Zen". Jeśli chcesz postępować i zmienić życie jak bohater tego filmu. Bo jeśli interesuje Ciebie pseudopsychologiczny bełkot z przepastnej stajni New Age to proszę bardzo ,ale nigdzie na tym wózku nie zajedziesz ,to jest pewne.