Cóż ... film ponad czasowy, na przestrzeni 50-ciu lat życia widziałem go kilkanaście razy i pewno gdy zdrowie pozwoli jeszcze nie raz zobaczę. Trochę smutno czyta się obsadę - większość ludzi którzy współtworzyli ten film już nie żyje. Pozytywem jest fakt że na zawsze wpisali się w kanony polskiej kinematografii....
Wlaśnie obejrzałem najnowszą część ,,Sami Swoi - Początek" I teraz zaczynam oglądać ciąg dalszy pieknie wygladala ta częśc, ale niezastąpi z tamtej epoki, ktory został nakręcony z epoki naszych dziadków. Samych Swoich można oglądać setki razy, bo ma w sobje swoj natuaslny, prawdziwy klimat.
Oczywiście pamiętam...
Dlaczego 10 ??? Film, o którym prasa i krytyka napisała wszystko. Ileż można oglądać ten film?! Oj, można! Arcydzieło kinematografii polskiej. Wszystkie elementy filmu zaskoczyły idealnie, zarówno scenariusz jak i obsada, scenografia i muzyka, dialogi i kostiumy. Świetnie zobrazowane charaktery oraz prawdy życiowe...
dla mnie brakuje skali we filmwebie dla tego filmu daje 20/10 , ogladajac ten film w duszy mozna rozdac kilkanasci oscarow za same sceny a co dopiero za film, zerszta co tam oscary , niegodne sa..... muzyka, zdjecia rowniez chwytaja,ech..... Jednym slowem , przed tym filmem i panem Kowalskim w szczegolnossci trzeba...
więcej