Amerykanów można szanować za jedno. za szacunek jaki oddają swojej fladze. Jest to dla nich wielka wartość i na każdym kroku to podkreślają, w wielu wielu filmach. Tylko nie rozumiem czemu dużo osób się z tego naśmiewa ze to takie amerykańskie. A my co?
Film generalnie fajnie się ogląda. Trochę kiepsko sobie...
Obejrzałem ten film po raz kolejny dzisiaj i nawet po zapoznaniu się z Waszymi recenzjami, stwierdzam, że film jest GENIALNY. Oczywiście możemy mówić, że historia niedorzeczna, że efekty do luftu itd., ale nie o to chodzi w tym filmie. Pokazuje, to z czym mamy do czynienia na codzień, karierowicza szefa i prawdziwego...
więcejFenomenalne kino. Uwielbiam tego typu klimaty. Podobne do Skazani na Shawshank. Niesamowicie oglądało mi się rywalizację naczelnika więzienia z byłym generałem. Ciągłe nawiązania do rozgrywki szachowej idealnie wkomponowały się w produkcję. Ta scena z podpisanie książki jak dla mnie bezcenna. Już wtedy można było...
To fakt - z filmu wieje patosem a niektóre rozwiązania scenariusza są trochę naiwne.
Z drugiej strony wydaje się, że film miał właśnie taką konwencję. Kolejna produkcja z bezgraniczną
miłością Amerykanów do swojej ojczyzny, w kolorach Amerykańskiej flagi i ze słowem honor przez
duże H. W sumie to chyba należało by...
Moze i przesadzony moze i patos ale z drugiej strony mam wrażenie ze u amerykanow to normalne oni po prostu sa przywiązani do flagi i swojego kraju maja silna tozsamosc narodowa czego nie ma u nas dlatego tak nas to bije po oczach.
Co by nie mowic o tym filmie w negatywach czy pozytywach ma piekne przeslanie...
Wtórny, amerykański, patetyczny, oklepany... Jest to film jednego aktora. Redford gra tu pierwsze skrzypce, a cała reszta ekipy stoi w cieniu i patrzy. Sporo wad jak widać. A zalety? Przede wszystkim jedna, ta najważniejsza. Przyjemność z oglądania. Redford potrafi oczarować widza i sprawić, by ten się nie nudził. Nie...
więcejNiestety malo ktory film ostatnio jest w stanie mnie zaskoczyc. "Ostatni bastion" jest jednym z tych przewidywalnych.
1. Standardowa fabula: czlowiek trafia do wiezienia, wpierw jest nielubiany, ale w niedlugim czasie zdobywa zaufanie i przyjazn wiekszosci wiezniow.
2. "Pozytywny" bohater (nie oznacza to, ze glowny),...