Poszukuje filmów z epoki romantyzmu, co z tym idzie kostiumowych. Odrazu zaznaczam, że nie mam tu na myśli zwykłych romansideł. Coś w stylu "Duma i Uprzedzenie" (ta z Keirą Knightley) czy "Królestwo Demonów". Będe wdzięczny Z za podanie mi znanych wam filmów z tego gatunku.

domin_juice

"Pan Tadeusz" :)

użytkownik usunięty
domin_juice

Przecież wtedy jeszcze nie kręcono filmów. Romantyzm się skończył w 1822, a gdzie tam powstało kino.

domin_juice

Niestety, zła wiadomość: w okresie romantyzmu nie było jeszcze kina.

hauser

:D:D

domin_juice

hahahahahahahahaha

w sumie to "Lawa" T.Konwickiego

Leon_B_Fink

"hihii" wyobraźcie sobie ze wiem kiedy skonczył się romantyzm i kiedy zaczęto kręcić filmy, żarty prosto z przedszkola. Prosiłem tylko o tytuły filmów osadzonych na tle epoki romantyzmu, a że temat brzmi (rzeczywiście) dziwnie to tylko dlatego, że nie chciało mi się myśleć nad jego kostrukcją. Chciałbym też zaówarzyć jak "dowcipne" robią błedy ludzie piszący na forum, nie mówiąc o składni i ortografii. Piszę ten wywód, bo już na początku stworzenia tego tematu przewidziałem reakcję użytkowników.
Ciągle czekam na jakieś ciekawsze propozycje, choć i tak dziękuje za te, które mi podano.

domin_juice

Właśnie zaówarzamy jakie to się tu błędy robi ;)

A co do filmów, proponuję: Amadeusz, Barry Lyndon, Valmont, Niebezpieczne Związki, Duma i Uprzedzenie, Pan Tadeusz...

Dobry_2

Valmont i Niebezpieczne związki opieraja się na książce de Laclosa: akcja dzieje się jednak nie w okresie romantyzmu, ale rokoka.

Dobry_2

Amadeusz - Mozart to żył głównie w epoce baroku i oświecenia
Barry Lyndon - to jest oświecenie, a nie romantyzm
Z tego co wymieniłeś to pasuje Duma i uprzedzenie i Pan Tadeusz, reszta to inne epoki.

domin_juice

"nie chciało mi się myśleć" - esencja po prostu.

Przepraszam że tak krótko i bez polotu. Nie chciało mi się myśleć...
Pozdrawiam tradycyjnie.

strongoku

Poćwiczmy, to się utrwali: Tobie nie chce się myśleć, jemu też nie i mi również. Kolega popełnia błędy, koleżanka też, inny kolega również, to i ja mogę, a co.
Równanie do dołu to wspaniały pomysł.

hauser

Najmocniej przperaszam panów, od kiedy rozum weszedł wam do dupy? Czy ktokolwiek z was sprawdza trzy razy każde słowo i zdanie zanim puści to na forum? Czy moglibyście z czystym sumieniem powiedzieć, że przykładacie wszelkich starań by wasza wypowiedz była przejrzysta? Nie sądze. W takim razie wasze szydercze umysły z pewnością zrozumią o co mi chodzi, bo na ten niewielki wysiłek jeszcze ich stać (mam nadzieje). Wszak łatwo wam się dołączyć do rzeszy plugowych łajdaków i wyrazić swoją niepochlebną opinię przeciwko mnie. Pominę tu już brak jakiejkolwiek konstruktywnej argumentacji, wydaję mi się, że każda krytyka powinna mieć coś takiego, w waszych wpisach tego nie widzę - [vice versa] to wam się niechciało myśleć...

Tak na marginesie rzeczy których wprost nienawidzę na forum i zawsze starałem z tym walczyć to łapanie za słowa. Użytkownik, którego nicku niezapamiętałem, gdyż było to zbyteczne, popełnił właśnie ten skromny występek, który drażni mnie i utwierdza w przekonaniu, że na świecie za dużo jest debili. Ciekawe, gdybym przeczytał wszystkie posty tego pana i posklejał sobie kilka zdań , jaki byłby efekt? napewno śmieszny pełen pogrardy i fałszu. Robicie to by zasłynąć na forum jako wielcy szydercy, czy poprostu ta głupia i prostacka formna obrażania kogoś sprawia wam płytką przyjemność?

domin_juice

http://vanity.fair.filmweb.pl/
http://www.filmweb.pl/Rozwa%c5%bcna+i+Romantyczna+1995+o+filmie,Film,id=166
http://www.filmweb.pl/Napoleon+i+J%c3%b3zefina+1987+o+filmie,Film,id=99198

domin_juice

Weszłam w ten wątek z nadzieją, że czego dowiem, a tu same śmichi-chichi. Być może wątkodawca powinien zadać pytanie o filmy, których akcjach dzieje w czasach romantyzmu, ale przecież wiadomo o co chodzi. Z braku muszę podać swoje typu, a nuż komu przyda. Przypomniały raczej biograficzne i trochę romansideł. Z drugiej strony według mnie filmy na motywach powieści Austen też romansidła.
- Gotyk (Ken Loach) - Byron i ska
- Dzieci stulecia - francuski, Sand i Musset, nie oglądałam w całości, tylko fragment
- Jaśniejsza od gwiazd (2007) o Keatsie,
- Oniegin - ekranizacja utworu Puszkina
- Ognisty jeździec - tam trochę o miłości, ale bardziej obyczajowe, jest za darmo na Youtubie na kanale Studio Filmowe Tor
- o Chopinie (Błękitna nuta, Pragnienie miłości, Improwizacja
- Spowiedź dziecięcia wieku - polskie Antczaka ale to już raczej romans
Do romantyzmu wlicza wojny napoleońskie, to można poszukać kostiumowych o tamtych czasach.

domin_juice

Dzień Świra

domin_juice

http://filmykostiumowe.blogspot.com/2011/02/romantyzm-filmy-z-tego-okresu.html polecam jak ktoś jeszcze szuka, spory wybór :-)