Średnia ocena
8,8/10 1.100
głosów
data urodzenia:1983-06-14
miejsce urodzenia:Paryż, Francja
Wzrost:183 cm
Louis Garrel

Louis Garrel urodził się 14 czerwca 1983r. w Paryżu. Wychował się w rodzinie związanej z filmem na przestrzeni kilku pokoleń. Już w wieku 6 lat wystąpił w kinowym dramacie "Zapasowe pocałunki", który wyreżyserował jego ojciec, znany francuski "kontynuator poetyki Nowej Fali" Philippe Garrel. W kolejnych latach Louis wielokrotnie grał w produkcjach swojego ojca: w 2005 r. był to film "Zwyczajni kochankowie", w 2008 "Granica świtu", a w 2011 pojawił się u boku Monicy Bellucci w "Un été brûlant". W pierwszym z wymienionych wystąpił także dziadek Louisa, aktor Maurice Garrel, oraz matka, Brigitte Sy. Louis wraz z dziadkiem zagrał także w filmie "Aktorki", który wyreżyserowała obecna partnerka aktora, Valeria Bruni Tedeschi. Aktor ukończył szkołę dramatyczną w Narodowym Konserwatorium w Paryżu w 2004 roku, jednak już w 2003 zabłysnął na szeroką skalę w filmie Bernardo Bertolucciego "Marzyciele" rolą zafascynowanego komunizmem i kinematografią Theo. Za rolę 20-letniego studenta François w wymienionym już dramacie Zwyczajni kochankowie otrzymał nagrodę Cezara dla najlepszego aktora młodego pokolenia. Garrel nie poprzestaje jednak tylko na aktorstwie. W 2010 r. napisał i wyreżyserował film "Mały krawiec", za który otrzymał nominację do Cezara w kategorii Najlepszy film krótkometrażowy. Jest także autorem zdjęć do "Opowieści z bezsennych nocy", a w "Piosenkach o miłości", musicalu Christophe Honoré z 2007 roku, ujawnił swój talent wokalny - zaśpiewał w dziesięciu utworach, m.in. "Ma mémoire sale", "As-tu déjà aimé?" i "La Distance".

znany z

filmografia

przejdź do zawodu:
tytułśredniaw roli
2014
6,1Jacques de Bascher
    2013
    6,8Nathan
      Nathan - Louis Garrel Un château en Italie - Nathan
      2013 
      6,0Louis
        2012
        8,0Louis Garrel
          2011
          5,1Frédéric
            2011 
            6,1Clément
              Clément - Louis Garrel Ukochany - Clément
              2010
              6,6Théo
                2010 
                5,6Luc
                  2010 
                  7,4Gość na imprezie
                    Gość na imprezie - Louis Garrel Wyśnione miłości - Gość na imprezie
                    2009
                    6,4Simon
                      2008
                      6,7François
                        2008 
                        6,6Nemours
                          Nemours - Louis Garrel Piękna - Nemours
                          2008 
                          6,2Pascal
                            2007
                            6,3 
                                 - Louis Garrel Aktorki -
                              2007 
                              7,1Ismael Bénoliel
                                2006
                                 
                                  2006 
                                  6,8Jonathan
                                    2006 
                                    7,0Bruno
                                      Bruno - Louis Garrel Jednoaktówka - Bruno
                                      2005
                                      6,8François Dervieux
                                        2004
                                        6,3Syn
                                          2003
                                          7,3Theo
                                            Theo - Louis Garrel Marzyciele - Theo
                                            2002
                                            8,0 
                                              2001
                                              6,9Antoine
                                                1989
                                                6,7Lo
                                                  2010
                                                  • Mały krawiec
                                                  • Petit tailleur
                                                  • za ten film otrzymał nominację do nagrody Cezar
                                                  7,5 
                                                       - Louis Garrel Mały krawiec -
                                                    2008
                                                    5,8 
                                                      2010
                                                      7,5 
                                                           - Louis Garrel Mały krawiec -
                                                        2008
                                                        5,8 
                                                          2011
                                                          5,1 
                                                            2011
                                                            8,0
                                                            • (współproducent)
                                                            2011
                                                            5,1
                                                            • (on sam)
                                                            2003
                                                            7,0
                                                            • (on sam)
                                                            1988
                                                            10
                                                            • (niewymieniony w czołówce)
                                                            • (on sam)

                                                            dyskusja

                                                            (15 tematów)
                                                            tytułautorpostyostatnio pisał

                                                            Fajny jest Louis.

                                                            Gadalam z nim w Paryzu. na luzie ;]
                                                            1

                                                            piękny...

                                                            Ma w sobie "to coś"- jakiś dziwny wdzięk, i to spojrzenie, uśmiech...IDEAŁ.
                                                            6

                                                            Pomyłka czy egoistyczna satysfakcja? ;)

                                                            Znam Louisa z filmów, zdjęć i wywiadów i uważam, że jest rewelacyjnym AKTOREM, a nie zwyczajną Hollywoodzką ... czytaj dalej
                                                            8
                                                            21

                                                            POMOCY!

                                                            Może mi ktoś powiedzieć z jakiego filmu jest ta scena? ... czytaj dalej
                                                            1
                                                            Zobacz wiecej tematow

                                                            Dowiedz się więcej o