Nicholas Charles Sparks

Średnia ocena dla całej twórczości
7,5/10 690.746
głosów
Średnia ocena
9,3/10 1.910
głosów
data urodzenia:1965-12-31
miejsce urodzenia:Omaha, Nebraska, USA
stan cywilny:żona Cathy Cote (od 07.1989), 5 dzieci: synowie Miles Andrew (ur. 17.09.1991), Ryan Cote (ur. 1993), Landon (ur. 01.2000) i bliźniaczki Lexie Danielle i Savannah Marin (ur. 08.2001)
Nicholas Sparks I
zobacz obie biografie

Współczesny pisarz amerykański, którego książki ukazują się dziś w 33 językach. Serca czytelników podbił swoją pierwszą powieścią "Pamiętnik" (1997). Kolejne - "List w butelce" (1998), "Jesienna Miłość" (1999), "Na Ratunek" (2000), "Na Zakręcie" (2001), "Noce w Rodanthe" (2002), "Anioł Stróż" (2003) przez wiele miesięcy nie schodziły ze światowych list bestsellerów. Pisarz ukończył już następną powieść "The Wedding" ("Ślub") - kontynuację "Pamiętnika", którą w najbliższym czasie będzie można przeczytać również w języku polskim. Po twórczość Sparksa chętnie sięgają twórcy filmowi. W adaptacji "Listu w butelce" zagrali Kevin Costner i Robin Penn Wright, a w "Szkole Uczuć" (ekranizacji powieści "Jesienna Miłość") - Mandy Moore, Shane West i Daryl Hannah. 25 czerca 2004 miała premierę trzecia już ekranizacja dzieła Sparksa - film "The Notebook" ("Pamiętnik"). W rolach głownych: James Garner, Ryan Gosling, Sam Shepard, Rachel McAdams, Gena Rowlands i Joan Allen.

znany z

filmografia

przejdź do zawodu:
tytułśredniaw roli
2015
  • (producent)
2014
  • (producent)
2014 
3,5
  • (producent wykonawczy)
2013
7,3
  • (producent)
   - Nicholas Sparks Bezpieczna przystań -
2010
7,1 
    2015
    "Najdłuższa podróż"
    • (powieść)
    2014
    • (powieść)
    2013
    7,3"Bezpieczna przystań"
    • (powieść)
    "Bezpieczna przystań" - Nicholas Sparks Bezpieczna przystań - "Bezpieczna przystań"
    2012
    7,1"Szczęściarz"
    • (powieść)
    2010
    7,3"I wciąż ją kocham"
    • (powieść)
    2010 
    7,1"Ostatnia piosenka"
    • (książka)
    2008
    6,7"Noce w Rodanthe''
    • (powieść)
    "Noce w Rodanthe'' - Nicholas Sparks Noce w Rodanthe - "Noce w Rodanthe''
    2004
    8,1"Pamiętnik"
    • (powieść)
    2002
    7,6"Jesienna miłość"
    • (powieść)
    1999
    7,2"List w Butelce"
    • (powieść)
    2005
    7,3
    • (on sam)
    • Ma brata, Michaela Earla "Micah" Sparksa (ur. w 1964 r.). Natomiast jego siostra, Danielle "Dana" Sparks (ur. w 1966 r.) zmarła w 2000 roku.
    • W 1988 roku ukończył biznes i finanse na University of Notre Dame w stanie Indiana.
    • Ma czarny pas w taekwondo.

    dyskusja

    (25 tematów)
    tytułautorpostyostatnio pisał

    Książka

    Hej!!!Chciała bym przeczytać jakąś dobrą książkę tego pana(oprócz pamiętnika i szkoły uczuć)Ktoś by mi mógł coś polecić
    35

    Książki "Oddam Ci serce" i "Powiedz żegnaj"

    Czytając Ostatnią Piosenkę zauważyłam w spisie utworów właśnie powieść pod tytułem Powiedz żegnaj a w innej ... czytaj dalej
    1

    Która książka najlepsza? ;)

    Tak jak w temacie, która ksiąka podobała wam się najbardziej z tych co dotychczas przeczytaliście?
    48

    "Prawdziwy cud"

    Czytał ktoś może tę książkę ? Ja właśnie jestem w trakcie :) Chciałabym poznac waszą opinię na jej temat :D
    Tynaa_98 Tynaa_98
    ocena: 9
    4

    Prezentacja maturalna o powieściach Sparksa

    hej, mam prace maturalna pt. " omow tematyke powiesci nicholasa sparksa, oprzyj sie na 3 powiesciach". ... czytaj dalej
    5
    Zobacz wiecej tematow

    Dowiedz się więcej o

    WTF:false,ads:true