Edi

2002
7,3 44 tys. ocen
7,3 10 1 44080
7,1 19 krytyków
Edi
powrót do forum filmu Edi

Jakie wam sceny podobały się najbardziej? Mi oczywiście poza głównymi scenami z udziałem Ediego w pamięci najbardziej pozostały dwie sceny z Jureczkiem w roli głównej
- pierwsza to gdy Jureczek zostawia wódkę "i mówi, że zawsze chciał taką znaleźć"
- a druga to gdy pod koniec siedzą wszyscy przy stole na chrzcinach i Jureczek mówi "wigilia jest zawsze wtedy kiedy tego chcemy"

Na prawdę wielkie brawa dla tego filmu. Super zdjęcia, muzyka. Polecam

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
radziej

świetna od strony technicznej, lecz nie tylko, jest scena w barze, gdy barmanka nalewa Ediemu już chyba trzecią z kolei szklankę wina, ta się przepełnia, następuje zbliżenie na powstałe bąbelki - czy one wam czegoś nie przypominają czasem?

ocenił(a) film na 9
radziej

Świetny film, zmuszający do przemyśleń i refleksji. Brawa dla polskich twórców. Mocne 9/10

ocenił(a) film na 9
Eagle_

Film piękny, wzruszający z bardzo prostym bohaterem. Nie wiem, jak Wy ale ja miałam ochotę krzyczeć - czemu? dlaczego się na to godzisz? - oczywiście w scenie, gdy oddawał dziecko. Polecam - daje do myślenia.

radziej

Moje ulubione sceny to:
- rozkminka nt. porzuconego telewizora
- częstowanie piwem i kabanosem Ediego w domu braci.

Generalnie zgadzam się z oceną. Też byłbym w stanie postawić "9". A rola Braciaka mistrzowska. Pozdrawiam

ocenił(a) film na 4
radziej

obejrzałem go dawno już temu, ale nie przekonał mnie. Nie chodzi nawet o realizację, bo ta ok, ale scenariusz i przesłanie. Czy na siłę musimy szukać mądrości u ludzi "z dołu"? to, że wigilia może być codziennie - sory, ale chyba trochę banały, truizmy. a może kiedyś ktoś zrobi film realistycznie pokazujący świat złomiarzy??
Moge być jedynie wyjątkiem od reguły, bo film zasadniczo podoba się ludziom. Pozostanę w mniejszości, 4/10.

ocenił(a) film na 9
kapral11

Ale tu chyba nie chodziło o to skąd ta mądrość pochodzi. Ja to raczej odebrałem jako film o tym, że w każdej sytuacji, w każdym momencie możemy odnaleźć szczęście i każde życie jest coś warte. Z resztą tam jest tyle metafor odnośnie życia codziennego, kapitalne kino!

ocenił(a) film na 10
Rimmi87

Popieram Twoje zdanie

ocenił(a) film na 10
radziej

Jeden z najwybitniejszych polskich filmów, z racji że takich jest mało daje 10. Ilekroć oglądam płacze, uwielbiammmmmmmmm...

ocenił(a) film na 9
Kinjaw

Jest stosunkowo dużo, tylko mało znasz.

Dziwne że ocena maleje, zamiast wzrastać Oo

radziej

"- a druga to gdy pod koniec siedzą wszyscy przy stole na chrzcinach i Jureczek mówi "wigilia jest zawsze wtedy kiedy tego chcemy"
Mi się wydaje że to słowa EDIEGO gdy sprzedał swoje książki i kupił dziecku samochodzik