Czym jest film Gdzie mieszkają dzikie stwory ? Ano to kolejna ekranizacja książki która trafiła w tym roku na ekrany kin. I jest to kolejna ekranizacja któtej nie miałem szansy przeczytac dzięki uprzejmosci naszych księgarń, poprzednia to Asystent Wampira. Na szczęście zdążyłem już przeczytac takie dzieła jak Anioły i Demony, Nostalgia Anioła, Żona podróżnika w czasie czy też Harry Potter 6. I to właśnie przed seansem Harrego zobaczyłem zwiastun filmu. Wcześniej słyszałem same pochlebne opinie o filmie i książce , a wielu uważało że może to byc czarny koń tego roku. a jak jest w rzeczywistości .
Naprawę niewiem co napisac , bo spodziewałem się innego dzieła .
Nie fantasy ale czegoś zbliżonego do Mostu do Terabithi gdzie wątek baśni schodził na drugi plan a na główny wychodził motyw przyjaźni, zrozumienia wśród dwójki autsaiderów ale też odtrącenia i przebaczenia oraz zapomnienia ( chociaż bardziej to mi się podobało w Mojej dziewczynie ).
Tam na pierwszy plan wysuwała się psychologiczna egzystencja jednostki.
A jak jest w przypadku Gdzie mieszkają dzikie stwory , napewno nie jest to film dla dzieci bo te po prostu na seansie się nudziły , płakały i wierciły się kiedy niemogły wysiedziec z nudów.
A jak przyjęli film dorośli , no różnie . Jedni narzekali na dłuzyzne innym podobało się odejście od tematu . A co ja uważam , myślę że film mnie zawiódł , zamiast zagłębienia się w sferę własnej wyobraźni tytułowy chłopiec trafia na tajemniczą wyspę i zostaje królem dorosłych ludzi przebranych za dziwolągi. No dobra jest to wątek przyjaźni i osamotnienia ale czemu podany w tak nieciekawy sposób.
Same stwory nie wzbódzają mojej sympatii a film się po prostu dłuży .
Oczywiście płynie z tego filmu jakas nauka ale żeby od razu realizowac taki film.
Moja ocena w skali od 1 do 6 3,2
P.S. Ja tam wolę jeszcze 6 raz obejrzec Potwory i spółka niz drugi taz oglądac Gdzie mieszkają dzikie stwory i wam też...
Jeśli ci chodzi o film , taki dramat psychologiczny w stylu Mostu do Terabithi tylko że podany w inny sposób, nudnawy i mało ciekawy.
Na mnie nie zrobił wrażenia ale można obejżec zwiastun.