Uciekający pociąg

Runaway Train
1985
7,0 15 tys. ocen
7,0 10 1 15107
7,2 10 krytyków
Uciekający pociąg
powrót do forum filmu Uciekający pociąg

ocenił(a) film na 9

Widziałem tylko jeden film Konczałowskiego,tak tak,"Tango i Cash" oczywiście:)Zabrałem się dziś za ten bo,komentarze w sumie pozytywne,ocena bardzo wysoka,to do czegoś zobowiązuje.Dostałem wciągający thriller,ze świetną rolą Jona Voighta,dobrmy robertsem którego nigdy nei lubiłem,a teraz zyskał w moich oczach.Odnalazłem tu kilka bardzo dobrych i mądrych dialogów,najbardziej podobało mi się stwierdzenie Mannego,dziewczyna mówi do niego:"JESTEś BESTIą",na co on,"gorzej,człowiekiem,",utwkiło mi to.Końcówke ciężko przewidzieć,i oryginalne jest w niej to że tak naprawdę nie widać końca tej historii,samego końca,ciekawy zabieg...Ale i tak wszyscy wiemy co się stało.Myśle że stało się najsprawiedliwiej.Polecam te nfilm gorąco.

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
ocenił(a) film na 10
damek1690

Mogłabym sie dołączyć do tych słów, jeśli nie miałbyś nic przeciw ;)
Właśnie te słowa:
"- Jesteś bestią.
- Nie, jestem czymś gorszym. Jestem człowiekiem."
utkwiły mi mocno w pamięci. Były mocne, ale jak prawdziwe. A zapewne niewiele ludzi je zrozumie, lub nie zwróciło na nie żadnej uwagi. A warto się nad tym zastanowić.

Pozdrawiam.

PS. Film rewelka ;)

shadowx

"A zapewne niewiele ludzi je zrozumie, lub nie zwróciło na nie żadnej uwagi. A warto się nad tym zastanowić."
Oh, oh, oh... Co za samozachwyt... Ja jednak sądzę, że całkiem pokaźna liczba telewidzów zwróciła na nie uwagę, zważywszy jaka po tych słowach nastąpiła cisza w filmie i w jakich okolicznościach była wypowiedziana.

ocenił(a) film na 10
marcin_rys

Niestety, nie mogę się zgodzić. Większość ludzi po prostu PATRZY na ekran. A nie OGLĄDA film.
A po drugie. Jeśli zauważyli tą ciszę później, to pomyśleli: "co on powiedział?". Mogę się założyć.
I nie wiem, gdzie w moich słowach widzisz samozachwyt, ale widocznie masz chyba jakiś zły dzień, czy coś, więc nie będę komentować.
To tylko moje zdanie.

ocenił(a) film na 9
shadowx

Nie sprzeczajcie się,te słowa nei są trudne w odbiorze ale za to istne i ważne,elektryzują w pewien sposób.Mysle że uważny,czyli normlany widz zauważy je,natomiast prymityw filmowy oleje,nie zauważy,film wysmieje,bo efektów nie ma specjlanych,to moje zdanie.

ocenił(a) film na 10
damek1690

O dokładnie. Efekty specjalne, jakże "ważny" dziś element filmu. Szkoda, że spora ilość osób skreśla takie filmy właśnie z powodu braku jakiejś "ekstra" akcji.
Ale dobrze, że są jeszcze tacy, co patrzą na wartość.
W każdym razie - każdy ma inny gust. Nie wszystkim musi się podobać ;)

A tak poza tym, to zakończenie jest wprost genialne. Film obejrzałam któryś raz z kolei, a ostatnia scena dalej podoba mi się, jakbym widziała ją po raz pierwszy ;)

użytkownik usunięty
shadowx

Ja nie wiem - wy na prawde spotykacie takich ludzi??? Dla mnie jak film ma rzeczoną "ekstra akcje" to jest wlasnie nudny jak flaki z olejem... Ten natomist na prawde trzymal w napieciu przez wiekszosc czasu (szkoda, ze na koniec tempo - wraz z utrata nadziei glownych bohaterow, troche zwolnilo, a caly urok popsul, wziety chyba wprost z typowych filmow ze Szwarcenegerem kierownik zakladu penitencjarnego... taka szkoda!)

Z tym, że musieli ten film jakoś zakończyć i to w taki mniej więcej sposób, jak to się stało, żeby móc na koniec dać cytat z Szekspira. Zgadzam się, że naczelnik był przerysowany, ale w granicach rozsądku.

damek1690

A ja jeszcze dodam jedno.
Zdjęcia, zdjęcia, zdjęcia!
One w dużej mierze robią ten film.
Pociąg mknący prze lodową pustynię, cały czas nieuchronnie do celu - naprawdę samograj jeśli chodzi o zrobienie odpowiedniego klimatu.