grzechu333 grzechu333

Film nieźle się zapowiada i rozkręca po czym się kończy? i nie wiem czy będzie druga część czy faktycznie się skończył ?
Super oddany klimat tamtych lat ,gdybym nie wiedział że to nowy film to pomyślał bym że nakręcili go w latach 60 ,70

• RealHag RealHag

Film się skończył i drugiej części nie będzie. Akcja filmu toczy się rok przed wybuchem I Wojny Światowej czyli w 1913 roku więc ducha lat 60-70 z pewnością nie oddaje. A teraz do rzeczy. Czy masz świadomość tego jak bardzo nie zrozumiałeś tego filmu w którym chodziło o ukazanie pewnych przemian społecznych które miały miejsce w Niemczech przed wybuchem II Wojny Światowej (nie, nie pomyliły mi się wojny). Jak to się stało że tyle osób poszło za Hitlerem? Czy nie jest on niczym silny ojciec z jednej z tych rodzin?Skąd w zwykłych ludziach wzięło się tyle nienawiści która dała początek faszyzmowi? Ech..może inaczej.. Czy wiesz kim był Friedrich Nietzsche? Poczytaj go troszkę i wróć do tego filmu, bo warto.

• cherrylady_77

Racja, film to też niezłe studium osobowości autorytarnej i mechanizmów jej tworzenia. Niestety oglądanie go, podobnie jak czytanie Nietzschego, to męczarnia.

• grzechu333 grzechu333

ja tam ogądam filmy dla przyjemności nie bawi mnie doszukiwanie sie jakiś ideologii tudzież mechanizmów i innych mądrości

• cherrylady_77

Rozumiem, że "Biała wstążka" sprawiła Ci przyjemność?

• grzechu333 grzechu333

nie strasznie smutny film ale też takie lubie ale to zakończenie mnie wkurzyło

• RealHag RealHag

Zakończenie zostawiało miejsce na refleksję. Jeśli kogoś na myślenie nie stać, to rzeczywiście może się wkurzać. Wybacz, że Cię obrażam ale po prostu mnie rozbroiłeś-czasami w filmie chodzi o coś więcej niż efektowne wybuchy i happy end

• grzechu333 grzechu333

coś podobnego? czyli brak mi mózgu ?

• RealHag RealHag

Ty to powiedziałeś. Ja po prostu uważam, że niektóre filmy nie są dla wszystkich.

• Ingrid_Bergman Ingrid_Bergman

Dokładnie. O refleksję, analizę. Drugi film tego reżysera, który zobaczyłam (po rewelacyjnej "Pianistce") i zapewne nie ostatni. Swoją drogą, zdaje się, że w tym roku będzie premiera czegoś nowego.

• PanTrojkat PanTrojkat

Zamiast Nietzschego podstawiłbym Fromma, bo ten napisał prawie to samo co Ty i to samo co pokazał Haneke. Zadawał prawie te same pytania i postawił podobną diagnozę. Właściwie ma się wrażenie, że Haneke zekranizował "Ucieczkę od wolności".
      Polecam wszystkim lekturę bo ta wyjaśnia jak dużą rolę w tym zjawisku odegrała religia protestancka (co pomaga w pełni zrozumieć kluczową postać pastora w filmie). Nietzschego znam na tyle, aby wiedzieć, że nie powinno się go tutaj mieszać. Nie chodziło w tym filmie na pewno o jego moralność Panów (bo strzelam, że to właśnie ten element jego myśli miałaś na myśli): bestialstwa wynikające z moralnej apatii to u Haneke po prostu standard.

• wiesiek_madrala wiesiek_madrala

"""Właściwie ma się wrażenie, że Haneke zekranizował "Ucieczkę od wolności".""""
        Bardzo ładnie powiedziane.

• Bartek_hc Bartek_hc
    ocena: 9

Będzie 2 część. Biała wstążka 2 - zemsta czarnej wstążki.
    Przepraszam, ale nie mogłem się powstrzymać. Posłuchaj RealHag, bo dobrze prawi i następnym razem filmy tego reżysera omijaj szerokim łukiem.

• grzechu333 grzechu333

O tak szerokim łukiem dobrze mówisz takie filmy powinny mieć inną kategorię np : Film Psychoschiz

wczytuję Ladowanie

Zgłoś nadużycie

Opisz, dlaczego uważasz, że ten wpis nie jest zgodny z regulaminem serwisu: