Niech nie czytają osoby, chcące jeszcze przeczytać książkę (nawet jeśli widziały film).
Ten film nie ma nic wspólnego z książką, jeśli chodzi o charaktery. A to zmienia wszystko! Powycinane postaci (wiem, że film i tak jest długi, ale brak Klary czy Eryki był dla mnie przesadą. Poza tym - jeśli nie było Klary, to dlaczego w końcowych scenach pojawia sie słynny wypchany niedźwiedź?)
Tonia nigdy nie spojrzałaby na Hermana H. w taki sposób, jak w filmie. Oa nim gardziła, prychała na niego, nie spojrzałaby na niego z sympatią. Nie dałaby sę pocałować w dłoń. A sam Herman w książce jest nieszkodliwym otyłym debilem. Nie było żadnego tańca.
Gerda była przyjaciółką Toni, nie nieznajomą z Amsterdamu. Nie gardziła wszystkimi mieszkańcami Lubeki i nie była bezgranicznie nieszczęśliwa.
Ida Jungmann była siwa :)
Tu znów nasuwa mi się pisanie o Klarze - była siostrą Toma, Chrystiana i Toni, nie mam pojęcia, czemu pominiętą w filmie. Wyszła za mąż za pastora, który po jej śmierci mógł (za zgodą senatorowej, jeszcze wtedy żyjącej, bez wiedzy Toma) zachować jej posag, co w dużej mierze przyczyniło się do wielkich strat finansowych firmy Buddenbrook.
Tonia po małżeństwach jeszcze bardziej obrosła dumą, nabrała zwyczaju wykrzykiwania m.in "Grunlich! Permaneder!" etc. Z małżeństwa z Grunlichem miała córkę, Erykę, która wyszła za mąż i urodziła Elżbietę. Jej mąż poszedł do więzienia, potem uciekł do Londynu.
Mogłabym pisać wiele, ale napisze - jako ekranizacja książki film ma u mnie 2/10 (kłótnie Toma z Chrystianem były świetne). Ale jako że film sam w sobie, gdybym nie znała ksiązki, zachwyciłby mnie, zasłużył na 4/10.
Ufff. Koniec referatu :)
Polecam książkę :)
- filmweb24
- filmweb24
- newsy
- recenzje
- publicystyka
- powiększenie
- premiery i zapowiedzi
- repertuar kin
- DVD/Blu-ray
- filmweb poleca