Więc wytłumaczę, film opowiada o źle zaplanowanej akcji wojskowej. Która przerodziła się w
krwawą jatkę. Miała trwać 30min a skończyło się jak skończyło. Dlaczego Somalijczycy nie
mogą trafić w amerykańskich żołnierzy? Bo są niewyszkoleni a w dodatku strachliwi i strzelają
w większości z AK-47 i temu podobnych...
Oglądając ten film mając 15 lat na karku nie zrobił na mnie szczególnego wrażenia.A nawet z tego co pamiętam to wtedy w połowie wyłączyłem i jednak zapuściłem sobie film "przyrodniczy".Dziś po ponad dekadzie odtworzyłem go sobie jeszcze raz. Patrząc na tą świetną ekranizację czułem tą wojnę dosłownie na własnej skórze,...
więcejFilm jest bardzo dobrze zrobiony. W sumie jednak to tylko krwawa nawalanka z przesłaniem o heroizmie amerykańskiego żołnierza (zob. drętwe teksty na końcu filmu). Niewiele wnosi to do rozumienia ani Somalii, o której nic w tym filmie nie powiedziano, ani człowieka w wojnie (ponadto, że cierpi i się boi). Taka typowa...
więcejNie bede ukrywal ze jest to jeden z najlepszych filmow R.SCOTTA ze swietnym klimatem akcja i
wielka iloscia znanych aktorow... A ta ciekawostka motoryzacyjna jest w 2 godzinie 6 minucie i 31
sekundzie filmu jak zolnierze chowaja sie za wrakiem auta... Na 1 rzut oka pojawil sie
sentymentalny usmiech na mojej...
Ludzie się mnie pytają: "Hej ty. Co ty robisz, człowieku? Dlaczego?
Co ty jesteś jakiś maniak wojenny?"
Ja chcę ocalić ten cholerny świat.
Dlaczego?
Nie zrozumieją, dlaczego to robimy.
Nie zrozumieją...
Że to chodzi o człowieka, który stoi obok ciebie.
I to jest to.
bez tego tekstu byłoby co najmniej...
kino wojenne (jak dla mnie oczywiście), obraz, który ukazuje dobrze wyszkolonych, uzbrojonych i pewnych siebie żołnierzy, ginących przez głupotę i nieudolność tych, którzy całą akcję zaplanowali, czyli po raz kolejny "USA zalicza wpadkę", jeśli chodzi o całość to jest znakomicie zrealizowana, świetne zdjęcia, realizm,...
więcejNa początku w mojej głowie ciągle rodziła się myśl ,,O! To ten aktor!, O! Jaime Lannister!, A tego to ja skąd znam? ( jak się okazało nie poznałem Orlando Blooma :P). Tam jest mega dużo aktorów, którzy zagrali główne role w różnych produkcjach z ostatnich lat. Może nie są to filmy z najwyższej półki i czasami mniej...