Helikopter w ogniu

Black Hawk Down
2001
7,8 319 tys. ocen
7,8 10 1 318528
7,4 39 krytyków
Helikopter w ogniu
powrót do forum filmu Helikopter w ogniu

Dno

użytkownik usunięty

Kolejnych trzystu, bezsensowna nudna strzelaninka brak jakiegokolwiek sensu a ocena taka wysoka teraz robi sie takie właśnie filmy w których nie ma praktycznie nic , 3 godziny zmarnowane dno

Co może wiedzieć taka osoba jak ty o filmach. Oceniłeś film Wykiwać klawisza na 10/10 (śmiech) C.K. Dezerterzy na 10/10 Pingwiny z Madagaskaru: Misja Świąteczna na 8/10 Poznaj moich Spartan na 6/10 Wakacje Jasia Fasoli 7/10 Terminator 2 na 1/10 a Ojciec Chrzestny tylko na 4/10
Troll albo burak

ocenił(a) film na 10
szymas93

Argumentacja w stylu "nie znasz się, bo taki a taki film oceniłeś tak a tak" jest wyjątkowo idiotyczna. Może byś tak raczył jakoś uzasadnić, czemu uważasz, że film nie jest zły?
A odpowiadając na pytanie autora tematu: Ten film, powstał, aby przypomnieć o zapomnianym przez ludzi i Boga kraju, tym co się tam wydarzyło, a co próbowano zamieść pod dywan. Powiedzieć, że to film oparty na faktach, to za mało. To precyzyjna w każdym szczególe rekonstrukcja tzw "Bitwy o Mogadiszu", nie ma tu ani jednej zmyślonej sceny, nawet dialogi są niemal dokładnie przeniesione ze stenogramów US Army. Polecam książkę, w oparciu o którą powstał film, tym bardziej że w końcu (po 12 latach!) ukazało się jej polskie wydanie.

użytkownik usunięty
_SetH_

Widze że obraziłem fana tego filmu masz racje może za ostro wypowiedziałem się o tym filmie ale jeszcze raz powtarzam ja nie oceniam tamtych wydarzeń , tamtych ludzi . Powiedziałem kolejnych trzystu ale z przekąsem i nie bez powodu porównałem ten film do właśnie niego. 300 opisuje losy żołnierzy którzy tragicznie gineli za słuszną sprawe i przeciwstawili sie o wiele większej sile przeciwnika podobnie jak w helikopter w ogniu . Żołnierze w helikopter w ogniu są obdażani kultem szacunkiem ale czy ja ich oceniam czy ja oceniam tamtych ludzi ? Nie , ja oceniam kolejny film w którym nie bierze pod uwage niczego innego oprócz strzelania wybuchów efektów specjalnych podobnie jak w trzystu i nie bez powodu porównuje go właśnie do niego . Jeżeli będziemy podziwiać tego typu filmy to niedługo trudno będzie znaleźć film który naprawde ukazuje jakąś prawde i o czymś mówi daje jakąś wartość jak zachowują się naprzykład dzieci po jego obejrzeniu ? Z pewnością mówią największymi wartościami w życiu jest honor pomoc drugiemu człowiekowi , czy dzisiejsze dzieci wyznają tego typu wartości ? Czy wręcz przeciwnie ale zajebiście sie zabijali ale ten dostał ! Ale ten oberwał ale te turki to szmaty zabić ! Czy w swoim życiu respektują zasady honoru dobra odwagi ? Czy ten film za cel główny daje sobie pokazać te wartości czy puste strzelanie bo mi sie wydaje że przez 2 godziny jest strzelanie pauzowane krótkimi dialogami. No jaką wartość on niesie prócz zabijania no i oczywiście tych super efektów ? Dobra powiesz no ale przecież jak ukazać walke bitwe ? a jak ukazano ją np w Szeregowiec Ryan ? Książka z pewnością jest rewelacyjna no ale film nie czekam na odpowiedź

użytkownik usunięty
_SetH_

brak mi w twojej wypowiedzi pozytywnych aspektów przemawiających za filmem Helikopter w ogniu. Temat z pewnością jest troszkę arogancki ale zrobiłem to po to aby był szeroki odzew. Podobnie w przypadku Avatara . Jak wcześniej mówiłem szanuje film Lista Schindlera , no właśnie ale dla czego . Postarajmy porównać ze sobą te dwa filmy . Ktoś podawał argumentacje , Helikopter w ogniu jest super bo mówi o wojnie i śmierci ludzi. Ktoś mówił że powstał on na podstawie rewelacyjnej książki i dlatego jest super. Czy to są wyznaczniki dobrego filmu ? Czy żeby film odniósł sukces muszą być w nim efekty ,akcja no i przy okazji niby wydarzenia historyczne żeby zlepić to do kupy ? Bo moim zdaniem Lista Schindlera ukazywała tragedie wojny , śmierć niewinnych ludzi ale czy w taki sam sposób jak Helikopter w ogniu. Czy po oglądnięciu Helikopter w ogniu mówimy o wydarzeniach historycznych czy tu cytuje " ale ten tamtemu przywalił " , "ha ha ale go rozwalił ". Bo ja myślę że to drugie . A po liście Schindlera mówimy ale fajnie zabili tego żydka czy jest cisza i refleksja nad sobą tamtymi wydarzeniami. Niby dwa filmy wojenne , niby obie " strzelanki " ale tak się od siebie różniące .Teraz robi się przereklamowane filmy akcji takie jak Helikopter w ogniu których jestem ogromnym przeciwnikiem dlatego tak krytycznie wypowiadam się na ich temat . Czekam na odpowiedź.

użytkownik usunięty
szymas93

Widze że obraziłem fana tego filmu masz racje może za ostro wypowiedziałem się o tym filmie ale jeszcze raz powtarzam ja nie oceniam tamtych wydarzeń , tamtych ludzi . Powiedziałem kolejnych trzystu ale z przekąsem i nie bez powodu porównałem ten film do właśnie niego. 300 opisuje losy żołnierzy którzy tragicznie gineli za słuszną sprawe i przeciwstawili sie o wiele większej sile przeciwnika podobnie jak w helikopter w ogniu . Żołnierze w helikopter w ogniu są obdażani kultem szacunkiem ale czy ja ich oceniam czy ja oceniam tamtych ludzi ? Nie , ja oceniam kolejny film w którym nie bierze pod uwage niczego innego oprócz strzelania wybuchów efektów specjalnych podobnie jak w trzystu i nie bez powodu porównuje go właśnie do niego . Jeżeli będziemy podziwiać tego typu filmy to niedługo trudno będzie znaleźć film który naprawde ukazuje jakąś prawde i o czymś mówi daje jakąś wartość jak zachowują się naprzykład dzieci po jego obejrzeniu ? Z pewnością mówią największymi wartościami w życiu jest honor pomoc drugiemu człowiekowi , czy dzisiejsze dzieci wyznają tego typu wartości ? Czy wręcz przeciwnie ale zajebiście sie zabijali ale ten dostał ! Ale ten oberwał ale te turki to szmaty zabić ! Czy w swoim życiu respektują zasady honoru dobra odwagi ? Czy ten film za cel główny daje sobie pokazać te wartości czy puste strzelanie bo mi sie wydaje że przez 2 godziny jest strzelanie pauzowane krótkimi dialogami. No jaką wartość on niesie prócz zabijania no i oczywiście tych super efektów ? Dobra powiesz no ale przecież jak ukazać walke bitwe ? a jak ukazano ją np w Szeregowiec Ryan ? Co do ojca Chrzestnego ten film do mnie nie trafił ale ma wiele zwolenników przy tym masz racje może za słabo go oceniłam ale pozatym czekam na odpowiedź

ocenił(a) film na 10

Chłopie, ale pieprzysz bzdury:)

użytkownik usunięty
Millwall

brak mi w twojej wypowiedzi pozytywnych aspektów przemawiających za filmem Helikopter w ogniu. Temat z pewnością jest troszkę arogancki ale zrobiłem to po to aby był szeroki odzew. Podobnie w przypadku Avatara . Jak wcześniej mówiłem szanuje film Lista Schindlera , no właśnie ale dla czego . Postarajmy porównać ze sobą te dwa filmy . Ktoś podawał argumentacje , Helikopter w ogniu jest super bo mówi o wojnie i śmierci ludzi. Ktoś mówił że powstał on na podstawie rewelacyjnej książki i dlatego jest super. Czy to są wyznaczniki dobrego filmu ? Czy żeby film odniósł sukces muszą być w nim efekty ,akcja no i przy okazji niby wydarzenia historyczne żeby zlepić to do kupy ? Bo moim zdaniem Lista Schindlera ukazywała tragedie wojny , śmierć niewinnych ludzi ale czy w taki sam sposób jak Helikopter w ogniu. Czy po oglądnięciu Helikopter w ogniu mówimy o wydarzeniach historycznych czy tu cytuje " ale ten tamtemu przywalił " , "ha ha ale go rozwalił ". Bo ja myślę że to drugie . A po liście Schindlera mówimy ale fajnie zabili tego żydka czy jest cisza i refleksja nad sobą tamtymi wydarzeniami. Niby dwa filmy wojenne , niby obie " strzelanki " ale tak się od siebie różniące .Teraz robi się przereklamowane filmy akcji takie jak Helikopter w ogniu których jestem ogromnym przeciwnikiem dlatego tak krytycznie wypowiadam się na ich temat . Czekam na odpowiedź.

ocenił(a) film na 10

Swoją krótką i dosadną odpowiedź oparłem na Twojej chorej postawie domagającej się tego by film opowiadał o rzeczach poważnych,m jakichś ideach, itp.
Po pierwsze, nikt nigdzie w żadnej konstytucji, czy to amerykańskiej, czy holiłódzkiej, czy jakiejkolwiek innej, nie napisał, że film musi posiadać przekaz i zmuszać do myślenia.
Po drugie, jeżeli ktoś już szuka jakichś idei i wartości, to "Black Hawk Down" takowe posiada.
Po trzecie, rozśmieszyło mnie to zdanie cyt
". Jeżeli będziemy podziwiać tego typu filmy to niedługo trudno będzie znaleźć film który naprawde ukazuje jakąś prawde".
Tak się składa, że omawiany przez nas film jak najbardziej ukazuje prawdę, czyż nie?
Po czwarte wreszcie Stone przedstawił film tak jak chciał przedstawić i zrobił to świetnie. Jak miał wyglądać ten film? Dwie godziny gadania o niczym i pięć minut rąbanki? Piec minut gadania i dwie godziny rąbanki w czasie której zobaczymy co najwyżej dwie karabinowe serie i jeden wybuch? Prezentujesz standardowe dopieprzanie się dla samego dopieprzania.

ocenił(a) film na 9
Millwall

"Fajnie że trafiła się w końcu jakaś inteligentna osoba" mówi samo za siebie chyba tego komentować nie trzeba reszta to pół inteligenci "no ale brak mi w twojej tych pozytywnych aspektów przemawiających za filmem Helikopter w ogniu." Napisał to wszystkim osobom wszyscy napisali to samo a on nadal nie czyta ze zrozumieniem. "Temat z pewnością jest troszkę arogancki ale zrobiłem to po to aby był szeroki odzew" - faktycznie wyjątkowo się konrus2000 nudzi w domu za 2 miesiące znów będzie miał gorszy dzień , i wejdzie tutaj odpiszę wszystkim tak od co przejaw frustracji samotności czy nudy, Już nawet nie można lubić tego czego się chce bo przecież lubisz dno i taki "element filmwebowy" będzie udawał znawcę i mi wmawiał co ja mam lubić a co nie i nakazywał spowiedź za co to lubię a za co nie... Proponuję z nim nie wchodzić w ogóle w dyskusję. Gość ocenia Terminator 2 1/10??? o co chodzi fakt może nie lubi sfi bo Transformers tez na 1/10 chociaż nie lubiąc takich filmów trzeba być totalnym ignorantem żeby je tak ocenić chyba nie widział filmów klasy C ale pewnie jego inteligencja nie skala się takim filmem.

ja napisalam,ze za dlugi i film dla facetow i nie wiem czy powinna wchodzic na filmweb bo mnie zastrzela ;) taka afera o balagan

użytkownik usunięty
szymas93

ocenił(a) film na 9

300 to film z 2006 roku a ten jest z 2001. Więc stwierdzenie kolejnych 300stu hmmm brzmi nieco idiotycznie w odniesieniu do tego filmu nie uważasz? Idziak zrobił kawał dobrej roboty zdjęciowej a Zimmer kawał dobrej muzyki.
"bezsensowna nudna strzelaninka" jak to określiłeś no w końcu to film wojenny dziwne żeby tam nie strzelali. Cóż szanuje Twój gust jedni wolą Disco Polo drudzy muzykę poważną . Tyle i nie czekam na odpowiedź :)

użytkownik usunięty
HeadDNB

ocenił(a) film na 9

nie chce mi się z Tobą gadać skoro wklejasz wszystkim tą samą odp tzn że nie szanujesz ludzi ale zrobiłeś to po żeby tylko prowokować. Dno czyli dałeś 1 temu filmowi? . Tutaj pełno takich debili co nie używają pełnej skali tylko walą 1 albo 10 :)
Pozdrawiam :)

O ile 300 mi się wcale nie podobało, o tyle "Helikopter w ogniu" uwielbiam...

użytkownik usunięty
DagnaMara

a czym twoim zdaniem różnili się 300 od Helikopter w ogniu ? No bo na pewno nie efektami i fabułą ? oba te filmy to typowa przereklamowana sieka bez żadnego sensu wiesz każdy ma swoje zdanie ale film który dostaje oscara moim zdaniem powinien wyróżniać się przynajmniej fabułą i głębią

Dlaczego porównujesz film na podstawie komiksu, który z historią nie ma tak naprawdę nic wspólnego z filmem na podstawie świetnej książki, na faktach, gdzie pokazane są sylwetki ludzki, którzy naprawdę ginęli? Nie rozumiem tego, to po pierwsze. Po drugie ta cała "przereklamowana sieka" to wojna, chyba nie sądzisz, że tam się bawią pistolecikami na wodę? Po co oglądasz takie filmy, skoro ich nie rozumiesz? Przerzuć się na komedie romantyczne, one oczywiście nie są przereklamowane... Zresztą ja tylko napisałam, że "300" to dla mnie dno, a "Helikopter..." mi się podobał. Po trzecie, ja już dawno przestałam zaliczać Oscary do nagród doceniających dobry film. Mi się ten film podobał, a fabułę widziałam i głębię też, każdy ma prawo do swojego zdania, ja twoje szanuje, więc na mnie po tym komentarzu z łaski swojej nie naskakuj. Dziękuję.

ocenił(a) film na 9
DagnaMara

Jak ktoś porównuje realia do fikcji tak jak Twój przedmówca ''Helikopter w ogniu'' do ''300'' to taki z niego ''znaffca'' kina ,że .... Co do tych Oskarów to przyznam Ci rację ,bo czym słynne statuetki tak na prawdę są? Wyróżnieniem? Titanic jest akurat tego prostym przykładem. Zresztą wiele innych filmów również, ale .... lepiej głowy sobie tym nie zaprzątać i dalej robić swoje czyli oglądać filmy bo się lubi i oceniać według swojego gustu, odbioru i logiki , a nie bo jest coś na topie ;)
pozdrawiam

djrav77

Ja nie mam nic do Oscarów, po prostu bardziej cenię sobie chociażby nagrody europejskie, uważam że bardziej doceniają film, to wszystko, z niektórymi werdyktami Gildii się po prostu nie zgadzam, to że jakiś film dostanie nie wiem ile Oscarów tak naprawdę nic dla mnie nie znaczy, bo film może mi się nie podobać, ale czasami mnie po prostu denerwuje, że wielu ludzi wstawia najwyższe oceny bo zobaczy napis "10 Oscarów" wytłuszczone i powiększone do maksimum na plakacie... W każdym razie jestem wręcz zszokowana, że założyciel tematu nie kontynuował swoich "mądrości" :p

ocenił(a) film na 9
DagnaMara

No cóż, jeżeli kończą się argumenty (jakie by nie były) i nie ma się nic więcej ciekawego do powiedzenia, albo dociera do kogoś ,że właśnie jego posty czytają dziesiątki osób, a on chociaż anonimowy to jednak i tak się błaźni na scenie ,to po co walczyć? Po co w ogóle zaczynać taki wątek? Dla mnie również niezrozumiała taktyka. Wiem coś o tym bo ostatnio przeszedłem brzemienną drogę z kimś komu też się skończyły argumenty podczas ''przekomarzania się'' przy temacie jaki założyłem do filmu ''Requiem dla snu''. Życie ;)

djrav77

"Requiem dla snu" nie miałam jeszcze okazji zobaczyć, ale mam nadzieję że kiedyś obejrzę, bo podobno jest bardzo dobry i nie mówię tego tylko dlatego, że Jared Leto jest niczego sobie :p Trochę poczytałam te twoje "przekomarzanie się". Temat: "Podróż na dno piekła" tak? Chodzi ci o użytkownika JesusChrysler? No tak, niektórzy ludzie lubią się wykłócać :) Nie wiem czy on wypowiadał się jak szesnastolatka, to pojęcie względne i może mylić (obecnie sama mam tyle lat, a ludzie jakoś z tego co piszę przeważnie biorą mnie za straszą, sama też spotkałam się z ludźmi starszymi od siebie, którzy pisali jakby nigdy nie widzieli słownika ;) ) chyba miał po prostu własne zdanie (jakie by nie było), trochę tylko za dużo w to wszystko brnął, wczuł się, na co dzień też można spotkać takich ludzi, co wmuszą w ciebie swoje zdanie choćby nie wiem co, bo nie przeżyją. Oh, jakże ja nie lubię z takimi ludźmi rozmawiać, cokolwiek byś nie powiedział, nawet jeśli masz rację i oni o tym wiedzą, i tak obstawiają przy swoim... Masz rację - Życie...

użytkownik usunięty
djrav77

Wiesz jest wiele filmów mówiących o ważnych rzeczach , o wojnie , ale w helikopter w ogniu nie zauważyłem zbytniego nawiązywania do historii , dat , konkretnych osób , widziałem zatem typową rzeź których jest na prawdę wiele . Weźmy pod uwagę wspaniały film Lista Schindlera on też mówi o wojnie , ale tu nasuwa się pytanie w jaki sposób to robi i dlaczego nie trafił do typowego nastolatka , jak to ktoś opisał w innych komentarzach "hamburgerowca" . Djrav 77 z którym rozmawiałaś słusznie zauważył że może faktycznie temat który zapodałem jest zbyt ostry i pewnie ma racje ale zrobiłem to po to aby był jakiś odzew i żeby zapoznać się jako tako z opiniami innych użytkowników . Tak ostro wypowiadam się tylko na tematy trzech filmów którymi gardzę 300 , Avatar i właśnie Helikopter w ogniu. Jeżeli będziemy popierać tego typu produkcje to niedługo nie będzie żadnych filmów które faktycznie wyróżniały by się tą głębią o którą dzisiaj na prawdę trudno . W komentarzach zauważamy OPINIE NA TEMAT FILMU od innych użytkowników i ARGUMENTACJE za tym filmem . Co widzimy pojedyncze słowa trolu matole frajerze i myślisz że kto daje takie typu komentarze jak nie ci hamburgerowcy o których mowa. Ja się im nie dziwie bo trudno powiedzieć coś inteligentnego na temat tak błachego , skromnego , pustego filmu. Ku mojemu zdziwieniu na temat Avatara ludzie wykrzesali jakieś argumenty ale to były rzadkie wyjątki . Nie ma wątpliwości ten film trafił swoją głębią przekazu przeważnie do dzieci i nastolatków. Dlaczego nikt nie podał żadnego rozbudowanego argumentu na jego temat , bo ja przeciwko jemu mogę się rozpisywać i to nie jest pusta krytyka mająca na celu obrazić fanów filmów akcji tylko mająca na celu pokazać błachość tej produkcji. Czekam na odpowiedź a co do książki to jest na prawdę rewelacyjna ale my mówimy teraz o filmie

użytkownik usunięty
djrav77

Fajnie że trafiła się w końcu jakaś inteligentna osoba . Szczerze powiedziawszy masz dużo racji , no ale brak mi w twojej tych pozytywnych aspektów przemawiających za filmem Helikopter w ogniu. Temat z pewnością jest troszkę arogancki ale zrobiłem to po to aby był szeroki odzew. Podobnie w przypadku Avatara . Jak wcześniej mówiłem szanuje film Lista Schindlera , no właśnie ale dla czego . Postarajmy porównać ze sobą te dwa filmy . Ktoś podawał argumentacje , Helikopter w ogniu jest super bo mówi o wojnie i śmierci ludzi. Ktoś mówił że powstał on na podstawie rewelacyjnej książki i dlatego jest super. Czy to są wyznaczniki dobrego filmu ? Czy żeby film odniósł sukces muszą być w nim efekty ,akcja no i przy okazji niby wydarzenia historyczne żeby zlepić to do kupy ? Bo moim zdaniem Lista Schindlera ukazywała tragedie wojny , śmierć niewinnych ludzi ale czy w taki sam sposób jak Helikopter w ogniu. Czy po oglądnięciu Helikopter w ogniu mówimy o wydarzeniach historycznych czy tu cytuje " ale ten tamtemu przywalił " , "ha ha ale go rozwalił ". Bo ja myślę że to drugie . A po liście Schindlera mówimy ale fajnie zabili tego żydka czy jest cisza i refleksja nad sobą tamtymi wydarzeniami. Niby dwa filmy wojenne , niby obie " strzelanki " ale tak się od siebie różniące .Teraz robi się przereklamowane filmy akcji takie jak Helikopter w ogniu których jestem ogromnym przeciwnikiem dlatego tak krytycznie wypowiadam się na ich temat . Czekam na odpowiedź.

ocenił(a) film na 9

Na razie mogę powiedzieć tyle. Zabiły mnie niektóre Twoje oceny ,które ujrzałem przy filmach przez Ciebie oglądniętych. A jeżeli chodzi o ''Helikopter w ogniu'' to zapraszam na mój temat do filmu :)
ps... Wall-E 2/10??????

ocenił(a) film na 9
djrav77

"Fajnie że trafiła się w końcu jakaś inteligentna osoba" mówi samo za siebie chyba tego komentować nie trzeba reszta to pół inteligenci "no ale brak mi w twojej tych pozytywnych aspektów przemawiających za filmem Helikopter w ogniu." Napisał to wszystkim osobom wszyscy napisali to samo a on nadal nie czyta ze zrozumieniem. "Temat z pewnością jest troszkę arogancki ale zrobiłem to po to aby był szeroki odzew" - faktycznie wyjątkowo się konrus2000 nudzi w domu za 2 miesiące znów będzie miał gorszy dzień , i wejdzie tutaj odpiszę wszystkim tak od co przejaw frustracji samotności czy nudy, Już nawet nie można lubić tego czego się chce bo przecież lubisz dno i taki "element filmwebowy" będzie udawał znawcę i mi wmawiał co ja mam lubić a co nie i nakazywał spowiedź za co to lubię a za co nie... Proponuję z nim nie wchodzić w ogóle w dyskusję. Gość ocenia Terminator 2 1/10??? o co chodzi fakt może nie lubi sfi bo Transformers tez na 1/10 chociaż nie lubiąc takich filmów trzeba być totalnym ignorantem żeby je tak ocenić chyba nie widział filmów klasy C ale pewnie jego inteligencja nie skala się takim filmem. Nie wchodziłby z tym osobnikiem w dalszą dyskusję.

użytkownik usunięty
HeadDNB

No masz dużo racji i zgadzam się z tym że moje oceny nie są adekwatne do wartości filmu. Masz racje to jest może przejaw mojej irytacji po tym filmie i oceniam go zbyt ostro. Nie warto z nim wchodzić w dyskusje , myślę że gdy faktycznie nie ma pozytywnych argumentów przemawiających za tym filmem to ciężko o nim coś więcej powiedzieć. Chodzi mi oczywiście o to {COŚ} co powinien posiadać film który jest nagradzany tak prestiżowymi nagrodami. Mówiłeś że znowu będę miał gorszy dzień i wyżyje się na kolejnym Helikopterku . Myślę że dobry film który otrzymuje nagrody nie spotyka się z tak szeroką falą krytyki. Czy w pozostałych komentarzach znalazłeś jakieś bardziej pozytywne uzasadnione argumenty przemawiające za nim ? Bo ja się z takimi nie spotkałem . Mówiłeś że nie warto z nim wchodzić w dyskusje bo i tak będzie mówił jedno i to samo. Okazuje się że wziąłem sobie do serca komentarze od niektórych użytkowników i stwierdzam że za mocno oceniłem ten film . Niestety nie da się już skorygować tematu . Z góry przepraszam za pożyczenie sobie od ciebie tej,, inteligentnej osoby" nawet tego nie zauważyłem ale to może przez to że utkwił mi w pamięci twój komentarz . Masz racje nie lubię science fiction i zbyt mocno oceniam tego typu produkcje . No masz dużo racji na temat mojej osoby i moich potknięć ale nie zauważyłem u ciebie dyskusji na temat Helikopter w ogniu ? A ja dalej swoje , dzięki za komentarze od ciebie i szczerze powiedziawszy to nie miałem w 100 % racji odnośnie tego filmu . A tobie naprawdę tak spodobał się ten film ? Bo my się już potyczkujemy spory kawał czasu i tylko z tobą nie doszedłem jako tako do porozumienia . Czekam na odpowiedź , a i jak byś dał rade to napisz do mnie : )

ocenił(a) film na 9

Przecież Ci tyle osób napisało za co lubią ten film nie zamierzam się powtarzać . Chcesz uzasadnienia bo masz taką zachciankę piszesz post i żądasz spowiedzi od każdego z nas za co ten film się podoba a za co nie. Szczerze guzik się dowiesz a myśleć sobie możesz co chcesz że brak mi argumentów że nie potrafię obronić filmu który mi się podobał. Zwisa mi to :):) nie chce mi się nic więcej pisać.

użytkownik usunięty
HeadDNB

Ale i tak wielkie dzięki za komentarze , każdy ma swoje zdanie i ja to szanuje : )

użytkownik usunięty
DagnaMara

Wiesz jest wiele filmów mówiących o ważnych rzeczach , o wojnie , ale w helikopter w ogniu nie zauważyłem zbytniego nawiązywania do historii , dat , konkretnych osób , widziałem zatem typową rzeź których jest na prawdę wiele . Weźmy pod uwagę wspaniały film Lista Schindlera on też mówi o wojnie , ale tu nasuwa się pytanie w jaki sposób to robi i dlaczego nie trafił do typowego nastolatka , jak to ktoś opisał w innych komentarzach "hamburgerowca" . Djrav 77 z którym rozmawiałaś słusznie zauważył że może faktycznie temat który zapodałem jest zbyt ostry i pewnie ma racje ale zrobiłem to po to aby był jakiś odzew i żeby zapoznać się jako tako z opiniami innych użytkowników . Tak ostro wypowiadam się tylko na tematy trzech filmów którymi gardzę 300 , Avatar i właśnie Helikopter w ogniu. Jeżeli będziemy popierać tego typu produkcje to niedługo nie będzie żadnych filmów które faktycznie wyróżniały by się tą głębią o którą dzisiaj na prawdę trudno . W komentarzach zauważamy OPINIE NA TEMAT FILMU od innych użytkowników i ARGUMENTACJE za tym filmem . Co widzimy pojedyncze słowa trolu matole frajerze i myślisz że kto daje takie typu komentarze jak nie ci hamburgerowcy o których mowa. Ja się im nie dziwie bo trudno powiedzieć coś inteligentnego na temat tak błachego , skromnego , pustego filmu. Ku mojemu zdziwieniu na temat Avatara ludzie wykrzesali jakieś argumenty ale to były rzadkie wyjątki . Nie ma wątpliwości ten film trafił swoją głębią przekazu przeważnie do dzieci i nastolatków. Dlaczego nikt nie podał żadnego rozbudowanego argumentu na jego temat , bo ja przeciwko jemu mogę się rozpisywać i to nie jest pusta krytyka mająca na celu obrazić fanów filmów akcji tylko mająca na celu pokazać błachość tej produkcji. Czekam na odpowiedź a co do książki to jest na prawdę rewelacyjna ale my mówimy teraz o filmie

Nie chciałam cię swoimi komentarzami zbulwersować, jeśli tak się stało to przepraszam... Zaczęłam niewinnym komentarzem, ty go pociągnąłeś i wyszła z tego trochę niemiła dyskusja, za którą jednak nie zamierzam przepraszać, bo fajnie że ma ona miejsce.

Okazuje się, że w niektórych kwestiach mamy rację. Ja także nie rozumiem kultu niektórych filmów i tak się składa, że na mojej liście jest "300". Nie rozumiem jak ten film może się komukolwiek podobać, tym bardziej tracę szacunek do mojego brata i ojca za każdym razem, kiedy się nad nim podniecają. Nigdy nie potrafię powstrzymać się od komentarza, kiedy ten film wkracza na scenę i staje się tematem dyskusji. Nie rozumiem jednak, dlaczego porównałeś do niego "Helikopter w ogniu". One się różnią. Rozumiem, że w obydwu nie dostrzegłeś jakiegoś sensu, który możliwe że dostrzegłam ja, ale chyba się zgodzisz, że siłą rzeczy "Helikopter" jest lepszy od "300", bo chyba gorszego filmu już być nie może, ale możliwe że to tylko moje zdanie.

"Listę Schindlera" widziałam już parę razy i to już jakiś czas temu. Tak się składa, że doceniam ten film, ale on także nie jest do końca tak wybitny, jak go malują. Mamy tu postać człowieka, który naprawdę żył i ze "złego" nawrócił się na tego "pomagającego". Wydał ostatni grosz, stał się bohaterem. Ale choćby nie wiem, jakie wartości przekazywał i jakie miał tło historyczne, również jest nastawiony na zyski komercyjne i jest w pewien sposób przekłamany, albo chociaż naciągany, podobnie jak (twoim zdaniem) "Helikopter w ogniu". Chociażby scena, w której Izaak Stern spisuje nazwiska dyktowane przez Schindlera jest filmową fikcją.

Co do "Avatara", nie jest to film moim zdaniem wybitny, jest przełomem w kinematografii i dlatego wszyscy się nad nim zachwycają, ale nie jest to także film zły. Jest prosty i wielu "krytyków" może go mieszać z błotem, ale obejrzeć można i widziałam wiele gorszych filmów, po których miałam ochotę walić głową w ścianę.

Masz prawo mieć własne zdanie co do "Helikoptera w ogniu". Ja widziałam w nim sens i go doceniam, ty nie. Zdarza się. Ale skoro go tak oczerniasz, to podaj mi trochę dokładniejsze uzasadnienie, dlaczego. Wybacz, ale argumentu "bezsensowna strzelaninka" po prostu nie kapuję.

użytkownik usunięty
DagnaMara

Dzięki za komentarze i dyskusje. A co do mojej tak mocnej oceny na temat Helikopter w ogniu to masz 100 % racje nie powinienem oceniać tak źle dosyć dobrego filmu . Tak naprawdę to chodziło mi może bardziej o te nagrody , które moim zdaniem powinny trafić do filmów innego pokroju. Do filmu osobiście nic nie mam , a biorąc pod uwagę to że gdyby w tym filmie byli przedstawieni polscy żołnierze był bym za tym aby taki film został w jakiś sposób wyróżniony . No i tu sam sobie zaprzeczam ale tak na prawdę czekałem na taki właśnie argument . Sądzę że nie powinienem tak mocno oceniać tego filmu. Ale przekonał mnie do tego ten HeadDNB znasz go może ? Zawsze zwracał się do ciebie : ) , a do mnie nigdy . No właśnie ale tu nasuwa się pytanie czy oceniał mają osobę czy film . Bo ja myślę że to pierwsze . Z każdym udało mi się jako tako dojść do porozumienia a z nim nie i szczerze powiedziawszy ma dużo racji . I wie o czym mówi bo dokładnie śledzi ten temat i wyłapał kilka moich potknięć . No nic jeszcze raz dzięki za dyskusje i czekam na odpowiedź : )

Nie wiem dlaczego przywiązujesz aż taką wagę do Oscarów. Dla mnie te nagrody mało znaczą, przeważnie przyznają je filmom, które moim zdaniem na nie, nie zasługują, a omijają te naprawdę wartościowe. Spójrz tylko na "Zakochany Szekspir" - 7 Oscarów (śmiech na sali jak dla mnie).

HeadDNB raczej nie zwracał się do mnie, to nie na moje posty odpowiadał i nie, nie znam go. Ale pozwól, że powtórzę moje pytanie, bo jeszcze mi na nie nie odpowiedziałeś: Dlaczego tak oceniasz "Helikopter" a nie inaczej. Zastrzegam, że nie chcę cię przekonywać do mojej opinii, bo masz prawo do własne i fajnie, że ją masz, ale chciałabym poznać twój tok rozumowania, a ty mi tego nie ułatwiasz. Podaj jakieś konkretne argumenty :)

użytkownik usunięty
DagnaMara

Wiesz film sam w sobie mi w niczym nie przeszkadza chodziło mi tu głównie o te prestiżowe nagrody które otrzymał. Ale też podsumowując wartość intelektualna tej produkcji to stwierdzam że nie jest zbyt wysoka i nie ma tu co krytykować . Jest w nim pokazana ta koleżeńskość i oddanie za ojczyznę no i tu nasuwa się pytanie o co mi chodzi ? W wielu filmach są pokazane dobre ważne rzeczy a nie są one aż tak doceniane. Głównym argumentem przeciwko Helikopter w ogniu jest ta błachość której nie powinno być w filmach dużego pokroju. Zadajmy sobie pytanie jakimi wrażeniami wymieniają się osoby które obejrzały ten film i co biorą sobie z niego do serca ? Ale zabili tych Islamistów , ale ten temu przywalił . Patrząc w dwóch pryzmatach ja wracając po ciężkim dniu do domu , robię sobie kolację , biorę prysznic , siadam przed telewizorem i włączam film. Jest to oczywiste że chciał bym się jako tako rozerwać i obejrzeć szybko film z dobrymi efektami .Jest to lekki ciekawy dla niektórych film. To są argumenty przemawiające oczywiście za Helikopter w ogniu ale w tym tak zwanym domowym kinie , ale gdy idziemy na gale rozdania Oscarów wszyscy w garniturach , największa elita światowego kina i widzi pokrzywdzenie innych na prawdę dobrych filmów przez bardzo dobry ale film akcji nie mający w sobie praktycznie nic to ci pokrzywdzeni reżyserzy następnym razem nie stworzą dobrego filmu opartego na na prawdę dobrej fabule tylko opartego na akcji i adresowanego do typowego amerykańskiego nastolatka . W ostatnich 10 latach widzimy straszliwe zaniżenie poziomu polskiego jak i światowego kina , jakimiś Och Karolami i tego typu badziewiami . Jeszcze raz mówię ten film jest fajny ale pod tym względem kanapowym na którym przetaczają się rozmaite produkcje a jeżeli mówimy o tej elicie filmografi i spotykamy takie coś na liście przed American Beauty , Lista Schindlera , 12 Gniewnych ludzi to coś tu jest nie tak

Skoro film ci się ogólnie w miarę podobał, to dlaczego go mieszasz z błotem? Nagrody to nagrody, Oscary dostają czasem tak niezasłużone filmy, że głowa boli, więc naprawdę nie wiem dlaczego się upierasz, że film jest cenny bo ma Oscara? Oscary są strasznie tandetne i przewidywalne, przeważnie jeden film zgarnia wszystkie nagrody, a w większości jest to film którego ja bym wcale nie uznała za wybitny. Dużo wojennych filmów dostaje Oscary, bo wojna to delikatna sprawa i tych, którzy ją pokażą (nie ważne jak) po prostu się nagradza.

użytkownik usunięty
DagnaMara

Dobra już kończę o tych nagrodach , ale to jest tak jak w szkole jeden będzie ściągał i dostanie piątkę , a drugi będzie kół kilka godzin żeby dobrze napisać no i też dostanie piątkę . Niby ocena ta sama i na tym tak zwanym papierku również widnieje wyznacznik pewnego prestiżu . Ale gdy przychodzi co do czego osoba która ściągała odczuje te braki które zastąpiła ściąganiem , w wypadku filmu jest to reklama i marketing . W tej tak zwanej pralce odbiorców wytyka się wszystkie błędy i potknięcia ale komu . Dlaczego nie wytyka się tych błędów osobom które dostały 2 albo 3 ? Bo są to oceny a w naszym wypadku filmy od których nie wymaga się aż tyle ile od elity. Chirurg na studiach medycznych jest jedną z najważniejszych osób w tej tak zwanej szpitalnej , rodzinnej społeczności. To on jest wzorem do naśladowania i jego zachowania i postawy są brane pod uwagę .On musi być autorytetem i tym szczytem który można osiągnąć ciężką pracą No i właśnie i on za te lata studiów dostaje nagrodę w postaci 25000 tyś zł miesięcznie i to jest zasłużona nagroda za arcy trudną prace którą wykonuje niewielka elita . No ale jest też druga strona medalu , weźmy pod uwagę przeciętnego złodzieja on praktycznie jest przeciętnym obywatelem który jest podobny do reszty społeczeństwa . I on pewnego pięknego słonecznego dnia postanowi ukraść sobie samochód za 150000 ot tak . No i porównajmy ich do siebie , czym się różnią bo na pewno niczym w tym momencie pod względem materialnym . Podobnie jest z Oscarami można zrobić pewne rzeczy ale czasami się nie powinno . I jeśli takie zachowanie nie spotka się z falą krytyki to będzie tego typu wydarzeń coraz więcej .Ja tą krytyke właśnie stosuje i nie chcę aby coś takiego miało więcej miejsce .No to się rozpisałem może jest to głupi przykład ale ja tak to rozumie życie jest bezwzględne i moim zdaniem Gala Oscarów również powinna być bezwzględna bo film to życie ale pokazane w nieco innej formie

Rozumiem, że twoja krytyka chwyci za serce Gildię i zmienią kryteria oceniania filmów...

300? Strzelaninka?
To film na faktach, dobrze zagrany i wykonany. A co do sensu.. Niewiele go gdziekolwiek, w żadnej wojnie czy zamieszkach.. Takie jest życie frajerze!

użytkownik usunięty
artlazar

W życiu powiesz też nie ma żadnego sensu ? A chłopaki w tym filmie chcieli sobie tylko postrzelać he he. Widze że życie dla ciebie to ciągła dobrze zagrana gonitwa nic więcej , podobnie Helikopter w ogniu troszke sobie chłopaki postrzelali i trafili przekazem do osób o twoim pokroju he he . A zapomniałem frajerze :)

ocenił(a) film na 10

coś jeszcze ciekawego do powiedzenia trollu?

użytkownik usunięty
pawlodar_10

kolejny się znalazł , a na temat filmu co sądzisz ? Trolu ?! Z kim mam do czynienia kolejny fanatyk strzelanek , wiesz ja nie mam nic do strzelanek ale jeżeli z taką strzelanke dostaje się 11 prestiżowych nagród to coś tu jest nie tak i to mi się generalnie nie podoba ,trolu skąd żeś to wytrzasnął ? No nie odemnie to tyle tragedia :)

ocenił(a) film na 10

Nie mam zamiaru z tobą dyskutować. Raz, że zdania poprawnego nie umiesz sklecić, dwa, że nie masz zielonego pojęcia o filmach i otaczającym nas świecie.

użytkownik usunięty
pawlodar_10

użytkownik usunięty
pawlodar_10

Szanuje twoje zdanie , widzę że na innych tematach również broniłeś Helikopter w ogniu ale dziwie się że tak skromnie się na jego temat wypowiadałeś . Ja na temat filmów które oceniam 10 na 10 mogę pisać i pisać np na temat American Beauty . Ja potyczkując się z fanami Avatara którego jestem ogromnym przeciwnikiem rozmawiałem tygodniami i było widać to że na prawdę nie mieli co powiedzieć. Spróbuj mnie przekonać , podaj jeden argument to na prawdę może zmienię swoje zdanie . Szanuje ludzi którzy mają swoje poglądy i umieją je obronić. Czekam na odpowiedź .

ocenił(a) film na 10

Już ci zacząłem odpisywać na poprzedni wpis, ale chyba nie był do mnie, bo zwracałeś się jak do kobiety ;)

Skromnie się wypowiadałem, ponieważ nie było za bardzo z kim dyskutować. Ten od hamburgerowców o którym wspominałeś w odróżnieniu od Ciebie zalatuje na prowokacje. Black Hawk Down nie jest pustym filmem. Jest dużo świetnie zrobionych i zasługujących na chwalenie filmów wojennych, ale żaden mnie nie wzruszył i nie przemówił do mnie tak jak ten. Chociażby dlatego postawiłem mu 10.

"Nie , ja oceniam kolejny film w którym nie bierze pod uwage niczego innego oprócz strzelania wybuchów"
""niesie prócz zabijania no i oczywiście tych super efektów""

Właśnie tym się różnimy. Ja tam dostrzegam też coś innego. Chociażby rozmowa przed bitwą Hoota z Eversmannem, czy też monolog na końcu Eversmanna przy ciele Smitha. Doskonale ukazuje sens tego gówna zwanego wojną, a raczej jego brak.

"ale film który dostaje oscara moim zdaniem powinien wyróżniać się przynajmniej fabułą i głębią"

Oscara dostał za dźwięk i montaż, to nie ma nic wspólnego z fabułą. Z resztą jaką fabułę ma mieć film wojenny i to oparty na faktach? Trzeba pokazać to co tam się działo i Scott przy pomocy Idziaka i Zimmera pokazał to genialnie. Piszesz, że przez dwie godziny filmu tylko strzelają. Przecież tam tak było naprawdę

"ale w helikopter w ogniu nie zauważyłem zbytniego nawiązywania do historii , dat , konkretnych osób , "

Wszystko co wyżej wymieniłeś w filmie było prawdziwe.

"Weźmy pod uwagę wspaniały film Lista Schindlera on też mówi o wojnie , ale tu nasuwa się pytanie w jaki sposób to robi i dlaczego nie trafił do typowego nastolatka"

Lista Schindlera, przy całej swojej genialności, jest bardziej dramatem, aniżeli filmem wojennym. Wojna jest tam tylko tłem dla wydarzeń. Typowy nastolatek nie jest w stanie pojąć tak ważnego tematu.

A w temacie Avatara mogę cię poprzeć. Gniot.

użytkownik usunięty
pawlodar_10

Masz racje temat jest ubogi i napisany w nieco aroganckiej formie , a oczekuje inteligentnych odpowiedzi : ). Widzę , że też dobrze oceniłeś film Lista Schindlera i nie bez powodu nawiązałem właśnie do niego bo taki obraz wojny jaki został w nim przedstawiony ja pochwalam i respektuje . Filmy takie jak Helikopter w ogniu są potrzebne , i też było by niedobrze gdyby wszystkie filmy o wojnie były mocne i zmuszające do refleksji. Ja nie lubię komedii , science fiction , no i filmów akcji. To oczywiście nie jest powodem mojej złej oceny bo są komedie i filmy akcji które cenię ale nie podoba mi się to że Helikopter w ogniu dostał tyle nagród. No właśnie i ja się pytam za co on je dostał . Zapytasz czemu mnie to tak irytuje , powiesz każdy ma swój gust no i właśnie Helikopter w Ogniu trafił do jakiejś rzeszy odbiorców którzy go w ten sposób docenili . Ja w przeciągu kilku lat zauważam zaniżenie poziomu kina i co do tego chyba się zgodzisz . No i nawiązując do nagród kto dostał ich najwięcej ? No właśnie Avatar i inne filmy z dużym nakładem pieniędzy bo film sam w sobie nie ma żadnego znaczenia . Albo film jest genialny i się przebije albo włożono na jego wypromowanie ogromne pieniądze . To jest tak jak na scenie muzycznej Justin Bieber i Hannah Montana . Chodzi mi o to aby doceniano filmy z głębią i tą refleksją . Jak takie będą powstawały to ja nie mam nic przeciwko Avatarovi i innym tego typu badziewiom . Ale dobrych filmów jest coraz mniej i jeżeli nie znajdzie się grupa osób sprzeciwiająca się błachości dzisiejszego kina to za parę nie będzie już inteligentnych produkcji tylko kolejne High School Musicale czy jakoś tak , przereklamowane filmy skierowane no właśnie do kogo ? Nagrody wyznaczają pewne wartości które musi posiadać dobry film , a patrząc np na Avatara tych wartości praktycznie nie ma.

ocenił(a) film na 10

"No właśnie i ja się pytam za co on je dostał"

Już ci mówię :) Za montaż, dźwięk i muzykę Zimmera. Do tego po prostu nie można się przyczepić.

"Chodzi mi o to aby doceniano filmy z głębią i tą refleksją"

Prawdziwi kinomani zawsze je będą doceniać.

Co do tych nagród jeszcze to mi się tak skojarzyło Hurt Lucker. Na wymioty mnie zebrało jak usłyszałem, że dostało Oscara.

użytkownik usunięty
pawlodar_10

Wiesz podobnie w High Schol Musical pokazuje się tam że najważniejsza jest miłość , nie bogaci koledzy i pieniądze , aż się łezka w oku kręci . Ja się na prawdę wzruszyłem : ). No właśnie i tak jak wcześniej się wypowiadałem spróbujmy porównać miłość i koleżeńskość w tym czymś , a w helikopter w ogniu . Mówię tak jak bym był za helikopter w ogniu nawet nie muszę dokończyć . To może inaczej co cechuje te 2 filmy ? Na pewno pieniądze reklama . Tak jak z Justinem Bieberem nie ważne co o nim mówią ważne że mówią i że interes się kręci . Znaczy ja na miejscu reżysera też chciał bym zarobić i to by było by moim głównym celem , ale pieniądz w filmie nie powinien być najważniejszy ale faktycznie sam film . Helikopter w ogniu jest bardzo dobrym filmem do oglądnięcia z kolegami , co nie mogę powiedzieć o Lista Schidlera. Dobrze że dzisiejsze kino jest różnorodne i że jest w czym wybierać ale wyznacznikiem prestiżu powinno być inteligentne podejście do problemu . Jeżeli miałbym wybierać pomiędzy inteligentnym , ciekawym , porywającym filmem o gumach do żucia i ich drodze do konsumentów , a przeciętnym filmem o śmierci , dramacie wojny , waleczności i odwadze żołnierzy to wybrał bym to pierwsze. Zapytasz co by wniósł do mojego życia film o gumach do żucia. A ja zapytam co wniósł by do twojego życia tamten film wojenny . Ktoś powie to oczywiste , czy jakieś głupie gumy do żucia mogą konkurować z takimi wartościami jak Bóg , Honor , Ojczyzna ? A ja powiem tak ! Doskonale widać po postawach dzisiejszych nastolatków to jak odnoszą się do Boga , Jakimi są patriotami , jak mówią o Katyniu , a hymn państwowy i stosunek do niego, jestem z tego dumny , Dzisiejsza młodzież to ikona szacunku do starszych no chyba nie zaprzeczysz . Doskonale to widać na ulicy , w autobusie czy w internecie. Dobra, co to ma wspólnego z Helikopter w ogniu . Dawanie nagród takim filmom popiera cele i wartości takich produkcji . Oczywiście nie chodzi mi o wartości filmu podobnie jak w High S... . Telewizja i gry komputerowe kształtują osobowość dzisiejszego człowieka. Młodzież wybiera jakie gry ? Strategiczne czy strzelanki i akcję które niby mówią o przyjaźni pomiędzy graczami i szacunku. Dobra trochę się rozpisałem ,podsumowując Helikopter w ogniu dokłada swoją cegiełkę do dzisiejszych trudnych realiów materialnego , bezlitosnego świata na co nigdy nie dam swojego przyzwolenia.

użytkownik usunięty
artlazar

użytkownik usunięty
artlazar

ocenił(a) film na 10

Tylko martwi widzieli koniec wojny.
Platon