Średnia ocena dla całej twórczości
6,6/10 312.825
głosów
Średnia ocena
8,3/10 10.675
głosów
3.913 osób dodało do ulubionych
data urodzenia:1988-03-20
miejsce urodzenia:Kraków, Polska
Wzrost:186 cm
Jakub Gierszał

Jakub Gierszał urodził się 20 marca 1988r. w Krakowie. Jakub jest synem Marka Gierszała, uznanego reżysera teatralnego, pracującego głównie w Niemczech. Gdy miał kilka miesięcy wyjechał z rodzicami do Hamburga. Po 11 latach powrócili do Polski i zamieszkali w Toruniu, rodzinnym mieście matki. Na wielkim ekranie zadebiutował w 2009 roku jako Kazik w filmie "Wszystko, co kocham". Największą popularność jednak przyniosła mu rola Dominika w "Sali samobójców". Dzięki niej otrzymał w 2011 r. Złotą Kaczkę w kategorii Aktor Sezonu, zaś w 2012 roku uzyskał nominację do nagrody Orzeł.

znany z

filmografia

przejdź do zawodu:
tytułśredniaw roli
2013
10Lucas
    2013 
    5,5Kolekcjoner
      2013 
      7,0Krystian Ceglarski
        2013 
        7,5Maximilian Sandberg
          2012
          • Yuma
          • za tę rolę otrzymał nominację do nagrody Złota Kaczka
          6,5"Zyga"
            "Zyga" - Jakub Gierszał Yuma - "Zyga"
            2012 
            5,0Michał
              Michał - Jakub Gierszał Nieulotne - Michał
              2011
              6,7Dominik Santorski
                Dominik Santorski - Jakub Gierszał Sala samobójców - Dominik Santorski
                2010
                4,9Pawełek Leo
                  2009
                  7,1Kazik
                    • Jego ojcem jest Marek Gierszał.
                    • W 2012 roku otrzymał prestiżowy, międzynarodowy tytuł Shooting Star.
                    • W 2012 roku wystąpił w teledysku Kazika do utworu "Yuma".

                    dyskusja

                    (290 tematów)
                    tytułautorpostyostatnio pisał

                    On jako jedyny aktor w Polsce...

                    ..wygląda jak z Hollywood , nie wiem dlaczego, po równo trochę przypomina mi Deppa i Pitta nie tyle co z wyglądu,ale ... czytaj dalej
                    12
                    5

                    100 lat!

                    Wszystkiego najlepszego Kuba! wielu ciekawych ról i wyzwań aktorskich! :)
                    3

                    Wczoraj oglądałam "Moralność pani Dulskiej..."

                    Bardzo dobry jako Zbyszko!! Strasznie mi się tam podobał, a obawiał się co on tam wysmaży;)
                    WhiteDemon WhiteDemon
                    ocena: 10
                    4

                    Najpiękniejsze baśnie braci Grimm:: Diabeł z trzema złotymi włosami

                    Gierszał w filmie Najpiękniejsze baśnie braci Grimm:: Diabeł z trzema złotymi ... czytaj dalej
                    5
                    Zobacz wiecej tematow

                    Dowiedz się więcej o

                    WTF:false,ads:true