Średnia ocena dla całej twórczości
6,6/10 335.377
głosów
Średnia ocena
8,2/10 11.230
głosów
data urodzenia:1988-03-20
miejsce urodzenia:Kraków, Polska
Wzrost:186 cm
Jakub Gierszał

Jakub Gierszał urodził się 20 marca 1988r. w Krakowie. Jakub jest synem Marka Gierszała, uznanego reżysera teatralnego, pracującego głównie w Niemczech. Gdy miał kilka miesięcy wyjechał z rodzicami do Hamburga. Po 11 latach powrócili do Polski i zamieszkali w Toruniu, rodzinnym mieście matki. Na wielkim ekranie zadebiutował w 2009 roku jako Kazik w filmie "Wszystko, co kocham". Największą popularność jednak przyniosła mu rola Dominika w "Sali samobójców". Dzięki niej otrzymał w 2011 r. Złotą Kaczkę w kategorii Aktor Sezonu, zaś w 2012 roku uzyskał nominację do nagrody Orzeł.

znany z

filmografia

przejdź do zawodu:
tytułśredniaw roli
2013
4,9Michał
    Michał - Jakub Gierszał Nieulotne - Michał
    2013 
    5,8Lucas
      2013 
      4,0Kolekcjoner
        2013 
        7,0Krystian Ceglarski
          2013 
          7,5Maximilian Sandberg
            2013 
            6,3Felix
              2012
              • Yuma
              • za tę rolę otrzymał nominację do nagrody Złota Kaczka
              6,5"Zyga"
                "Zyga" - Jakub Gierszał Yuma - "Zyga"
                2011
                6,6Dominik Santorski
                  Dominik Santorski - Jakub Gierszał Sala samobójców - Dominik Santorski
                  2010
                  4,9Pawełek Leo
                    2009
                    7,1Kazik
                      • Jego ojcem jest Marek Gierszał.
                      • W 2012 roku otrzymał prestiżowy, międzynarodowy tytuł Shooting Star.
                      • W 2012 roku wystąpił w teledysku Kazika do utworu "Yuma".

                      dyskusja

                      (296 tematów)
                      tytułautorpostyostatnio pisał

                      Niestety kariera Gierszała nie rozwija się najlepiej

                      Po rewelacyjnej roli w Sali samobójców zagrał dwie przeciętne role w słabych filmach i tyle. ... czytaj dalej
                      8

                      Zmiencie profilowe

                      Te pryszcze rzucają się w oczy.
                      18

                      Najpiękniejsze baśnie braci Grimm:: Diabeł z trzema złotymi włosami

                      Gierszał w filmie Najpiękniejsze baśnie braci Grimm:: Diabeł z trzema złotymi ... czytaj dalej
                      6

                      On jako jedyny aktor w Polsce...

                      ..wygląda jak z Hollywood , nie wiem dlaczego, po równo trochę przypomina mi Deppa i Pitta nie tyle co z wyglądu,ale ... czytaj dalej
                      61

                      Podobni?

                      Odkąd obejrzałam Salę samobójców to od razu ten aktor przypomina mi Dane DeHaan. Też tak sądzicie? Wystarczy porównać ich; Dominik-Sala ... czytaj dalej
                      Bellatrikx Bellatrikx
                      ocena: 10
                      1
                      Zobacz wiecej tematow

                      Dowiedz się więcej o

                      WTF:false,ads:true