Po obejrzeniu filmu zastanowił mnie dość krytykowany wątek związany z postacią graną przez
Sandrę Bullock i z jej mężem - prokuratorem. Może jestem przewrażliwiona, ale takie spojrzenia
pomiędzy nim a jego ciemnoskórą asystentką, szczególnie pod koniec filmu, kiedy jego żona dzwoni
do niego z wiadomością że...
Nie ma złych ludzi. Tylko świat to gónwo.
Do czego może doprowadzić nagromadzona irytacja i sterta kłód rzucanych sobie wzajemnie pod nogi? Zależy czy człowiek z natury jest zły czy też dobry. Czy woli zbudować wspólną tratwę czy zaostrzyć pal. To otoczenia i znużenie beznadziejnym życiem sprawia,że tracimy morale i...
Wczoraj kolejny raz oglądałam ten film. Poza rasizmem dopatrzyłam się jeszcze stereotypów. Zrozumiałam - może
trochę późno, a może na wyrost - że stereotypy są właściwie odmianą rasizmu. Dowodem na moją teorię są
stwierdzenia typu "Wiadomo - czarny". Tak łatwo ulegamy temu paskudztwu - starsza pani u lekarza -...
Nie dziwi mnie Oscar dla tej produkcji. Jest dokładnie taka jakiej oczekiwała akademia- banalna, pouczająca, może i przerysowana, ale bliska sercu każdego Amerykanina. A że taka mieszanka narodowości i doniosłych scen w jednym filmie wyda się mi, Polaczkowi trochę zbyt kiczowata, to już nie problem akademii.
O...
Bardzo lubię filmy w tym klimacie... tzn klimacie jaki ten film próbował mieć Mam na myśli wielowątkowce, przeplatające się ścieżki ludzi którzy są dla siebie obcy i na co dzień nie zauważają tego jak mocno decyzja postronnej osoby może wpłynąć na ich życie Tu te interakcje są robione na siłę, bez pomysłu siedziałem...
więcejPiękny film. Jak mało rzeczy w naszym życiu doceniamy, jakie fatalne błędy czasem popełniamy, by potem starać się je naprawić(lub w drugą stronę). Fantastyczny film o podłożu rasistowskim, ale nie tylko. Świat jest mały, życie jest kruche, dlatego powinniśmy doceniać je i samych siebie na każdym kroku. Plus za muzykę z...
więcej