Mieszane odczucia mam po obejrzeniu tego dokumentu.
Z jednej strony, ciekawie oglądało się całe te przygotowania dwójki
amatorów-filmowców, studentów do największego tego typu przekrętu w
historii. Mechanizmy tworzenia kampanii reklamowej, wizerunku, badania
marketingowe itp. Na pewno też, z niecierpliwością...
Doskonały pomysł. Wykonanie - po prostu poprawne. A refleksji - wiele, wiele, wiele...
Zwróciliście uwagę, na to, jak się usprawiedliwiali - pracownicy BBDO, a potem także ci, co "dali się nabrać"? Doskonale pokazał się też mechanizm "- Nie idźcie! - To ja pójdę!" Fantastycznie także włączyło się myślenie "my,...
świetna pora na emisję w tvp kultura - dzień rozpoczęcia kampanii wyborczej (choć to chyba czysty przypadek, ale mimo wszystko pięknie trafione :) co do samego filmu, momentalnie nasuwa się wniosek, że Czesi mają dokładnie taką samą mentalność jak my. historia zrobiła swoje. najbardziej interesujący, jak nietrudno się...
więcejowszem, jesteśmy poddawani nieustannej manipulacji, owszem po nastaniu kapitalizmu nastała era bezmyślnej konsumpcji, ale czy nie zdawaliśmy sobie z tego sprawy przed obejrzeniem filmu? Nazywanie go odkrywczym jest dla mnie nieporozumieniem.
Czy tak trudno przewidzieć bylo reakcje ludzi, którzy tłumnie zebrali się na...
i tylko w takim znaczeniu ma to jakiś sens. Bo na pewno nie ma sensu w sensie socjologicznym -
o potędze reklamy wiemy od dziesiątek lat; nawet większość demoludów przekonała się o tym
jeszcze przed transformacją ustrojową. I doprawdy nie potrzeba takich eksperymentów, żeby ktoś
poczuł tę "niesamowicie odkrywczą"...
..która wygrała "rodzinne zakupy". pomocy! wiem,że jest to stare rondo angielskie znane pod tytułami "Nobody Home" lub "Peace Round",wiem też,że zostało nagrane kiedyś przez jakiś zespół (jakieś zespoły?) - przynajmniej pojawił się ten charakterystyczny refren. czy ktoś jest w stanie udzielić mi wskazówki - tytuł...
Marzy mi się projekcja tego filmu w Polsce poprzedzona reklamą - oto najlepszy film
miesięcznika Cinema na rok 2010, 2011, 2012. Zdobywca Oskara za muzykę , rolę męską,
scenariusz i najlepszy film obcojęzyczny. Zdobywca złotej Palmy w Cannes. Wybitne dzieło
czeskiego reżysera amerykańskiego pochodzenia Jary...
no coz... film jak film jako dokument raczej nie jest ciekawy(no bo co w tym ciekawego ze sie przygotowuje jedna wielka lipe przez caly film) ale w miare przyjemnie sie oglada..mysle ze drugi raz nie chcialoby mi sie go ogladac....wiec taki na raz..
to bylo do przewidzenia ze ludzie przyjda...a niby czemu nie? ze...