Po pierwsze, wielki "bohater" Guy Fawkes naprawdę BYŁ zwykłym pionkiem i terrorystą na
usługach papiestwa, który miał za zadanie aktem terroryzmu obalić dobrego króla Jakuba i
umożliwić Watykanowi obsadzenie na tronie Anglii katoliczki i tym samym wepchnięcie
Anglii z powrotem pod jurysdykcję Watykanu. Tak więc...
Ludzie, którzy dla tymczasowego bezpieczeństwa rezygnują z wolności nie zasługują ani na bezpieczeństwo, ani na wolność. Aktualne jak nigdy wcześniej i to nie tylko tu, ale na całym świecie. Najgorsze, że ludzie naprawdę chcą tego bezpieczeństwa a na wolności im w ogóle nie zależy. Sprzedanie jej za 500 srebrników jest...
więcejFilm jest zdecydowanie wart obejrzenia... Jest to w zasadzie typowy film o zemście (jak np. kruk)
ale mam kilka ciekawych zwrotów i zawirowań jeżeli chodzi o taki schemat.
Bardzo interesująca jest postać głównego bohatera "V". Któremu głosy bardzo umiejętnie
użyczył Hugo Weaving.
Akcja jest bardzo dobrze...
Nie chcę tutaj obrażać prawdziwych fanów filmu, ale jak dla mnie jego wysoka ocena jest warunkowana głównie głodem na wszelkiego rodzaju spiski i niedopowiedzenia. Ciekawe obrazy, gra aktorska, jednak wszystko się nie klei... Motyw z maską dodaje naprawdę dużo, zwłaszcza na końcu kiedy idą tłumy. Wszystko to jednak...
Rozumiem, że można nakręcić film opierając się przy tym na własnych poglądach, ale kiedy ktoś usiłuje kłaść coś widzom łopatą do głowy efekty są żenujące. I nie ma dla mnie znaczenia, czy podzielam poglądy reżysera czy nie. Ideologicznie mi bliska "Księga ocalenia" też mnie denerwowała (chociaż była w swoim...