PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=617062}

Droga bez powrotu 4: Krwawe początki

Wrong Turn 4: Bloody Beginnings
2011
4,7 19 tys. ocen
4,7 10 1 19049
3,1 9 krytyków
Droga bez powrotu 4: Krwawe początki
powrót do forum filmu Droga bez powrotu 4: Krwawe początki

ciekawe czy doczekam horroru w ktorym na rzez nie pojdzie grupka pieknych, nastolatkow... chyba nie, bo w kinematografii amerykanskiej to juz tradycja. film jakich setki jesli nie tysiace: mlodzi pelni zycia wybieraja sie na wakacje i sa po kolei mordowani. nuda kompletna! niestety to nie jedyny minus. film jest do bolu przewidywalny. tak jak sie spodziewalem musialo byc troche bzykania, ba nawet lesbijki wrzucili. zachowanie "ofiar" jest rowniez tradycyjnie glupie... np stoja kolo siebie i zamiast szeptac zeby ich nie znalazly te mutanty, oczywiscie lepije drzec sie jakby byli w roznych pokojach.
film jest prequelem wiec wiadomo juz ze sie zle skonczy bo mutanty zginac nie moga. sceny gore sa dosc mocne, zwlaszcza ta jedna w kuchni. kto widzial, wie o co chodzi.
pare osob tutaj wspominalo o ciekawym zakonczeniu... nie rozumie, zakonczenie jest rownie nudne jak caly film. nie ma na koncu nic ciekawego czy niespodziewanego... jedyny plus to na samym koncu scena przy drodze z przejezdzajacym autem. jedyne co mi zapadlo w pamiec...

ocenił(a) film na 2
born2run

Podpisuje się pod Twoim postem born2run, totalna klapa

ocenił(a) film na 5
born2run

zeby dac 3 filmowi z takimi dobrymi scenami to trzeba byc idiota. owszem jest przewidywalny film ale jest to kontynuacja poprzednich czesci i wiadomo czego sie spodziewac napewno z nudow mozna obejrzec. ty chyba nie wiesz jak wyglada film na ocene 3 zal mi ciebie i ciebie podobnych krytykow.

krzysiekk123

Calkiem udana kontynuacja jak na czwarta czesc , 7/10

ocenił(a) film na 3
krzysiekk123

Idiota trzeba byc zeby napisac "ciebie podobnych" zamiast "tobie podobnych". Wlasnie za te "dobre sceny" dalem mu 3 a nie 1. Krwawe sceny to jedyne co jako tako ratuje ten film. Owszem, z nudow mozna obejrzec ale tylko debil daje 7/10 filmowi ktory sie podoba z nudow... To swiadczy tylko ze masz bardzo niskie wymogi jesli chodzi o filmy. To nie jest kontynuacja poprzednich czesci tylko prequel. Nawet tego nie wiesz a probujesz sie wymadrzac... Zal mi ciebie i TOBIE podobnych koneserow.

born2run

" Zal mi ciebie i TOBIE podobnych koneserow " Czlowieku mi sie akurat ten film podoba , i wcale nie z zadnych nudow , wiec daruj sobie te zaczepki.

ocenił(a) film na 3
Siwy1984

Odpowiedz nie byla skierowana do ciebie tylko do klowna ktory mnie probuje obrazic bo mi sie jego filmik nie podobal. Odpowiedzialem mu w rownie bezczelnym stylu i chodzilo mi tylko o jego podejscie. Myslalem ze to jasne...

born2run

aa sory , nie dotczytalem jego komentarza do konca

born2run

Po za tym ten film jest pewnego rodzaju kontynuacja , choc oczywiscie nie bezposrednia .

born2run

każdy ma prawo do swojego głosu i jakby nie był nie musi być idiotą to raz. Co do filmu to pierwsza część była super miała klimat miała ten dreszczyk była całkiem sensownie zagrana bohaterowie nie byli kompletnymi idiotami! Jak na horror nie wiem czy oceniałem ale dałbym pewnie z 8 jeden z porządniejszych horrorów! Spowodował że zawsze jak wychodzi coś z serii to oglądam. 2 była już poziom niżej, 3 gorsza i to zdecydowanie od 2. Czwórka przebiła jednak wszystko po prostu żenujący film klasy Z z ładnymi fizycznie pozbawionymi talentu aktoreczkami, o niedorzecznościach scenariusza głupocie bohaterów wspominał nie będę. Strata czasu i z serii Wrong turn czuje się wyleczony.

pozdrawiam

artur29

Ja bardzo lubię wszystkie części tej serii , łącznie z krytykowaną przez wielu czwórką , do której osobiście nie mam większych zastrzeżen , ale z jedynką to na pewno nie ma jej co porównywać . pozdrawiam

ocenił(a) film na 5
artur29

Zgadzam się z opinią na temat poszczególnych części. 1 to jeden z moich ulubionych horrorów (jak oglądałam go pierwszy raz to miałam porządnego stracha heh). Dobra gra aktorów, sceny gore no i przede wszystkim KLIMAT , który utrzymywał się jeszcze w 2 części. 3 dużo słabsza. 4 obejrzałam bo byłam ciekawa co też nam twórcy pokarzą i...Brak klimatu , nie straszy a w wielu miejscach jest przesadnie obrzydliwy i razi niedorzecznymi zachowaniami bohaterów. Widziałam gorsze filmy ponadto do 1 i 2 mam sentyment więc nie będę aż taka sroga w ocenie.

ocenił(a) film na 2
born2run

Zgadzam się z Tobą, film to klapa, scenariusz jak milion innych w Stanach. Nie rozumiem dlaczego te sceny erotyczne były aż tak długie?! Oglądanie ich w pewnym momencie stawało się nudne.
Poza tym: mutanci ze zwierzęcym pragnieniem pożerania ludzi nagle delektują się każdym kawałkiem ludzkiego mięsa, jeszcze wysmażonego w oleju, no błagam. Wątróbka z cebulką to też było coś... A warzywa to sobie w markecie może kupili?

ocenił(a) film na 3
keyka88

Mnie te sceny erotyczne nie meczyly dlugoscia tylko sama obecnoscia. Nie rozumiem tego trendu zeby w tego typu horrorach zawsze dawac troche golizny. Dla mnie jest to idiotyczne i powoduje ze film traci na mrocznosci a zaczyna byc wrecz smieszny...
I faktycznie, tez sie zastanawialem skad te mutanty na tym pustkowiu maja cebule itd. Watpie zeby sobie tam ogrodek warzywny urzadzily. Bezsens.
Ale skoro Ciebie tez draznily te aspekty co mnie to polecam film THE DESCENT. Tematyka podobna ale zadnej erotyki i tym podobnych bzdetow psujacych klimat. Film bardzo mroczny i posepny. Dla mnie jeden z najlepszych horrorow pokazujacych ze mozna zrobic dobry slasher nawet jesli korzysta sie z oklepanego schematu.

ocenił(a) film na 2
born2run

Dokładnie, a z tego co zauważyłam to w drugiej i trzeciej części Wrong Turn również pojawiają się cycki i golizna (nie wiem jak w pierwszej, nie widziałam). Zawsze ma to taki sam charakter, sceny takie są tylko w miarę na początku filmu. Lecą na jedno kopyto.

A zakończenie w ogóle mnie rozłożyło na łopatki, kobitki w końcu uciekły, jadą tym skuterem (jeszcze w dodatku ta ranna prowadzi) i nagle nie wiadomo czemu skręciły, kierując się prosto w ogrodzenie, gdzie był przeciągnięty ten drut, czy linka między dwoma słupkami. No bez przesady, twórcy zrobili z bohaterów maksymalnych idiotów.

Oglądałam 'Zejście', drugą część również. Faktycznie bardzo dobry, wychodzę z założenia, że horror ma być mimo wszystko straszny, a nie obrzydliwy, a na tym filmie nie mało się bałam. Fantastyczny klimat. Pierwsza część nieco lepsza od drugiej :)

ocenił(a) film na 5
born2run

Też zauważyłam tą tendencje z tym dodawaniem do tego typu filmów golizny. No i oczywiście nie może zabraknąć jakiegoś zjedzonego lub rozdartego na pół ciała .Im więcej krwi tym lepiej. Zresztą w przypadku golizny to już wszędzie ją upychają. W 4 części sceny seksu i pieszczot wg mnie tylko psują klimat. Film "Pirania"też był oparty w połowie na rzezi a w drugiej połowie na "cyckach". Ani to straszne ani śmieszne nie było.A w tego typu filmach oznaczać może to tylko jedno a mianowicie klapę. Pozdrawiam!

ocenił(a) film na 5
mgielka007

ale fajny klimat jest w tym szpitalu psychiatrycznym co nie kotku?

ocenił(a) film na 5
born2run

horror strasznie przewidywalny. jedyne, czego się nie domyśliłam, to to, że dziewczyna na nartach tak skończy swój żywot. w tego typu horrorach żenujące są zachowania mało zdolnych aktorów. nie pomijam oczywiście głupiutkich dziewczyn, które są zawsze :) taki paradoks - umiera przyjaciel - płacz, za 30 sekund zorientowanie się- 'ale ja żyję!' i radocha. końcówka - totalna porażka. zresztą. horror powinien trzymać w napięciu, przestraszyć widza, tak, że kiedy znalazłby się w podobnej sytuacji to sam by się zastrzelił, a fabuła tego filmu była niesprecyzowana, bo skoro dziwaki wymordowali pracowników, to nikt by się o tym nie dowiedział? niejasne. potworki też mało straszne, ALE kocham śmiech jednego z nich. :D od samego początku "wrong turn" śmieszek był najlepszy :) ogólnie nie jest źle, oczywiście zawsze można się do czegoś przyczepić, ale [jeśli chcą kontynuować cykl] reżyser musi podnieść poprzeczkę, bo straci :)

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 3
krzysiekk123

Dupeczko? Kotku? Koles, bez kitu, jestes zalosny...

ocenił(a) film na 5
born2run

popieram.

ocenił(a) film na 3
krzysiekk123

Jasne, na necie anonimowo mozesz kozaczyc. W realu juz bys podkulal ogon.

ocenił(a) film na 3
krzysiekk123

Doskonale mozna cie poznac po postach. Typowy przypadek niesmialego smarkacza ktory tylko na necie potrafi zgrywac wielkiego "podrywacza" (bez jaj, te twoje "dupeczko" to kompletna zenada...) i cwaniaczka bo jest anonimowy. Sam dobrze wiesz ze twarza w twarz bys sie tak nie odezwal.... Tyle z mojej strony, zegnam kozaczka.

ocenił(a) film na 5
born2run

jasne ze bym sie tak nie odezwal bo robie sobie jaja. natomiast nie sadze zebym podkulil ogon gdybym ciebie zobaczyl, jezeli widzialbym ze dam ciebie rade naj...ac.

ocenił(a) film na 5
krzysiekk123

Człowieku proszę Cię ogarnij się bo sposób Twoich wypowiedzi odbiega dalece od jakiegokolwiek poziomu .Reprezentuj swoją osobą choć minimum kultury.To co wypisujesz zostanie w necie po wsze czasy...Lepiej dwa razy pomyśl nim coś napiszesz.Jak na razie nie wywierasz zbyt dobrego wrażenia a te teksty z "kotami"itp są ...ok powstrzymam się.Przemyśl to sobie.
PS:Jeśli masz zamiar mi odp to prosiłabym by Twoja odpowiedz była tym razem godna młodego , inteligentnego mężczyzny.

ocenił(a) film na 3
krzysiekk123

Aha bo gosc normalnie jest pelnym kultury gentlemanem tylko tutaj mu nerwy puscily:)

ocenił(a) film na 5
krzysiekk123

Człowieku jestem człowiekiem i dziewczyną.Dodatkowo mniemam ,że starszą od Ciebie.Te 3 kwestie wskazują na to ,że należy mi się szacunek. Żyjemy w społeczeństwie ,w którym obowiązują pewne zasady i normy.Jeśli nie umiesz się normalnie odzywać to nie rób sobie już więcej wstydu i zamilknij...żegnam

ocenił(a) film na 5
mgielka007

Pani mgielko sama dokladasz do ognia a pozniej robisz z siebie ofiare. Twoje zachowanie jest prowokujace i nie odpowiednie. Troche samokrytyki...

ocenił(a) film na 5
krzysiekk123

Kto napisał do mnie cytuje "....co nie kotku?" .Dodatkowo odzywasz się nieodpowiednio do innych.Ja przywołałam Cie do porządku bo nie lubię takich zachowań.Więc lepiej tę samokrytykę zachowaj dla siebie. Pamiętaj ,że to co piszesz zostaje utrwalone w internecie i w pamięci innych ludzi.Jak na razie nie pokazałeś się z dobrej strony.Przykre ale prawdziwe.

ocenił(a) film na 5
mgielka007

kochana gdzie sie podziewasz nudno mi bez ciebie, caluje.

ocenił(a) film na 5
krzysiekk123

nie zgadnęco było w tych usuniętych komentarzach, nawet po tylu latach. pozdrawiam :)

ocenił(a) film na 3
greencross

na pewno nic inteligentnego...

ocenił(a) film na 1
born2run

Nie znajduję słów mogących określić ten film, on nie jest żenujący... to jest po prostu tragedia. Niektórzy w kiblu rozwiązują krzyżówki (lub czytają gazety) inni piszą tragiczne scenariusze. Ostatnio obejrzałem ludzką stonogę i chodź również nie jest to film zbyt zaskakujący czy ambitny, bije tą marną produkcję na głowę (aktor oprawca zagrał genialnie).

ocenił(a) film na 5
sloniostg

czemu nie ma podanych nazwisk aktorow oprawcow na filmwebie?

krzysiekk123

Moim zdaniem czwarta czesc to nie jest kontynuacja,tylko jak to sie wszystko zaczelo.Krwawe Poczatki,jak wiadomo pod tyule.Zgraja zmutowanych Kanibalow znalazla sie w Jakims Psychiattryku czy czyms gorszym a niezwrucili uwage ze sam rezyser mogl rozwinac ten poczatek,czyli,Z kad oni sie wzieli,jak ich zlapali itd,moglo by byc to wytlumaczone a tu nic jedynie scena praktycznie krecona jest odrazu w tym jak by szpitalu.A w sumie wytlumaczenie dlaczego oni sa tak dziwnie zmutowani to jest wiadomo podobno film o podobnej charakterystyce pdt Wzgorza maja Oczy,tam mowili ze po bombie jadrowej cos im sie stalo.A jesli chodzi o mnie to film mi sie podobal,bo fabula jest bardzo opdobna lub taka sama jak we wczesniejszych scenach,bo nie wiem czy wiecie ale w takich tego typu filmach az tak fabula sie nie liczy,liczy sie jak bardzo brutalny jest ten filmy chodzi o same sceny mowiac w skrocie (FATALITY??) hehe.
Ps : Jesli macie zamiar odpisywac na moja wypowiedz to prosze bez ublizania bo nie poto stworzono forum dyskusyjne na Filmwebie zeby sobie jechac po majtach,ale by oceniac Film,THX za uwage Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 1
born2run

Film koszmarnie glupi. Niby to prequel pierwszej czesci. Tez Zachodnia Virginia, ale zima. Jakis opuszczony szpital na obrzezach lasu. Skoro jednak zostal opuszczony, to dlaczego pozostaly w nim rozne medyczne dokumentacje i sporo sprzetu typu wozki, narzedzia a nawet projektor filmowy? Dialogi beznadziejne, aktorstwo rowniez, zwlaszcza Azjatki. Scena gdy jedna z bohaterek nie daje spalic mutantow komiczna. Jedna z dziewczyn wyrusza po pomoc na nartach twierdzac, ze jest nasilniejsza w grupie, choc przeciez obok stoi dwoch facetow. Film niedorzeczny pod kazdym wzgledem. W zamysle poprzedza akcje pierwszej czesci, w ktorym ta sama trojka mutantow zabija dwie dziewczyny i dwoch chlopakow, by na koniec zostac spalona w domku w lesie. Druga i trzecia czesc cyklu slabe, ale nie az tak jak ten gniot.

ocenił(a) film na 2
per333

Zgadzam się w zupełności,ledwie ten film obejrzałem,scena gdzie dziewczyna nie pozwala ich spalić mnie na tyle rozjebała że musiałem wyjść z pokoju i gdyby nie moja żona która chciała to dalej oglądać to wyłączyłbym w diabły. to że jest dużo krwi nie oznacza że horror jest dobry.