Więc, oglądam sobie i pod koniec filmu Gandalf w rozmowie z Bilbem mówi, że od początku wiedział o posiadaniu przez hobbita pierścienia.
Jedak, o ile dobrze pamiętam, Gandalf o pierścieniu dowiedział się dopiero po pokazie na urodzinach Bilba.
Po co ta rozmowa? Bez sensu. Każdy oglądał Władcę Pierścieni.
Cześć!
Wg. mnie mylisz się, bowiem Gandalf wiedział, że Bilbo posiada tylko "jakiś magiczny pierścień". O tym, że jest to Jedyny dowiedział się później, gdy skojarzył fakty (szukał z Aragornem Golluma itd.).
Bardzo podobały mi się w ostatnim Hobbicie nawiązania do LOTR. Aluzja do Aragorna, rozmowa Gandalfa i Bilba na granicy czy scena z LOTR widziana z perspektywy Bilba (wtedy zakręciła mi się łezka przyznam się bez bicia).
Mogę się mylić ale czy we Władcy Pierścieni nie padło stwierdzenie, że moc znikania jest rzadka i trudna? Nie chce mi się specjalnie oglądać WP ale coś mi świta, że tak było.
Na tej podstawie stwierdziłem, że wie o czym mówi.
Aragorn mówił do Froda, że umie stać się niewidocznym, ale całkowite znikanie to prawdziwa sztuka.
też mi się niesamowicie spodobał ten motyw :) zrodziło się coś w rodzaju gwiezdnych wojen :) 3 pierwsze części łączące się z kolejnymi powstałymi wcześniej :D
Ja twierdze że jednak jest wszystko ok. Nie jest powiedziane że to akurat ten jedyny pierścien Saurona. Scena nie wprowadza zamętu. Gandalf wie o posiadaniu pierscienia który znalał Bilbo w jaskini ale nie ma mi gdzie mowy akurat własnie o tym szcegółnym. W e władcy pierścieni dopiero uswiadannia sobie że to jest jednak piescien samego Surona poprzez wyjażd do minastirith i odczytanie starych archiwów o gorejącym piśmie w pierścionku.
W Drużynie po "pokazie" na urodzinach Bilbo mówi do Gandalfa, że jednak nie odda Pierścienia Frodowi i mówi- "to mój skarb", a Gandalf odpowiada: "Ktoś już go tak wcześniej nazwał". Po odejściu Bilba Gandalf zamyśla się i wypowiada słowa "zagadki w ciemnościach..."
Z samej filmowej Drużyny wynika, że już słyszał wcześniej od Bilba jego opowiadanie o Gollumie, skarbie i zagadkach. Wiedział, że Bilbo ma jakiś magiczny pierścień, ale nie wiedział, że to Jedyny Pierścień Saurona. Dopiero widząc wtedy zachowanie Bilba zaczął coś więcej podejrzewać i pojechał do Minas Tirith czytać stare dokumenty, a potem przyjechał po dowód - wrzucił Pierścień do ognia i odczytał napis.
Nie wiem czy czytaliście uważnie książki, ale rozmowa Thranduila z Legolasem pod koniec filmu jest oznaką, że reżyser i scenarzysta chyba niezbyt dobrze odrobili pracę domową przy tworzeniu tego filmu. Thranduil nakazuje Legolasowi szukać Aragorna w momencie kiedy jeszcze on się nie narodził. Aragorn urodził się w 2931 Trzeciej Ery czyli około 90 lat przed wydarzeniami z LOTRa, natomiast akcja Hobbita działa się 110 lat przed wydarzeniami z Władcy pierścieni, co oznacza że Thranduil pośpieszył się o 20 lat. Trochę mnie zabolało jak zobaczyłem tą scenę w kinie, no ale cóż P. Jackson musiał jakoś zapełnić 140 minut średniego filmu z niedopracowaną fabułą.
Mylisz się. Kompania Thorina wyrusza w 2941 roku Trzeciej Ery, a Aragorn urodził się 1 marca 2931 Trzeciej Ery czyli miał 10 lat i jak wiadomo przebywał wtedy w Rivendell pod imieniem Estel.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Aragorn
ok, ale nazywanie 10-latka obieżyświatem przyznasz także się kupy nie trzyma
gdyby choć miał 20 wiosen, ale 10
Było ten temat już poruszany kilka razy.
Poza datami z książki podanymi powyżej, są jeszcze informacje w filmach, na podstawie których można określić wiek Aragorna.
-Jest kilka razy wspomniane, że między Hobbitem a WP mija 60 lat - napisy "60 lat później" w Drużynie Pierścienia po zakończeniu prologu i "60 lat wcześniej" po zakończeniu prologu do Niezwykłej Podróży.
-Wyraźnie powiedziane, że Bilbo obchodzi 111 urodziny w Drużynie Pierścienia.
-Wyraźnie powiedziane, że Aragorn ma 87 lat w Dwóch Wieżach (tylko wersja rozszerzona)
Z tego wynika, że Aragorn w czasie filmowego Hobbita ma 27 lat.
Różnica jest między książkami, a filmem, bo w książce mija jeszcze 17 lat między 111 urodzinami Bilba, a wyprawą Froda do Mordoru i dlatego Aragorn w czasie akcji Hobbita ma według dat w dodatkach do Powrotu Króla 10 lat, a w czasie akcji WP ma 87 lat, ale w samych filmach jego wiek ma sens i można go nazwać Obieżyświatem.