PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249975
5,6 60 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Więc, oglądam sobie i pod koniec filmu Gandalf w rozmowie z Bilbem mówi, że od początku wiedział o posiadaniu przez hobbita pierścienia.
Jedak, o ile dobrze pamiętam, Gandalf o pierścieniu dowiedział się dopiero po pokazie na urodzinach Bilba.
Po co ta rozmowa? Bez sensu. Każdy oglądał Władcę Pierścieni.

Connor_2

Cześć!
Wg. mnie mylisz się, bowiem Gandalf wiedział, że Bilbo posiada tylko "jakiś magiczny pierścień". O tym, że jest to Jedyny dowiedział się później, gdy skojarzył fakty (szukał z Aragornem Golluma itd.).
Bardzo podobały mi się w ostatnim Hobbicie nawiązania do LOTR. Aluzja do Aragorna, rozmowa Gandalfa i Bilba na granicy czy scena z LOTR widziana z perspektywy Bilba (wtedy zakręciła mi się łezka przyznam się bez bicia).

Tom_Foss

Mogę się mylić ale czy we Władcy Pierścieni nie padło stwierdzenie, że moc znikania jest rzadka i trudna? Nie chce mi się specjalnie oglądać WP ale coś mi świta, że tak było.
Na tej podstawie stwierdziłem, że wie o czym mówi.

ocenił(a) film na 7
Connor_2

Aragorn mówił do Froda, że umie stać się niewidocznym, ale całkowite znikanie to prawdziwa sztuka.

ocenił(a) film na 9
Tom_Foss

też mi się niesamowicie spodobał ten motyw :) zrodziło się coś w rodzaju gwiezdnych wojen :) 3 pierwsze części łączące się z kolejnymi powstałymi wcześniej :D

ocenił(a) film na 6
Connor_2

Ja twierdze że jednak jest wszystko ok. Nie jest powiedziane że to akurat ten jedyny pierścien Saurona. Scena nie wprowadza zamętu. Gandalf wie o posiadaniu pierscienia który znalał Bilbo w jaskini ale nie ma mi gdzie mowy akurat własnie o tym szcegółnym. W e władcy pierścieni dopiero uswiadannia sobie że to jest jednak piescien samego Surona poprzez wyjażd do minastirith i odczytanie starych archiwów o gorejącym piśmie w pierścionku.

Connor_2

W Drużynie po "pokazie" na urodzinach Bilbo mówi do Gandalfa, że jednak nie odda Pierścienia Frodowi i mówi- "to mój skarb", a Gandalf odpowiada: "Ktoś już go tak wcześniej nazwał". Po odejściu Bilba Gandalf zamyśla się i wypowiada słowa "zagadki w ciemnościach..."
Z samej filmowej Drużyny wynika, że już słyszał wcześniej od Bilba jego opowiadanie o Gollumie, skarbie i zagadkach. Wiedział, że Bilbo ma jakiś magiczny pierścień, ale nie wiedział, że to Jedyny Pierścień Saurona. Dopiero widząc wtedy zachowanie Bilba zaczął coś więcej podejrzewać i pojechał do Minas Tirith czytać stare dokumenty, a potem przyjechał po dowód - wrzucił Pierścień do ognia i odczytał napis.

Connor_2

Nie wiem czy czytaliście uważnie książki, ale rozmowa Thranduila z Legolasem pod koniec filmu jest oznaką, że reżyser i scenarzysta chyba niezbyt dobrze odrobili pracę domową przy tworzeniu tego filmu. Thranduil nakazuje Legolasowi szukać Aragorna w momencie kiedy jeszcze on się nie narodził. Aragorn urodził się w 2931 Trzeciej Ery czyli około 90 lat przed wydarzeniami z LOTRa, natomiast akcja Hobbita działa się 110 lat przed wydarzeniami z Władcy pierścieni, co oznacza że Thranduil pośpieszył się o 20 lat. Trochę mnie zabolało jak zobaczyłem tą scenę w kinie, no ale cóż P. Jackson musiał jakoś zapełnić 140 minut średniego filmu z niedopracowaną fabułą.

lisciutoja

Mylisz się. Kompania Thorina wyrusza w 2941 roku Trzeciej Ery, a Aragorn urodził się 1 marca 2931 Trzeciej Ery czyli miał 10 lat i jak wiadomo przebywał wtedy w Rivendell pod imieniem Estel.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Aragorn

ocenił(a) film na 7
krzysztof_m3

ok, ale nazywanie 10-latka obieżyświatem przyznasz także się kupy nie trzyma
gdyby choć miał 20 wiosen, ale 10

arferdyn

Było ten temat już poruszany kilka razy.
Poza datami z książki podanymi powyżej, są jeszcze informacje w filmach, na podstawie których można określić wiek Aragorna.

-Jest kilka razy wspomniane, że między Hobbitem a WP mija 60 lat - napisy "60 lat później" w Drużynie Pierścienia po zakończeniu prologu i "60 lat wcześniej" po zakończeniu prologu do Niezwykłej Podróży.
-Wyraźnie powiedziane, że Bilbo obchodzi 111 urodziny w Drużynie Pierścienia.
-Wyraźnie powiedziane, że Aragorn ma 87 lat w Dwóch Wieżach (tylko wersja rozszerzona)
Z tego wynika, że Aragorn w czasie filmowego Hobbita ma 27 lat.

Różnica jest między książkami, a filmem, bo w książce mija jeszcze 17 lat między 111 urodzinami Bilba, a wyprawą Froda do Mordoru i dlatego Aragorn w czasie akcji Hobbita ma według dat w dodatkach do Powrotu Króla 10 lat, a w czasie akcji WP ma 87 lat, ale w samych filmach jego wiek ma sens i można go nazwać Obieżyświatem.

Connor_2

Gandalf w Drużynie wie, ze Bilbo ma pierścień, ale dopiero po odwiedzeniu biblioteki Gondoru domyśla się, że to prawdopodobnie ten jedyny - Pierścień władzy.