Tak jest w książce. Ale oczywiście w amerykańskim filmie nie pokażą, że ork miał syna, bo to zbyt brutalne.
Orkowie przecież się "rodzili" w jakiś urodziskach. Pytałem kiedyś fanów tutaj co to znaczy, że ten był synem tego i doszli wszyscy do wniosku, że po prostu objął go swoją pieczą. Dlatego w książce nazwany jest jako syn.
Tego Tolkien nie napisał. W "Powrocie Króla" jest przypis o treści "Azog był ojcem Bolga", to samo w "Hobbicie", a w Silmarillionie (też Tolkien, a nie jakiś 15 letni "fan" co po polsku nie umie pisać) napisał "orkowie rozmnażali się jak inne żywe istoty"(przekład Skibniewskiej).
W ten sposób Melkor dając upust zawiści i szyderstwu z Pierworodnych, wyhodował ohydne plemię orków, które miało być później najzawziętszym wrogiem elfów...
„Silmarillion”
Czy wiesz jak powstały orki? Były kiedyś elfami. Porwanymi przez Ciemne Moce w Pierwszej Erze- torturowanymi, okaleczonymi- zrujnowana i okropna forma życia, wychowana jako rasa niewolnicza.
Saruman Wielu Barw, Istar
Co to ma do Azoga i jego syna? A jeśli jesteś ciekaw, jak naprawdę powstali orkowie, zajrzyj do "Niedokończonych Opowieści"... ciekawe są, polecam.
Pytanie brzmi, jak się rozmnażają, nie jak powstali. Poprzez analogię do kreacjonizmu: bozia stworzyła ludzi, ale ludzie rozmnażają się płciowo.
Chodziło mi o to, w jakim momencie filmu był pokazany. Orkowie w filmie nie byli wołani po imieniu, oprócz Azoga, stąd moja niewiedza.
Bolg nie był pokazany w filmie. Prawdopodobnie dopiero będzie w drugiej lub trzeciej części jako wódz goblinów w Bitwie Pięciu Armii. Prawdopodobnie będzie to wyglądać na zasadzie takiej, że Azog jest orkiem a Bolg goblinem(w rzeczywistości obaj byli orkami).
Dzięki za wyjaśnienie, Hobbita czytałem wieki temu, więc zapomniałem już wielu postaci.
"Bolg nie był pokazany w filmie. "
No co ty!
"Prawdopodobnie dopiero będzie w drugiej lub trzeciej części "
Trzy części? Wracając do tematu, to będzie tylko Azog - nagi, animowany, podczas gdy wszyscy orkowie w LOTR byli ŻYWI, tworzeni przez wielogodzinną charakteryzację.
"Azog jest orkiem a Bolg goblinem(w rzeczywistości obaj byli orkami)."
Czytaj Tolkiena, ork i goblin to to samo. Chyba że ci się z warcraftem pomyliło.
Nie pisałem do Ciebie.
Nie wiem czy wiesz, ale będą trzy filmy a Bolg jest zarówno uwzględniony w obsadzie jak i został nawet zaprezentowany światu.
A gobliny i orkowie to nie jest to samo. Rasowo wywodzą się co prawda również od Awari ale nie są tym samym co orkowie żyjący w Morii czy Mordorze. Dokładniejsza lektura by Ci się przydała.
Dodatkowo Azog faktycznie jest beznadziejny, nie wspominając o tym, że nie powinno go w ogóle być, i że strasznie kaleczy czarną mowę.
BTW bardzo boli mnie fakt, że osoba, która defakto zna twórczość Tolkiena i realia Śródziemia pisze swoje posty w taki jak Ty sposób. Więc na przyszłość, grzeczniej proszę.
Gdzie Tolkien napisał, że gobliny i orkowie to różne rasy? Podaj
-pełny cytat
-tytuł
-tłumacza a jeśli nie ma to oryginał.
P.S. I nie ma czegoś takiego, jak Awari, tylko Avari. Chyba, że chodziło o Awarów.
Nie napisałem nigdzie, że to różne rasy.
BTW Co do Avari to fakt, mój błąd. Literówka się wdarła.
Napisałeś:
"A gobliny i orkowie to nie jest to samo. Rasowo wywodzą się co prawda również od Awari ale nie są tym samym co orkowie żyjący w Morii czy Mordorze. Dokładniejsza lektura by Ci się przydała."
Jaka lektura i jakie to różnice?
Bolg się pojawia w książce dopiero pod koniec, więc pewnie Ojca z Synalkiem spotkamy pod Ereborem dopiero.
Nope. Bolg został zabity pod Azanulbizar. W trakcie bitwy jest scena w której to Dwalin go zabija.
Takie buty.
Tyle przegrać.
Azog został zabity pod Azanulbizar, Bolg dowodził armią w bitwie pięciu armii. Za to filmie będą tańczyć razem pod Ereborem.