Też Wam się zmieniły rekomendacje? Mi dzisiaj na pierwsze miejsce wskoczył jakiś film dokumentalny. Prawdopodobieństwo 96%. Najlepsze jest to, że żaden z moich gustopodobnych go w ogóle nie ocenił. A liczba wszystkich ocen to mniej niż 200. Mam mnóstwo innych dziwnych, nieznanych filmów na wysokich pozycjach. Nie podoba mi się to. Dawnym rekomendacjom można było zaufać. Teraz niekoniecznie.
rekomendacje zmieniają się cały czas; jeżeli widziałaś już film `x` znika on z listy i pojawia się coś innego :)
Wiem na czym polegają rekomendacje. Wiadomo, że jak ocenię jakiś film, to się mogą delikatnie zmienić. Chodzi o to, że mam chyba z 200 "filmów" (w cudzysłowie dlatego, bo są to głównie jakieś japońskie melodramaty i filmy dokumentalne) powyżej 80%, a jeszcze wczoraj miałam góra dwie strony takich i były to normalne filmy, których tytuły kojarzyłam. A przynajmniej większość.
Mojej jednej koleżance mającej tu konto też się tak popieprzyło, a druga ma normalnie.
a tego to już nie potrafię wyjaśnić; u mnie mam ok 10 tytułów z podobieństwem do 65%, zresztą nie zwracam uwagi na to co się tam pojawia odkąd [już dosyć dawno temu] delikatnej i wrażliwej userce, polecono `Terminatora` i `Las Vegas Parano`- po to drugie niestety sięgnęłam :/
pewnie i to zmieni się za jakiś czas, chyba że już wszystko `wyoglądałaś` i teraz pozostały Ci jedynie japońskie melodramaty ;)
A w dodatku jeszcze pozmieniali mi dzisiaj gustopodobnych. Co kiedyś były brane pod uwagę osoby, z którymi mamy wspólne 50 filmów, to teraz już takie co mamy 30. Na takiej podstawie ciężko jest ocenić, czy ich gusty są zgodne z moim. Wystarczy, że mamy podobnie ocenione arcydzieła.
Generalnie nie podoba mi się to, co się dzieje ostatnio z Filmwebem.
sie ciesz ze masz. mi rekomedacje zgasly i pisza bzdury o "oryginalnym guscie filmowym".
i gdzie ja teraz bede wyszukiwal filmy do wciagniecia? :/
Mam identyczny problem z "oryginalnym" gustem filmowym a jeszcze kilka dni temu wszystko było w porządku :|
U mnie to samo. Sypią się te rekomendacje. Albo nie działają albo tak jak ostatnio pojawiają się jakieś dziwne filmy z wyjątkowo za dużym prawdopodobieństwem.
Chyba masz rację, że się sypią. U mnie dziś pojawiły się nowe rekomendacje i muszę stwierdzić, że nie mają one nic wspólnego z moim gustem :( Nie wiem czy coś się popsuło ale jeśli ma to tak wyglądać to nie zamierzam korzystać z tej niedorobionej funkcji.
Ja też mam teraz jakieś dziwne rekomendacje, których nie obejrzeli moi gustopodobni. Zmieniono algorytm?
W polecanych mam np "Nocna zmiana" Kurskiego albo jakieś filmy nieme (tak wiem, nie jestem widzem kultowym). Jakieś jajca.
Osoby ktore nie mialy do tej pory rekomendacji na podstawie gustopodobnych, badz mialy ich bardzo bardzo malo, dostaja rekomendacje liczone innym algorytmem. Algorytm ten jest tylko minimalnie mniej dokladny, ale ponniewaz nie opiera sie na glosach kilku powiazanych z nami uzytkownikow, moze polecic dowolny film z calej bazy.
Problem polega na tym ze baza filmwebu jest na tyle szeroka, ze popularne i znane filmy obecnie przeplataja sie w takich rekomendacjach z produkcjami niszowymi z gatunkow, ktorych nigdy nie widzielismy.
Bedziemy to jeszcze dopracowywac tak aby domyslnie byly raczej filmy znane uzytkownikom gatunkowo, oraz aby byla mozliwosc modyfikacji tych filtrow.
Wszelkie problemy jakie macie z gustopodobnymi beda brane pod uwage przy opracowywaniu biezacych zmian, wiec dobrze o nich wpomniec tutaj jestli macie jakies uwagi.
pozdrawiam
Aha, to fajnie, że dopracowujecie te algorytmy :)
Fajnie by było gdyby można właśnie wybrać rekomendacje spośród określonych gatunków filmowych, a jeśli nie, to przynajmniej żeby w tych algorytmach większe znaczenie miały najczęściej oglądane przez danego użytkownika gatunki.
Ja np najczęściej oglądam horror/thriller i nie pamiętam kiedy miałem w ogóle polecone filmy z tych gatunków.
Według mojego komputera masz rekomendacje, wiec cos sciemniasz.
http://img280.imagevenue.com/img.php?image=347656230_reko_122_56lo.jpg
No fajnie, że coś robicie z tym ;) Chociaż ni w pełni odpowiadały tamte stare rekomendacje. Nie możecie ich po prostu przywrócić?
I jeszcze odnośnie tych gustopodobnych - lepiej było, jak byli brani pod uwagę od 50 wspólnych filmów. Było to dokładniejsze.
Wymagana ilosc wspolnych glosow zalezy od ilosci ocenionych filmow, wiec im wiecej ocenisz tym bardziej wiarygodni beda gustopodbni i tym dokladniejsze beda rekomendacje.
Liczenie rekomendacji przez gustopodobnych tez zostalo dopracowane ostatnio, wiec rekomendacje mogly deliaktnie ulec zmianie, ale powinny byc naprawde sensowne, bo obecne wyniki sa obarczone jeszcze mniejszym bledem.
W planach jest filtrowanie po gantunkach i krajach, zeby mozna bylo sobie wybrac to na co mamy obecnie ochote z rekomendacji, ale na to bedzie trzeba jeszcze chwile poczekac.
Ja na ten przykład swoich rekomendacji nie zobaczyłem jeszcze ani razu, no... oprócz 3 na kokpicie. Na swojej stronie widać tylko kręcocę się w kółko kropeczki i nic. Nieładnie. Jeszcze nie ładniej że nie ma stworzonego czegoś takiego jak "pomoc techniczna" i człowieka który się tym zajmuje. Takie coś jest w większości szanujących się portalów. Tutaj trzeba szukać na forum. I liczyć że znajdzie się kogoś z czerwoną główką. (Bo jakoś nie widzę żyby była jakaś strona na której wymienieni by byli ludzie którzy mogą ci pomóc - czytaj admini) Ktoś nawet radzi żeby z problemami pisać do redakcji. Błąd pojęć.
Zawsze mozesz napisac na redakcja@filmweb.pl oraz zawsze mozesz zalozyc temat tutaj na forum, ktore jest regularnie przegladane.
Podejrzewam ze zalozenie tematu jest nawet skuteczniejsze, szczegolnie jesli zacznie sie dyskusja bo kilka osob poza Toba ma ten sam problem, a tak zwykle jest jak jest to jakis blad z naszej strony.
Kristof, kilka dni temu padło wyświetlanie rekomendacji na Operze i stąd pewnie ostatnio tyle głosów o braku rekomendacji.
Na kokpicie pojawiają się 3, ale na głównej stronie rekomendacji kółeczko kręci się w nieskończoność ;)
Yeah. Walsnie zaladowalem sobie w domu opere. Poprawimy to w poniedzialek chociaz jak bedzie to jakas drobnostka to moze i jutro naprawie bo akurat bede w pracy.
wdłg Twojego mam ale wdłg mojego ich wciąż nie ma więc nie ściemniam bo po co miałbym to robić.... i dalej nie wiem w czym jest problem
Teraz moim zdaniem są rekomendacje bardziej dopracowane choć nieraz pojawiają się u mnie jakieś horrory choć kompletnie nie jest to mój gust filmowy
Kristof, a co z zepsutymi blogami??? Zajmiecie się tym w przyszłym tygodniu? Bo nikt z redakcji chyba się jeszcze na ten temat nie wypowiadał, a problem istnieje już jakiś czas...
Jesli chodzi o znaki zapytania to bylo poprawiane w piatek. Wszystko powinno byc ze znakami juz w porzadku.
Mnie chodzi problemy w tworzeniu nowych notek:
http://www.filmweb.pl/user/Kristof/blog/466013?commentsPage=29
http://www.filmweb.pl/forum/PORTAL+FILMWEB.PL/Ze%C5%BCar%C5%82o+mi+cz%C4%99%C5%9 B%C4%87+bloga.,1583747
Mnie normalnie wyświetla rekomendacje filmów, ale po przejściu na seriale już nic się nie pojawia. Niezależnie od przeglądarki. Nie ma kółka, które kręciło się w nieskończoność, po prostu biało i pusto.
Mi też nie działają (używam internet explolera) bo porawdopodobieństwo 100% na każdy film jaki jest na tej str.
Zacznij sensownie oceniac to dostaniesz sensowne rekomendacje. Jesli wszystko dla Ciebie jest arcydzielem, to szansa ze podobne filmy Ci sie spodobaja jest zawsze 100%.
WTF ? I znowu wyświetlają mi się jakieś horrory i thrillery jeżeli pod uwagę brane jest też to co oceniają moi znajomi to tak nie powinno być bo akurat mało mnie to interesuje ja chcę znać wyłącznie swoje rekomendacje !!! (A nie czyjeś !)
To skąd wtedy pojawiają mi się takie cuda niewidy nie oceniam takich filmów w profilu moim najczęściej oglądanych gatunków też nie ma thrillerów ani horrorów Te rekomendacje są po prostu ŚMIESZNE !!!
Rekomendacje są daremne. Jest niby tam ta ikona ustawień, a mimo wszystko jak zmienię sobie popularność czy rok produkcji to i tak potem powraca do starych ustawień...
Czemu cały czas do gustopodobnych system wlicza użytkowników, z którymi mam ocenione tylko 50 takich samych filmów? Niedawno przez parę dni było ustawione na minimum 100 i rekomendacje od razu mi bardziej odpowiadały.
W tym momencie filmweb rekomenduje mi filmy, które pewnie są dobre, ale które niekoniecznie chcę obejrzeć. Rekomendacje są liczone na podstawie 5% ocenionych przeze mnie filmów - to o wiele za mało.
Podnieście poprzeczkę albo ustawcie na "10% wspólnych filmów nie mniej niż 50"
Przez jakis czas bylo dynamiczne ograniczenie na ilosc wspolnych filmow w zaleznosci od ilosci glosow, ale niestety nie sprawdzilo sie. To ze Masz duzo glosow nie znaczy ze naprawde dobrzy gustopodobni beda mieli tyle filmow. Jakos rekomendacji w zwiazku z wiekszym limitem maleje, bo traci sie przewaznie lepszych gustopodobnych kosztem gorszych ;/
Bedziemy jeszcze pracowac nad rekomendacjami. Obecnie zostal jedynie ukonczony etap, aby kazdy kto oceni 50 filmow mial rekomendacje nawet jesli nie ma gustopodobnych. Teraz dopiero bedziemy koncentrowac sie scisle nad jakoscia.
Niestety ilosc danych jaka jest potrzebna do przelicznia, zeby miec jakiekolwiek wnioski po wprowadzeniu poprawek jest tak kolosalna, ze dopracowywanie rekomendacji jest bardzo powolnym procesem ;/
Mam pytanie. Możliwe jest sortowanie rekomendacji według popularności oraz roku produkcji. Dla mnie np mało ważny jest rok produkcji podczas wybierania filmu do obejrzenia. Bardziej interesowała by mnie możliwość sortowania filmów pod względem gatunków. Niektóre gatunki ogląda się częściej, za innymi po prostu się nie przepada. A tak to można by sprawdzić jakie filmy z gatunku który w danej chwili nas interesuje są nam polecane. Czy nie myśleliście aby coś podobne wprowadzić w przyszłości?
Taka opcja raczej się zbytnio nie sprawdzi bo do większości filmów przypisane jest po kilka gatunków. Jak np. korzystam z bazy filmów i chcę znaleźć filmy z gatunku kryminał to w wynikach mam też masę thrillerów i komedii a nawet melodramaty.
No w sumie racja, ale zawsze będzie ta możliwość że wybierzesz sobie spośród np. thrillerów, dramatów, filmów akcji, dokumentalnych czy karate - czyli często bardzo różnych gatunków.
Ja niestety też od kilku miesięcy mam problem z rekomendacjami. Co jakiś czas pojawiają się na krótki moment błędne rekomendacje - filmy które nie obejrzeli moi gustopodobni. Co więcej zdarza się czasem że w rekomendacjach jest znów jakiś dokument który zdążyłem zaznaczyć "Nie interesuje mnie".
Co do zmian w rekomendacji to mam propozycję by podzielić gustopodobnych na gatunki tzn. Gustopodobny horrów, dramatów, komedii. Osoby które podobnie oceniają horrory często oceniają inaczej dramaty. Z pewnymi osobami można mieć podobny gust co do jednego gatunku ale do drugiego jest już zupełnie przeciwny.
Ja wciąż nie mam rekomendacji, pojawia mi się pusta lista. Pierwszy suwak mam ustawiony na najmniej popularne, a drugi na środku, nie ma nic więcej. Co jakiś czas dostaję maila (w sumie już 9x) zatytułowanego "[Filmweb.pl] Znamy już Twój gust filmowy!" i nic po takim mailu się nie zmienia, dalej nie mam rekomendacji. Prosiłbym o rozwiązanie tego problemu, bo jak jeszcze działały te rekomendacje to podawały naprawdę dobre filmy :)